Artiștii din Afganistan își distrug creațiile de frica talibanilor: ”Sentimentul distrugerii unei opere de artă nu este foarte departe de a pierde un copil”
Picturile murale din Kabul prin care se cer drepturi egale pentru femei și stoparea corupției, dar și alte mesaje menite să provoace imaginația și să răspândească bucurie trecătorilor sunt astăzi șterse sau acoperite sub straturi groase de vopsea. În alte cazuri, au fost înlocuite cu lozinci și steaguri talibane, relatează CNN.
„Cea mai mare teamă pentru mine și pentru majoritatea artiștilor cu care lucrez este să nu ne putem exprima, să criticăm puterea”, a declarat curatorul Omaid Sharifi. „Teama este că această societate va deveni doar alb-negru și că nu vom mai avea frumoasa diversitate și culori frumoase în această țară”, a completat el.
Nu este prima dată când talibanii iau poziție împotriva artelor în Afganistan. Când talibanii au fost ultima dată la putere, din 1996 până în 2001, regimul a șters picturile publice și a distrus siturile de patrimoniu cultural din întreaga țară.
În 1996, membrii au mitraliat o fântână iconică în orașul Herat, în vestul Afganistanului; în timp ce în 2001, au aruncat în aer două statui colosale ale lui Buddha care priviseră Valea Bamiyan de 1.500 de ani.
Majoritatea formelor de muzică au fost interzise, iar televiziunea a fost declarată ne-islamică.
Talibanii insistă că abordarea lor va fi diferită de această dată. Dar mulți artiști sunt sceptici.
Privind cum talibanii distrug aproape 100 de picturi murale pe care el și echipa ArtLords le-au produs, Sharifi nu vede loc pentru artiști să prospere sub un regim taliban. El, împreună cu mulți dintre colegii săi, fie au fugit din Kabul, fie trăiesc ascunși.
Unii artiști, a adăugat el, au luat decizia dificilă de a-și distruge propria operă de teamă că vor fi pedepsiți.
„Sentimentul distrugerii unei opere de artă nu este foarte departe de a pierde un copil, pentru că este propria ta creație. Este ceva cu care ai amintiri, ceva la care ai visat”, a explicat el.
Un artist și proprietar de galerie, care a cerut să rămână anonim, a spus că a fi nevoit să-și distrugă propria lucrare este o „rană care nu va fi vindecată”. De asemenea, este îngrijorat pentru mijloacele sale de trai, spunând CNN că închiderea galeriei i-a amenințat veniturile.
„Am crezut că prin arta mea aș putea să rezolv problemele financiare ale familiei mele”, a spus el. „Ne-am petrecut tinerețea slujind, sperând că vom avea o zi de mâine mai bună, dar e păcat ce tip de oameni decid viitorul nostru în această țară”.
Sursa foto: Twitter / ArtLords
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii