Asociația cercetătorilor Ad Astra propune un Pact Național pentru Cercetare: evaluări transparente, finanțare predictibilă și bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători
Evaluarea transparentă a performanței științifice, alocări bugetare care să crească anual, o schemă de finanțare bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători și o finanțare predictibilă pentru competiții – acestea sunt propunerile înaintate de asociația cercetătorilor Ad Astra, sub forma unui Pact Național pentru Cercetare care să fie asumat de către partidele parlamentare și de către instituții relevante în domeniu. Inițiativa, anunțată miercuri, pleacă de la estimarea că “ există riscul, pe termen mediu și lung, ca generațiile viitoare formate în țară să fie din ce în ce mai puțin competitive pe piața muncii, atât la nivel național, cât și internațional”, după cum arată Ad Astra într-un comunicat.
- Acesta a fost urmat, miercuri dimineață, de prima declarație de susținere, venită din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Rectorul UBB, Daniel David, a arătat că „sunt idei pe care Universitatea noastră (…) le-a susținut și le susține puternic, idei care prin stimularea cercetării pot duce la inovare și de aici la creșterea competitivității țării, cu impact final asupra bunăstării populației. (…)”.
Pactul invocă faptul că “România se află în fața unei alegeri cruciale în privința cercetării. În lipsa unor măsuri energice, coerente și de lungă durată pentru redresarea cercetării, România riscă să devină o țară în care cercetarea este practic inexistentă, o țară care continuă să-și piardă una din valorile sale cele mai importante – elita intelectuală.”
De aceea, continuă textul, “este nevoie mai mult ca oricând ca domeniul cercetării să devină o prioritate strategică majoră pentru România”.
Citește articolul complet pe EduPedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Nu se poate, banii trebuie sa se duca pe pensii speciale si PNDL3, cum vrea Orban.
Draga AdAstra,
Numai de suprafata iti e dezgustul fata de sugativa programatica de bani publici, numita Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetatori,Dezvoltarii si Inovari, aflata in subordinea Autoritatii lui Anton Anton, Ministerul Educatiei si altele, infiintata inca din anul 1990, ca promisiune solemna de interzicere a Comunismului, recunoscuta prin insasi stelele cabaleresti, de ordin presidential.
Ce prevede Programul PNL de guvernare in domeniul Educatie – Cercetare: vorbe goale!
Paginile 46-47:
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/10/PROGRAM-DE-GUVERNARE-PNL-2019.pdf
Programul de guvernare al PSD pe Cercetare nu se lasa mai prejos!
Ce scrie Newsweek.ro: „Programul de guvernare PSD 2021 – 2024 în Cercetare : 3 planșe, 3 poze, 6 promisiuni, 40 de cuvinte.
05.11.2020.
PSD și-a prezentat „Programul de guvernare 2021 -204 în domeniul cercetării”.
El se rezumă la 3 planșe din care LIPSESTE orice referire la Bugete, metode finanțare, proiecte, direcții de dezvoltare, ramuri ori industrii de interes.
A doua pagină conține 3 mici caricaturi, o imagine și 3 sloganuri:
– Cercetare în slujba cetățeanului.
– Sistem de finanțare a cercetării-dezvoltării și inovării predictibil.
– Participarea României la Cercetarea de nivel European și Mondial.
A treia pagină din Programul de Guvernare cuprinde 3 angajamente:
– Dezvoltarea unui ecosistem de inovare la nivel național.
– Susținerea dezvoltării de proiecte strategice.
– Creșterea vizibilității activităților științifice.
Observații:
Deși capitolul se numește SOLUȚII pentru Cercetare, nu este vorba de nicio soluție.
Reamintim că, în 2019, tot în guvernarea PSD, Ministerul cercetării a primit un procent de 0,166% din PIB.
PSD s-a angajat, în 2016, să asigure Ministerului un Buget, până la finalul ciclului de guvernare, 1% din PIB.
Detalii AICI
România nu mai este vizibilă la nivel internațional de mulți ani. Universitățile și diciplinele nu mai contează în clasamentele internaționale.
Detalii AICI și AICI.
Detaliile Programului PSD pentru cercetare au fost prezentat de prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu şi de senatorul PSD Mihnea Costoiu.
Mihnea Costoiu este rector și peședintele Consiliului de Administrație al Universității Politehnica. El conduce instituția deși nu a reușit să își dea doctoratul și, din acest motiv, nu poate preda.”
Hai să facem un pact:
– să fie plătite institutele doar din rezultatele economice ale cercetărilor voastre, royalties, IPR.
– Să separăm cercetarea aplicativă, dezvoltarea si inovarea de știința pură.
– Să nu mai luati bani pe persoană fizică din banii de proiect, că doar aveți salariu.
– să nu mai faceti Srl -uri care să sugă bani din proiecte. Că alea nu sunt spin-off. DNA să vină să vă ia, nu-i așa?
– să măsurăm KPI, cum ar fi impactul financiar pozitiv al cercetării la nivelul societății. Știți că se poate, alții o fac.
Vă băgați?
Unele personaje din ONG-ul AdAstr-ist sunt interesate de un singur lucru: repatrierea pe cat mai multi bani publici, adica pe banii contribuabilului roman, care plateste taxe si impozite in Romania. Toata gargara si ipocrizia cu pactul are scopul de a masca interesul strict personal sub acoperirea interesului general.