G4Media.ro

“Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel…

Sursa foto: Pexels

“Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României și parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011”, a bugetului de 6% din PIB pentru Educație – Federația sindicală “Spiru Haret”

“Domnelor și domnilor politicieni, nu mai acuzați Austria și politicienii de la Viena pentru poziția avută (în privința includerii României în Schengen – n.red.). Nu au făcut decât să vă copieze, să plagieze propria dumneavoastră politică de amânare repetată și nejustificată a luării unor decizii favorabile pentru viitorul nostru ca națiune”, afirmă Federația sindicală “Spiru Haret” într-o scrisoare adresată Parlamentului, prin care cere parlamentarilor să modifice Legea bugetului de stat pe 2023, așa încât să crească alocația pentru Ministerul Educației.

În acest sens, FSE Spiru Haret face o paralelă între amânarea aderării României la Spațiul Schengen și amânarea aplicării bugetului de 6% pentru Educație, prevăzut în Legea Educației Naționale din 2011:

  • “Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României și parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011, a articolului din Legea Educației potrivit căruia învățământul trebuie să primească 6% din PIB. “

Mișcarea sindicală comentează, în același sens, că “tot acest dezinteres față de sistemul educațional din ultimii 33 de ani a transformat România într-o țară exportatoare de forță de muncă ieftină, de români și românce care, fugind de sărăcie, au plecat să le culeagă legumele și fructele europenilor, să fie badante, să facă tot ceea ce pentru „europenii de lux“ este sub demnitatea lor.”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Hehehe Ciolanis asta e cu gutuie sa nu ii simti gustul…..hehehe
    +1

  2. Excelenta opinia!!
    Scrisoarea asta zice asa: Bai, politrucilor, voi mereu aratati spre altii ca ei sunt vinovati ca Romania NU reuseste aia si aia, cand de fapt VINOVATII sunteti voi, politerucii care de 32 de ANI tin Romania in saracie, subdezvoltare, la coada Europei!!!
    Hai, dle Iohannis, hai Ciuca, hai Ciolacule, hai Alinuto, hai Hunore, iesiti si raspundeti acestei Scrisori publice!
    NU va iesi nici unul, se vor ascunde ca sobolanii!!
    Pariez ca PNL si PSD si UDMR pun de-o sedinta in coalitie ca sa formuleze acelasi „raspuns” savant si sofisticat, adica mincinos!
    Rusine!!!

  3. Nu ca i-ar interesa educatia pe cei care formeza actuala guvernare, dar un sistem de educatie mai bun se face in primul rand modificand modul de predare si informatiile predate, nu aruncand mai multi bani!

  4. Nu exista interes pentru viitorul natiunii. Banii alocati educatiei si sanatatii au scazut.
    In schimb, au crescut pentru institutiile de forta, pentru administratia prezidentiala, apoi trebuie hraniti pensionarii speciali, trebuie date ajutoare sociale.

    Felul in care a fost alcauit bugetul statului roman spune foarte mult despre conceptia actualei clase politice: hraneste-i pe privilegiati, tine-i sub control pe asistatii sociali si nimic pentru ceea ce asigura viitorul unei natiuni (sanatatea si educatia).

    „Romania educata” a lui Iohannis si bugetul subdimenstionat al educatiei din guvernul lui Iohannis sunt doua realitati paralele in care vorbele bombastice nu au niciun corespondent in realitate. Daca as fi fost in locul d-nei Deca, mi-as fi dat pe loc demisia: adica lucrez la un proiect de reforma a educatiei in calitate de consilier, iar apoi ca ministru vad ca nu exista bani pentru a-l aplica nici macar in baza legii existente.

    Penibil cum nu se poate mai mult.

  5. Înainte vreme patriotismul se învăța în școală, de la cadrele didactice.

  6. Pentru neinitiati in ale economiei, PIB-ul si bugetul public nu sunt acelas lucru asa ca probabilitatea alocarii de 6% pentru educatie din PIB este nerealista. PIB-ul este o masura a intregii economii a Romaniei (in care intra si productivitatea sectorului privat).
    PIB-ul nu este un buget, nu este un sac cu bani pe care-l poate accesa vreo entitate, este doar o forma de masurare a productivitatii.
    Este ironic, amuzant si trist ca ANOSR nu face aceasta deosebire. Mentalitatea socialista dauneaza grav gandirii rationale.

    • Dvs bateti campiii!
      Ia luati Legea Educatiei Nationale din 2011 la Art. 8 prevede in mod expres:
      „Pentru finanțarea educației naționale se ALOCA Anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale MINIMUM 6% din Produsul Intern Brut(PIB) al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile deînvățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocăanual, de la bugetul de stat, MINIMUM 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.”
      In plus, in „Programul de guvernare 2021-2024 al PSD-PNL-UDMR Coalitia pentru rezilienta, dezvoltare si prosperitate” gasiti la Pagina 148/269 scris alb pe negru:
      „II. Obiective strategice în educație.
      Programul de guvernare va continua implementarea Proiectului „România Educată”.
      Pentru operaţionalizarea acestui proiect, Guvernul va susţine creşteri graduale, până în anul
      2024, pentru finanţarea educaţiei, de până la 18% din bugetul naţional (6% din PIB) şi de până la 3% din bugetul naţional (1% din PIB) pentru finanţarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „România Educată”.

      Mai cititi, mai documentati-va, succes!!

  7. Cum nu e un sac de bani pib-ul?politician=24000euro/luna din 10 salarii si 2 pensii;magistrat cu 2 salarii si 2 pensii=60-70000lei/luna!!!un pensionar cu 40 de ani vechime=1500lei/luna!!!romanul nu este productiv,asa ne zic!!!