Așa-zișii disidenți din PSD au votat cot la cot cu Liviu Dragnea modificarea Codului Penal în beneficiul penalilor
Deputații PSD despre care presa a scris în repetate rânduri că sunt în relații reci cu Liviu Dragnea au votat miercuri cot la cot cu toți ceilalți colegi modificarea Codului Penal în beneficiul penalilor.
Printre deputații despre care presa a scris că ar face o disidență internă în PSD se numără Marcel Ciolacu, Gabriel Petrea, Georgian Pop, Mihai Tudose și Gabriel Vlase. Toți au votat miercuri alături de PSD, ALDE și cei nouă deputați ai minorităților naționale. PNL și USR Deputații din partidul lui Victor Ponta au fost absenți azi de la vot. Votul la Codul Penal a fost extrem de strâns, iar proiectul a trecut cu doar două voturi peste pragul necesar.
Modificările aduse de PSD și ALDE la Codul penal au fost adoptate la limită miercuri de Camera Deputaților, forul decizional. S-au înregistrat 167 voturi ”pentru” (PSD, ALDE), 97 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, PMP) și 19 ”abțineri (UDMR). Numărul minim necesar pentru adoptarea actului normativ era de 165, iar PSD și ALDE au avut doar 159 de deputați prezenți.
Nouă dintre cei 17 deputați ai minorităților au înclinat decisiv balanța, fără votul lor Codul penal fiind respins. De asemenea, deputatul PMP Adrian Mocanu a votat și el alături de PSD și ALDE.
PNL și USR au anunțat că vor ataca actul normativ la Curtea Constituțională.
Cel mai important articol modificat de coaliția aflată la guvernare a fost cel care vizează abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.
Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial printr-un amendament al PSD, care la rândul lui a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiției. Noua formulare a abuzului în serviciu stabilește că infracțiunea este doar atunci când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți, scade limitele pedepselor și, implicit, a termenului de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune. Mai mult, articolul privind abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii