Artiștii pentru bienala București 2022 vor fi selectați de Jarvis, un sistem AI
Jarvis, sinonim pentru inteligența artificială (AI) în galeria personajelor de benzi desenate Marvel, va selecta artiștii pentru Bienala de la București 2022, după ce va studia bazele de date ale galeriilor și universităților din întreaga lume. Expoziția va avea loc în realitatea virtuală, scrie Artribune, citată de Rador.
În lunile de carantină, muzeele, galeriile, expozițiile și bienalele au găsit în web și platformele digitale un suport viabil pentru realizarea de expoziții și evenimente digitale, în ciuda izolării impuse la nivel mondial de pandemia de coronavirus.
Chiar și acum, în țările în care măsurile restrictive se diminuează, noile tehnologii continuă să fie utilizate pentru a ajunge la publicul de pe întreaga planetă, având în vedere că mobilitatea internațională încă suferă de pe urma impactului pandemiei.
Cu toate acestea, să nu uităm că tehnologia nu este folosită în lumea artei doar în cazuri de necesitate: dacă 2020 a fost – și încă este – caracterizat prin expoziții, târguri și bienale online, unele instituții creează evenimente ad hoc pentru a fi utilizate exclusiv în realitatea virtuală.
Este cazul Bienalei de la București care, după amânarea celei de-a noua ediții din 2020, decalată pentru 2021, a anunțat deja cine va fi curatorul celei de-a zecea ediții (programată în perioada 19 mai-17 iulie 2022): Jarvis, un sistem de inteligență artificială. Da, ați înțeles bine: un robot va gestiona Bienala de la București.
Jarvis a fost botezat după personajul din benzile desenate Marvel; pentru a fi mai exacți, personajul Jarvis este cunoscut drept majordomul lui Tony Stark, Iron Man. Curatorul Jarvis a fost creat de studioul Spinnwerk din Viena, iar în următorii doi ani va fi „instruit” de echipa de dezvoltatori pentru a învăța cum să curatorieze Bienala de la București.
Cum? Studiind: „va folosi bazele de date ale universităților, galeriilor sau centrelor de artă”, a declarat pentru The Art Newspaper fondatorul Spinnwerk, Răzvan Ion.
Odată informat în legătură cu tema Bienalei, Jarvis va putea selecta artiștii considerați cei mai potriviți și conformi cu conceptul expoziției.
Bienala București 2022 va avea loc în realitatea virtuală și va fi accesibilă prin intermediul unui sistem VR. Mai mult, standuri VR vor fi amplasate la Viena și București pentru a permite tuturor accesul la expoziție.
Nu este prima dată când Inteligența Artificială devine „protagonistul” dinamicii lumii artei, în calitate de curator și chiar de artist: în 2018, Casa Christie’s a licitat o lucrare produsă de AI. Tehnologia folosită se numește GAN, un acronim pentru Generative Adversarial Network, proiectată în 2014 de Ian Goodfellow.
Pornind de la aceste cunoștințe, colectivul francez Obvious a creat algoritmul „autor” al tabloului intitulat ”Portretul lui Edmond Belamy”: pentru a realiza piesa, Obvious a colectat peste 15.000 de portrete realizate între secolele XIV și XX. După un proces lent de procesare a imaginii printr-un algoritm precis, tabloul a fost realizat, imprimat și pus în ramă.
Sursa: Artribune/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii