Așa procedează statele puternice: cazul Djokovici
Guvernul australian a decis, vineri, să-i anuleze viza jucătorului de tenis Novak Djokovici, cap de serie numărul 1 la Australian Open și principalul favorit, chiar împotriva propriului interes de a avea un turneu de tenis atractiv, cu mize mari.
Așa procedează statele puternice, pentru care respectarea regulii este mai importantă decât dividendele politice pe care guvernul le-ar fi încasat, poate, închizând ochii la toate minciunile și falsurile din hârtiile lui Djokovici.
Ce autoritate ar mai fi avut guvernul australian în fața cetățenilor săi, constrânși să respecte unele dintre cele mai dure restricții? De ce ar mai fi respectat ei regulile anti-Covid din moment ce un simbol al mișcării antivacciniste reușește să le fenteze în mod flagrant abuzând de influența sa de vedetă mondială?
Dacă ar fi închis ochii și ar fi cedat, statul australian ar fi transmis o sumă de mesaje greșite. Cetățenii ar fi văzut un stat slab, egalitate selectivă în fața legii și excepții pentru speciali.
Statele puternice, în care supremația legii nu este vorbă în vânt, nu-și permit să cadă în genunchi indiferent cât de mare este presiunea unei părți din public. Mulți nu fac încă diferența între viza obținută legal de Djokovici și condițiile de intrare în țară. Jucătorul de tenis a îndeplinit condițiile de obținere a vizei, dar a încălcat condițiile de intrare în Australia. Sunt două instituții complet diferite.
Oricine poate obține în mod legal o viză de America sau Australia, dar dacă nu respectă condițiile de intrare (bifați în avion o lungă listă de motive pentru care puteți fi oricând întors din drum), este făcut pachet și trimis acasă. Dacă ești prins, de pildă, cu semințe agricole sau cu droguri, faci stânga împrejur cu toată viza ta legală pe pașaport.
Regula strictă de intrare în Australia este vaccin sau dovada trecerii prin boală. Djokovici a fost prins cu acte medicale false și cu minciuni în forumularul completat la frontieră.
Der Spiegel a demostrat suficient de clar cum și-a făcut rost jucătorul de tenis de un test pozitiv pentru a păcăli autoritățile australiene că ar fi trecut prin boală în luna decembrie. Antivaccinist convins, Djokovic a apelat la un truc balcanic pentru a putea participa la Australian Open.
Da, dar avea o viză legală, o instanță australiană a confirmat-o acum o săptămână, iar guvernul i-a anulat-o în mod abuziv, țipă susținătorii lui Djokovic. Nu, guvernul i-a anulat-o pentru că a mințit și a încălcat condițiile de intrare în țară cu acte măsluite. Nimeni nu avea de unde să știe când i-a fost eliberată viza că Djokovici va încălca flagrant condițiile de intrare. Toate acestea au rezultat ulterior, din hărtiile prezentate la frontieră.
Nu există nici o contradicție, incoerență sau semn de întrebare în comportamentul statului australian.
Acest sportiv, care știe cât de important este să joci după reguli, fair play, a fost primul care și-a bătut joc de ele, total nesportiv. Dacă dorea să evite tot circul, nu avea decât să se imunizeze sau să nu participe la un turneu organizat într-o țară care condiționează intrarea pe teritoriul său de vaccinare sau de dovada trecerii prin boală. I-a spus-o și Rafael Nadal: știa bine care sunt condițiile, de unde atâta circ?
Avem astăzi o mulțime de probe și indicii solide că boala lui Djokovic a fost o minciună ticluită cu complicitatea statului sârb.
Iar dacă, să zicem prin absurd că ar fi avut Covid în decembrie, așa cum susține, comportamentul său iresponsabil de după testare, când s-a pozat a doua zi cu copii sau a acordat interviuri fără să-i protejeze pe ceilalți, îl descalifică moral pe Spartacus, marele luptător pentru libertate. Libertatea de a minți, de a trișa, de a îmbolnăvi pe alții? Pentru ce libertate luptă el, familia și susținătorii săi înverșunați? Pentru libertatea de a-și omorî semenii?
Într-o oglindă întoarsă, putem vedea însă cum acționează statele slabe. România a dat repede înapoi când un partid extremist ca AUR a luat cu asalt Parlamentul și le-a transmis decidenților mesaje amenințătoare pentru a-i descuraja să voteze certificatul anti-COVID.
Același stat slab l-ar primit cu onoruri pe Djokovici și i-ar fi cerut scuze dacă vreun vameș mai zelos l-ar fi reținut la intarea în țară. N-ar fi contat nici o secundă realitatea din hărtii, deoarece în statele slabe regula este făcută să fie fentată, se aplică doar fraierilor, iar șmecherii găsesc mereu o cale să se strecoare pe sub lege.
În statele puternice, când premierul țării este prins că a încălcat restricțiile și a participat la petreceri, vezi cazul Boris Johnson, situația devine un subiect de dezbatere națională. Până acum, pe lângă opoziție, trei deputați din propriul partid îi cer demisia deoarece prin comportamentul său sfidător la adresa britanicilor de rând distruge încrederea în autoritate.
În statele slabe, ca România, un partid întreg, cum a fost cazul PNL, încalcă regulile în fața întregii țări organizând congrese cu mii de oameni în plină pandemie și restricții dure impuse cetățenilor de rând. Doar într-un stat slab asemenea grozăvii trec fără urmări, fără consecințe, fără să răspundă nimeni.
Priviți încă o dată cât de mare este scandalul în Marea Britanie, unde premierul Boris Jonhson a fost prins că a încălcat primul regulile făcut chiar de el. Priviți încă o dată la realitatea din România, unde vaccinul la chiuvetă, falsificarea certificatului COVID și încălcarea regulilor de sus până jos sunt la ordinea zilei.
Raportarea la lege și la reguli face diferența între un stat puternic și unul slab, între autorități responsabile și politicieni balcanici, între guverne cu respect față de cetățeni și populiști mereu cu gândul la voturi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
159 comentarii