Asociația ACCEPT acuză Primăria Municipiului București că boicotează Marșul Bucharest Pride, deși a autorizat o contra-manifestație a Noii Drepte / Primăria propune organizarea marșului pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru
UPDATE ora 12.30: ACCEPT vine cu noi acuzații și susține într-un comunicat de presă că ”la 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității în România, Primăria Capitalei refuză să autorizeze Marșul Bucharest Pride organizat anual de Asociația ACCEPT și programat să se desfășoare anul acesta pe 14 august, pe Calea Victoriei. Alternativa propusă de Comisia de Ordine Publică a PMB este ca Marșul să fie organizat pe o bandă de circulație pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, pe lângă mașinile aflate în mers, punând astfel în pericol siguranța participanților”.
Mai mult, ACCEPT arată că Primăria București a respins organizarea Marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei pe 14 august, în condițiile în care contra-manifestația anti LGBTI+ organizată de Noua Dreaptă a fost deja aprobată de PMB.
Activiștii mai arată că refuzul Primăriei Capitalei de a aproba Marșul Bucharest Pride 2021 repetă istoria organizării primei ediții a marșului din anul 2005, atunci când primarul Adriean Videanu a refuzat colaborarea cu organizatorii.
În plus, ACCEPT anunță că va continua toate demersurile pentru organizarea Marșului Bucharest Pride pe ruta pietonală Calea Victoriei și refuză ”categoric ruta nepietonală” propusă de Comisia de Ordine Publică a Municipalității, considerând că este o rută nesigură pentru participanți.
„Refuzul aprobării traseului pietonal Calea Victoriei pentru organizarea Bucharest PRIDE este dat de PMB printr-o interpretare eronată și malițioasă a Legii privind adunările publice. PMB susține că proiectul Străzi Deschise, prin care traficul rutier se închide la fiecare final de săptămână pe mai multe artere care devin astfel pietonale, reprezintă o adunare publică. Această afirmație este un nonsens: a închide o stradă pentru a permite tuturor cetățenilor să se plimbe în voie pe ea nu constituie marș, demonstrație sau protest. Mai mult, PMB a implementat Străzi Deschise fără să impună un număr limitat de participanți – dacă considera că evenimentul reprezintă o adunare publică, atunci trebuia respectată limita de 100 de participanți. Pe Calea Victoriei, însă, se plimbă fără mască, distanțare sau restricții zeci de mii de bucureșteni, așa cum se pot plimba pe oricare altă stradă pietonală din capitală. Considerăm că interpretarea PMB este rău voitoare și exclude persoanele LGBTI, familiile și prietenii lor, din rândul locuitorilor Bucureștiului care au dreptul să fie prezenți, văzuți și auziți pe străzile acestui oraș. Decizia este una discriminatorie și va fi atacată în instanța de judecată de ACCEPT”, a declarat Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a ACCEPT, într-un comunicat al asociației.
UPDATE ora 11:30
Primăria Municipiului București anunță printr-un comunicat de presă că s-au oferit mai multe opțiuni Asociației ACCEPT pentru organizarea marșul „Bucharest PRIDE” 2021. ”Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună, se anunță în comunicat.
Calea Victoriei, locul în care s-a desfășurat marșul în anii precedenți are ”deja o densitate importantă de oameni”, fapt care ”reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți”, scrie în motivare. Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice. ”Menționăm că organizatorii „Marșului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații. Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus”, mai scrie Primăria Municipiului București în comunicat.
Articolul inițial:
Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride, la doar o săptămână înainte de eveniment, a anunțat vineri Asociația ACCEPT. Asociația va organiza de la ora 12 o conferință de presă, în fața sediului primăriei, în care se vor prezenta detalii legate de acest boicot.
În cadrul acestei conferințe vor vorbi Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a ACCEPT, Florin Buhuceanu, membru ACCEPT și organizatorul primului Marș Bucharest Pride, și Luca Istodor, co-organizatorul Bucharest Pride 2021, anunță organizatorii.
Bucharest Pride (cunoscut până în 2013 ca GayFest) este festivalul anual dedicat drepturilor LGBT în România, care are loc în București timp de aproape o săptămână. Prima ediție a avut loc în 2004. Organizat de ACCEPT, cea mai mare asociație LGBT din România, festivalul primește suport și finanțare de la Ministerul Sănătății, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și diverse organizații private, precum Institutul pentru o Societate Deschisă și British Council. Din 2005, festivalul include și o paradă de pride. În afară de această paradă, festivalul include o serie de evenimente culturale LGBT, precum lansări de carte, proiecții de filme, spectacole de teatru și expoziții de fotografie, plus dezbateri și conferințe despre drepturile LGBT.
Sursa Foto: Inquam Photo/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
133 comentarii