G4Media.ro

Iaşi: Grevă japoneză a personalului medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare…

Sursa foto: Facebook / Ministerul Sanatatii

Iaşi: Grevă japoneză a personalului medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare în semn de protest față de eliminarea proiectului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară din lista spitalelor finanțate prin PNRR

Personalul medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare a declanşat, luni, o grevă japoneză, pentru a protesta faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a scoate de pe lista proiectelor care vor fi finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) proiectul de construire şi dotare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară.

Liderul Sindicatului Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, a declarat, pentru Agerpres, că noul spital de boli cardiovasculare este necesar întrucât actualul Institut de Boli Cardiovasculare funcţionează pe două etaje ale unui imobil cu şase etaje în care mai funcţionează şi Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, unitate unde sunt tratate patologiile renale şi unde totodată se efectuează dialize şi transplanturi renale.

Conform sursei citate, noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară ar fi o necesitate pentru a ajuta persoanele din zona de est a României şi din Republica Moldova care au astfel de afecţiuni, fiind astfel vorba de o populaţie de circa 5 milioane de persoane.

„Avem nevoie de o instituţie nouă. Faptul că proiectul de finanţare (…) nu s-a regăsit pe lista de 27 de proiecte ce vor fi finanţate prin PNRR a stârnit nemulţumirea noastră şi a colegilor, ca şi a altor cetăţeni din zona Moldovei. Ne-am propus ca în această săptămână, sau cel puţin până când se va adopta hotărârea de guvern care bate în cuie lista celor 27 de investiţii, să fim în grevă japoneză. Ulterior, vom analiza posibilitatea de a contesta în instanţă sau chiar de a declanşa chiar grevă în măsura în care legea dialogului social ne va permite acest lucru”, a adăugat liderul filialei ieşene a Sanitas.

Conform statisticilor, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. În Moldova, există o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital, faţă de restul ţării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori/pat de spital.

În prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare funcţionează pe două dintre cele şase etaje ale unei clădiri în care se află şi Spitalul „Dr C.I. Parhon”, iar intervenţiile se fac într-o singură sală de operaţii, o sală hibridă. Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, mai ales că a fost afectată de un incendiu în urmă cu câţiva ani.

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară ar trebui să deservească o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. Conform proiectului, în această unitate medicală ar fi tratate toate categoriile de pacienţi cu patologie cardiovasculară, indiferent de vârstă sau gravitatea bolii.

Proiectul noului institut a primit în cursul anului 2022 o serie de avize şi autorizaţii din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru a putea fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi. Conform proiectului, institutul regional ar trebui să aibă 28 de secţii şi departamente, 7 dintre ele unicat în România, şi aproximativ 1.500 angajaţi.

Citește și Spitale cu bani din PNRR: cele mai multe sunt în sudul țării, cele mai puține în Moldova; printre beneficiari se află și spitale ale Armatei, Ministerului de Interne și SRI

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...