Artiom Uss, fiul unul guvernator siberian, este acuzat de americani că a creat un lanț secret de achiziție de semiconductori, pentru a sprijini mașina de război a Rusiei
Ani de zile, Artiom Uss a apărut în presa rusă ca proprietar de imobile luxoase, mașini de lux și hoteluri italiene. Acum, oficialii americani susțin că el se află în centrul unui presupus lanț de aprovizionare secret despre care procurorii spun că a folosit tehnologie americană pentru a sprijini războiul președintelui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit Bloomberg.
Fiul unui guvernator siberian a fost arestat anul trecut sub acuzația că el și asociații săi au fraudat SUA și companiile sale și, de asemenea, au încălcat sancțiunile prin vânzarea de tehnologii sensibile din SUA către Rusia prin intermediari. Uss a negat orice infracțiune și se află acum în mijlocul unei bătălii pentru extrădarea sa din Milano.
Documentele judiciare din cazul Uss arată cum Rusia ar fi construit o campanie secretă timp de ani de zile înainte de război pentru a asigura aprovizionarea cu semiconductori a țării, în ciuda controalelor americane. Aceste tactici bine puse la punct ajută acum operatorii ruși să reconstruiască rețelele dezmembrate și să păcălească companiile de tehnologie americane.
Procurorii americani nu au identificat producătorii de semiconductori care este posibil să fi vândut echipamente companiilor lui Uss, care în prezent este arestat la domiciliu în Milano.
Chiar și așa, oficialii americani și europeni spun că Rusia este în continuare capabilă să obțină cipuri și tehnologie pentru uz militar prin alte rețele. Datele vamale analizate de think tank-ul britanic Royal United Services Institute și consultate de Bloomberg arată, de asemenea, că semiconductori fabricați de mari companii, inclusiv Analog Devices Inc., Texas Instruments Inc. și Microchip Technology Inc. au ajuns în Rusia prin intermediul unor firme terțe din alte părți ale lumii, timp de câteva luni după începerea războiului. Companiile spun că respectă legea, că nu vând în Rusia și că nu au autorizat vânzarea produselor lor acolo.
„Ar trebui să presupunem că o mare parte din tehnologiile noastre sensibile ajunge în mâini greșite”, a declarat Nazak Nikakhtar, partener și președinte al departamentului de securitate națională al firmei de avocatură Wiley Rein LLP din Washington, care a fost înalt funcționar la Departamentul de Comerț al SUA. „Problema intermediarilor terți este o portiță destul de ușoară și semnificativă”.
Uss și asociații săi ar fi operat înainte și după invazie, potrivit unui act de acuzare din SUA. Procurorii spun că aceștia au înființat mici companii fantomă în Europa, Orientul Mijlociu și Asia – în esență cai troieni pentru a convinge producătorii de cipuri din California, Pennsylvania și New York că vând în jurisdicții nesancționate.
Ei au fabricat certificate care falsificau utilizatorul final, susțin acuzațiile. O companie de fațadă pe care au înființat-o în Malaezia avea mai multe adrese, dar numai una dintre ele avea un semn vizibil și chiar și aceea era situată într-o cameră goală dintr-un mall, susțin procurorii. Articolele au fost trimise în cele din urmă către clienți din Rusia, inclusiv către contractori din domeniul apărării sancționați de SUA, se arată în rechizitoriu.
Același rechizitoriu acuză, de asemenea, echipa lui Uss că a profitat simultan de vânzarea de petrol venezuelean sancționat. Inculpații ruși sunt, de asemenea, acuzați de fraudarea băncilor americane.
Uss, în vârstă de 40 de ani, susține că nu a făcut nimic greșit, că nu este responsabil pentru nimic din ceea ce ar fi făcut asociații săi și că nu ar trebui să fie extrădat deoarece riscă să fie tratat în mod nedrept în SUA, spun persoane familiarizate cu apărarea sa juridică, care au refuzat să fie numite pentru că nu au fost autorizate să vorbească cu presa. Îmbrăcat într-un costum gri închis la ieșirea de la audierea cu ușile închise din Milano, în februarie, el a refuzat să comenteze. Avocații săi au refuzat, de asemenea, să răspundă la întrebări.
Statele Unite au impus de ani de zile restricții asupra achizițiilor rusești de tehnologie legată de domeniul militar, dar au accelerat puternic aceste controale de când Putin a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu consideră restricțiile impuse de SUA „legale din punctul de vedere al dreptului internațional”.
„Sancțiunile sunt cele care au fost decise de Consiliul de Securitate al ONU – acestea nu sunt altceva decât restricții unilaterale, ilegale”, a declarat Peskov.
Semiconductorii devin din ce în ce mai importanți pentru rezultatul războiului. Rusia și-a intensificat eforturile pentru a obține cipuri, ceea ce sugerează că stocurile sale nu sunt suficient de profunde și că este puțin probabil ca eforturile Moscovei să fi rezolvat penuria, a declarat Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra.
Guvernul ucrainean a cerut public giganților din domeniul tehnologiei, inclusiv Qualcomm Inc. și Broadcom Inc., să înceteze să mai producă microcipuri despre care spune că susțin sistemul rusesc de navigație prin satelit Glonass. Reprezentanții Qualcomm și Broadcom au refuzat să comenteze.
Într-o declarație, Analog Devices a afirmat că orice livrări ulterioare sancțiunilor în Rusia, în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina și Belarus reprezintă o încălcare directă a politicilor sale „și rezultatul unei revânzări neautorizate sau al unei deturnări neautorizate a produselor ADI”. Compania a intensificat monitorizarea activităților de pe piața gri, a precizat aceasta.
De asemenea, Microchip a precizat într-o declarație că nu vinde în regiuni sancționate și că lucrează la selectarea clienților.
„Nu susținem și nu aprobăm utilizarea produselor noastre în aplicații pentru care nu au fost proiectate”, a declarat Texas Instruments, adăugând că nu vinde în Rusia și Belarus.
Pe lângă Uss, SUA au acuzat alte șase persoane în octombrie, inclusiv pe Iuri Orehov, pe care l-au identificat ca fiind un fost angajat al unei firme rusești de aluminiu. Avocații lui Orehov nu au răspuns la o solicitare de comentarii.
Echipa „s-a angajat într-o varietate de activități care au încălcat legile și reglementările sancțiunilor SUA, inclusiv exportul ilegal de milioane de dolari americani în tehnologii militare și sensibile cu dublă utilizare din Statele Unite către Rusia și utilizarea sistemului financiar american pentru a introduce ilegal milioane de barili de petrol sub embargo din Venezuela”, se arată în acuzații.
Într-un comunicat de presă, biroul procurorului american pentru Districtul de Est din New York, care a depus acuzațiile, a declarat că această presupusă rețea „a plănuit să achiziționeze tehnologie sofisticată în sprijinul direct al unui complex militar-industrial al Federației Ruse aflat în dificultate”.
Aceștia au folosit comenzi de achiziție, registre comerciale și documente de transport false pentru a păcăli producătorii americani de cipuri, se afirmă în documentele judiciare. Toate acestea au ajutat la mascarea utilizatorului final: Armata rusă, potrivit procurorilor. Livrările ilicite au continuat după atacul Rusiei din 24 februarie 2022 asupra Ucrainei, cel puțin până la sfârșitul lunii martie a acelui an, au declarat procurorii. Componente fabricate de mai multe dintre companiile americane au fost găsite în platformele de arme rusești confiscate în Ucraina, potrivit acuzațiilor.
În alte momente, asociații lui Uss au spus în mod fals producătorilor de cipuri din SUA că produsele lor se îndreptau către Roscosmos, programul spațial rusesc care încă mai are acorduri de cooperare cu NASA, potrivit acuzațiilor. Un purtător de cuvânt al NASA a refuzat să comenteze.
Orehov făcea naveta între Germania și Dubai, unde avea o proprietate pe insula artificială scumpă Palm Jumeirah, potrivit procurorilor americani. El s-a bazat pe companii cu sediul în Emiratele Arabe Unite, Germania, Rusia și Malaezia, se arată în rechizitoriu.
Atât Uss, cât și Orehov s-au implicat în această schemă după ce SUA l-au trecut pe lista neagră a unui alt coacuzat, Timofei Teleghin, și a firmei sale de contractare în domeniul apărării, în 2018, susțin documentele judiciare. Teleghin intrase sub supraveghere după ce doi dintre angajații săi au fost reținuți în SUA sub acuzația că au încercat să achiziționeze ilegal tehnologie militară sensibilă cu doi ani mai devreme, potrivit documentelor judiciare. Niciun avocat al lui Teleghin nu a depus notificări publice de înfățișare și acesta nu a putut fi contactat pentru a comenta cazul.
Rusia caută în mod constant noi portițe de scăpare pe măsură ce presiunea americană crește, potrivit lui Adam Smith, un fost oficial de top al Trezoreriei care a lucrat la politica de sancțiuni împotriva Rusiei și care acum lucrează la firma de avocatură Gibson Dunn. „Există poate alte două sute de jurisdicții pe care ar putea să le folosească, potențial”.
Analiza realizată de Royal United Services Institute, sau RUSI, a arătat că aproape toți semiconductorii americani care au ajuns în Rusia recent au fost cumpărați de companii din China și au ajuns în cele din urmă la producătorul dronelor rusești Orlan-10.
Oficialii administrației Biden și-au exprimat îngrijorarea cu privire la accesul Rusiei la cipuri prin intermediul altor țări, inclusiv China și Emiratele Arabe Unite, potrivit unor persoane care au cunoștință despre conversații, dar care nu au fost autorizate să vorbească cu presa. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț a declarat că SUA vor continua să comunice cu alte țări cu privire la controale, va monitoriza evoluțiile și „va acționa după caz pentru a refuza Rusiei articolele de care are nevoie pentru a-și susține mașina de război”.
Spre deosebire de UE și SUA, China și Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei.
„Emiratele Arabe Unite respectă și aplică cu strictețe legile internaționale și sancțiunile impuse de ONU, alături de acordurile stabilite cu partenerii internaționali, inclusiv cu SUA”, a declarat un oficial din EAU pentru Bloomberg. Țara din Orientul Mijlociu spune că are sisteme de monitorizare a fluxurilor ilicite de fonduri și a pus în aplicare sisteme vamale sofisticate pentru a monitoriza produsele, inclusiv tehnologiile sensibile.
Ministerul de Externe al Chinei a precizat într-o declarație că nu este la curent cu detaliile legate de problema cipurilor și că poziția sa este de a promova pacea și negocierile. SUA au răspândit frecvent informații false pe tema relațiilor dintre China și Rusia, a precizat acesta.
Oficiali americani și europeni au declarat că Rusia continuă, de asemenea, să aibă acces la cipuri și tehnologii străine prin intermediari precum Iran, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan.
În februarie, SUA au sancționat un om de afaceri elvețiano-italian, acuzându-l pe acesta și pe asociații săi că au folosit companii din Emiratele Arabe Unite, Elveția, Malta și Bulgaria pentru a achiziționa tehnologii și echipamente occidentale sensibile pentru serviciile de informații și armata Rusiei.
Între timp, în Italia, Uss rămâne în arest la domiciliu. El riscă până la 30 de ani într-o închisoare din SUA dacă va fi extrădat. Tribunalul din Milano nu s-a pronunțat încă asupra cererii de extrădare a SUA.
În rechizitoriu se afirmă că presupusa implicare a lui Uss în contrabanda cu cipuri a început în 2018, în același an în care tatăl său a obținut alegerea în funcția de guvernator al regiunii Krasnoiarsk, bogată în resurse.
Pe rețelele de socializare, tatăl lui Uss, Alexander, care este membru al partidului de guvernământ, a denunțat cazul împotriva fiului său ca fiind fabricat de SUA. „Natura politică a acestor acuzații este evidentă”, a declarat el într-o postare pe Telegram.
SUA i-au sancționat atât pe tată, cât și pe fiu în decembrie. Alexander Uss nu a răspuns la solicitările de comentarii transmise prin intermediul serviciului său de presă.
Între timp, Rusia l-a pus pe tânărul Uss pe o listă de persoane căutate pentru presupusă spălare de bani și cere extrădarea sa. La mijlocul lunii ianuarie, Uss a cerut tribunalului din Milano care judecă cazul său de extrădare să îl trimită în Rusia pentru a se confrunta cu acuzațiile, a relatat serviciul de știri de stat rus Tass.
Deși SUA a declarat în iunie anul trecut că importurile rusești de semiconductori au fost reduse cu 90% din cauza restricțiilor americane, asociația industriei americane a avertizat în ianuarie asupra „provocărilor ample în prevenirea achizițiilor ilicite și a contrafacerii” de cipuri americane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank