G4Media.ro

Asociația Cluj IT Cluster avertizează că regândirea variantei de scutire a taxelor…

Sursa: Balkaninsight

Asociația Cluj IT Cluster avertizează că regândirea variantei de scutire a taxelor pentru angajații din IT va destabiliza acest sector economic, specialiștii din domeniu urmând să migreze spre companii din străinătate

Anularea sau regândirea scutirii de taxe pentru angajaţii din industria de IT va destabiliza sectorul de profil şi, pe termen scurt, ar conduce spre o mai mare migrare a specialiştilor către companii din străinătate, accentuând şi mai mult criza forţei de muncă, avertizează reprezentanţii Cluj IT Cluster, într-un comunicat de presă transmis.

„În mod paradoxal, mai multe articole recente din presă relatează despre intenţia unor politicieni de a anula sau cel puţin regândi scutirea de taxe pentru angajaţii din IT. O astfel de măsură nu numai că va destabiliza industria IT românească, dar, pe termen scurt, ar conduce spre o mai mare migrare a specialiştilor către companii din străinătate, accentuând şi mai mult criza forţei de muncă. În plus, pe fondul pandemiei, tot mai multe organizaţii permit angajaţilor să lucreze de acasă sau de la distanţă (remote) şi, astfel, asistăm deja la o migrare a specialiştilor români care se angajează la companii situate în afara ţării, lucrând, în continuare, din România dar fără a mai avea contract de muncă înregistrat în ţara noastră. Reluarea discuţiilor despre anularea taxei pe venit pentru angajaţii din IT nu face decât să alimenteze aceste tendinţe care, pe termen mediu şi lung, vor determina scăderi semnificative în industria IT cu efecte economice şi sociale total nefavorabile (anulând orice posibile beneficii ale măsurii în raport cu bugetul de stat). Într-un moment în care România ar trebui să urmărească accelerarea adoptării de soluţii digitale în tot mai multe sectoare, propunerea unor măsuri care descurajează activitatea din industria IT şi migrarea pe cale de consecinţă a acestor afaceri în alte ţări, se prezintă ca o soluţie inexplicabilă, total desprinsă de contextul european şi de recomandările experţilor în domeniu”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, în 2020, industria IT se plasa în topul sectoarelor economice din România, cu o cifră de afaceri de peste 70 miliarde de lei (7% din PIB). În prezent, sectorul IT include peste 120.000 de angajaţi în România, iar trendul ascendent pe care se află de mai mulţi ani este văzut de specialişti ca o confirmare a faptului că industria IT va reprezenta în anii următori peste 10% din PIB.

„Ne exprimăm îngrijorarea faţă de intenţiile factorilor de decizie de la nivel guvernamental şi parlamentar de a elimina facilităţile fiscale acordate industriei IT, facilităţi care şi-au dovedit utilitatea în timp nu doar pentru sectorul IT, ci şi pentru susţinerea altor sectoare economice prin activarea consumului local (….) Sectorul IT este pregătit profesional pentru tranziţia înspre modele de afaceri orientate pe inovare, în schimb constatăm lipsa infrastructurii publice suport pentru susţinerea inovării, lipsa mecanismelor inteligente la nivel guvernamental pentru atragerea capitalului de risc pentru investiţii în sectorul IT şi multe alte minusuri în construcţia ecosistemului naţional de inovare. Dacă suntem cu adevărat responsabili şi competenţi politic trebuie să înţelegem că putem renunţa la o serie de facilităţi doar atunci când este pregătit şi activat cadrul naţional care să pună în loc soluţii corecte şi consistente pentru tranziţia la nivelul superior de sofisticare a sectorului de IT. Chiar dacă Comisia Europeană a cerut României să adopte reforme fiscale ca una dintre condiţiile activării PNRR, nu a interzis aplicarea curajoasă a reformelor care să ajute o economie condusă de inovare. Dacă se doreşte aplicarea de reforme fiscale, atunci să fie aplicate sectoarelor economice care vor fi asistate prin PNRR. Sectorul IT nu este susţinut de PNRR, chiar dacă există proiecte de digitalizare, pentru că digitalizarea nu vizează transformarea sectorului IT. Noi ne manifestăm totala disponibilitate pentru a discuta cu factorii decizionali de la nivel guvernamental şi parlamentar despre alternative sustenabile, cu valoare adăugată pentru economia şi societatea românească”, a declarat Stelian Brad, preşedintele Clusterului Cluj IT.

Cel mai recent raport DESI (Indicele Economiei şi Societăţii Digitale) relevă faptul că România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE în ediţia din 2021. În ceea ce priveşte capitalul uman, ţara noastră se clasează pe locul 26, cu un punctaj sub medie pe majoritatea indicatorilor, relatează Agerpres.

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012 la Cluj-Napoca. Aceasta cuprinde peste 90 de membri, companii IT, 13 universităţi, două institute ale Academiei Române, alte institute de cercetare – dezvoltare – inovare, instituţii din sectorul administraţiei publice şi comunităţi suport.

Sursa: Balkaninsight

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

58 comentarii

  1. Nici acum nu exista niciun motiv bun sa ramai in Romania. In timp ce ne ciondanim cu mafia de stat pentru o scutire de 10%, putem obtine mai multi bani in alte tari, care ne asteapta cu bratele deschise, nu cu rautatea tipica romaneasca.

    • pe tine nu te asteapta nimeni, pos.tac han.di.capat

    • Eu chiar sper să elimine scutirea, poate aşa o conving pe nevastă-mea să plecăm naibii odată.

    • Pleacă ? Excelent, în fine o veste bună !! Oricum nu plăteau nimic acestei țări, făceau umbră de pomană pe aici …

    • Dumitru, mai las-o. Odată…😜 Caută și tu ceva mai bănos. Remote.
      Mihail, este penurie de meseriași in Romania!
      Nu tu zidari, dulgheri, mecanici, frezori, lăcătuși, electricieni….
      TU Cu ce te ocupi, în timpul liber?
      Sau ești decât un plătitor de taxe?

  2. nu o sa lucreze pentru nicio strainatate. in strainatate NU sunt salariile din romania in IT. pe probate!

    • Probat ce? Se vede ca nu ai trecut de 4 clase

    • Adică nu ai fost în stare să treci de interviu la o companie serioasă, tot ce ai găsit e pe la firma vreunui turc, unde ţi-a oferit un salariu de doi bani şi gata zici că în vest îs salariile mai mici. Mai încearcă…

    • E Jean! Vălean…🤣🤣🤣🤣🤣

  3. Cat au scutire angajatii? 10%, adică impozitul pe venit? Ii fac 10% pe itistii care câștigă atat de bine?
    Mai degrabă poate se intenționează să se introducă taxe angajatorilor, care o să-și mute afacerea într-o tara mai puțin dezvoltată în care sa nu li se ceara nimic. (Mare atentie la rep moldova, ca are vorbitori de engleza si de rusa, și sunt obișnuiți să muncească mult pe nimic, cum erau romanii acum 20 ani)

    • Ai înțeles printre degetele gânditoare, ca de obicei…
      Poate citești articolul și încă ceva pe lângă și ai să pricepi. M-aș bucura dar mă îndoiesc…

  4. Sa fim seriosi, it-istii nu vor pleca daca li se va lua 10% din salariu. Uitati-va la ei, oricand ar putea pleaca, insa se complac in mocirla asta din Romania de ani buni de zile. Probabil ca le place aici, si nici nu sunt genul de persoane care sa aiba „cojones” sa se mute in alta tara :))

    • Pai hai sa le cerem 50 la suta, ce, sunt banii lor?

    • Asta e adevarul. Stiu o serie de „internet tough guys” de corporatie, cu laptop cu abtibilde de la tot felul de firme, pantofi de skater, indice BMI de 30 (obezi), chei in cap de pe la 29 de ani, cu casti de 800 lei la care asculta „Buddha Bar”. Poarta tricou cu ultimul limbaj de programare „pa trend” si/sau numele framework-urilui in care cica is experti (de fapt petrec 8h pe stackoverflow). Jenanti. Insa in ultimii 6-7 ani s-a creat o intertie pe piata IT unde indivizi cu background cat de cat ok, petrec 2 sapt in tutoriale, invata 10 buzzword-uri si sunt luati pe salarii de inceput 800-900 coco. Is dusi in spate de toata echipa lor apoi, incep sa creada ca au experienta. Dar, divaghez. Asemenea indivizi nu vor pleca niciodata. Cumva piata se va cerne si vor ramane doar „mandalorienii” locali – cei cu adevarat bazati vor pleca. Asa e.

    • Stickere? Normal

    • Dan, Dănuț, m. Eternul m. Ăsta e bun și de pus pe rană. Acum îi fac și rating.
      Ce va mai place shaorma!
      De unde ști, fraiere, că obezii ăia care îți dau clasă, fapt care te oftică, unde, pentru cine, pe câți bani lucrează?!
      Ești mai trepăduș, așa și te mănâncă oftica?
      Ce pot să-ți spun este că la băiatul ăla mai gras, da la ăla la care îi furai sanviciul in liceu, acum stai săi lingi papucii! Și te oftică.
      Că e șefu…
      Cât de paranoici ajungeți și în domeniul ăsta?!

  5. Mamaaa ce favor ca ma impozitezi cu 10% mai putin pe salariul pe care il incasez… cand avem cele mai mari taxe pe munca.
    Nu este mai bine sa imi fac srl sa va dau si mai putin?

  6. Sa dispară scutirea în același timp cu reducerea taxării muncii. 41,5% e prea mult.

  7. Cat timp exista arogante precum pensiile speciale, nu cred ca ar trebui sa se discute de IT-isti.

    • Au ce ne doare? Dar de ce toti ceilalti sa plateasca impozit pe venit ,iar IT-ul nu? voi folisiti aceleasi sosele, spitale, scoli,adminstratii ,samd. Tzine de o minima constiintza sociala sa platesti la fel ca ceilalti.

    • De pensii nu se va atinge nimeni, niciodată. Pentru cele in plata este cam neconstituțional.

    • @Tim Poate ai vrut sa spui ca si banii nostri pentru spitale sosele scoli s-au furat

    • @Tim: vrei sa impozitezi IT-ul ca sa platesti pensiile speciale? sau crezi ca banii se vor duce in lucruri utile, precum autostrazi, scoli si spitale?
      Sunt de acord cu impozitarea IT-ului, insa numai dupa ce se va face curatenie in bugetarimea inutila si in pensionarii speciali. Altfel, finatam o gaura neagra.

  8. La un salariu mediu in IT de 12.000 lei brut probabil acest 10% reprezinta ceva pt stat. Nu beneficiez de aceasta reducere dar nu as fi de acord ca sa mi se ia acesti bani ca sa se dea la pensii si la angajatii de la stat, pur si simplu nu mai vreau ca aceste doua mizerii de categorii din Romania sa beneficieze de banii mei. Se opun in mod constant cresterii calitatii vietii alegandui doar pe cei care le promite ca le da ceva moca. Seara nu mai pot deschide geamul pt ca ba miroase a fum ba miroase a rahat sulfurat, traim intr-o tara mizera doar pt ca asa vor unii care din pacate sunt si multi si mai de fiecare data decid soarta alegerilor, perfect asa sa decida ei dar sa si produca acei bani pentru care decid. Platesc peste 7000 de lei taxe lunare pe salariu la stat, cu ce ma ajuta pe mine asta?

    • Ești doar un egoist îngust la minte! Înțeleg că mă – ta cu tac-tu sunt niște mizerii! Ce poate ieși din două mizerii? Ai ghicit, tot o mizerie umanoida!

    • Iar ai aparut ma penelistu-le pe aici, ai mei sa stii ca ma intreaba pe mine ce e bine sa voteze nu ca mizeriile alea pe care le vad la A3 si la RTV, tata e PSD-ist ca asa s-a invatat el cu partidul comunist dar macar nu voteaza. Legat de pensie au mai mult decat au nevoie ca sa traiasca ca oricine a lucrat in fabrica si a iesit la pensie cel putin de 10 ani. Mai trist la cei care ies acum si au avut salariu mic deci unde este echitatea sociala? Deci cat mai fu*em viitorul tarii pt batrani? Bunicii mei ar fi facut orice pt mine numai sa imi fie bine dar erau oameni de la tara nu ca lepr*le astea care apar la mitingurile PSD crescuti de partid. Oticum esti prea ingust la minte ca sa intelegi ceva stai pe jobul tau acolo dat de partid si scrie in continuare balarii pe aici.

    • Sunt pensionar, fraiere, deci vorbesc în cunoștință de cauză!

    • Marceeeeleee! Ce-ai făcut! 🙆🤦
      Te pishi pe tineret???!
      Ce ți-a displăcut din discurs : 1 mizerii de categorii de votanți sau 2 că ești pensionar și majoritatea junilor refuză să ți-o plătească???!
      Hai fi sincer, că de obicei și combate , pertinent comentariu lui @dis. Apoi raspunde-mi și la cele 2 întrebări!
      Mulțumesc.
      Oricum, ați divagat maxim de la subiect!

  9. Pe dincolo aproape in toate tarile este impozit progresist.
    Deci haitistu lu peste prajit cat da pe germanea, pe francia, pe holanda?

    • Patronii la ce marje au in domeniu stau in 10%? Eu cred ca pot si dubla salariile in majoritatea cazurilor.
      In fine haitisti care scriu cod ce incearca sa descrie comportamentul, raportarea umana pentru viitoarea distopie globalista transumanista ie pe fara numar…multe milioane…din china, india.

    • „Impozit progresist” :)))) va pupa tata da pa „dincolo”

    • Progresist poate ești tu, ăla e progresiv!

  10. Prin 2002 cand s-a introdus aceasta măsură erau doua cerinte:
    Dezvoltarea de proprietate intelectuala romaneasca si vanzare de software. Analizati cinstit si vedeti daca aceste obiective sunt atinse.

    Cu parere de rau, nu!

    • Ai dreptate. Nu am vândut software nici de doi bani din România.
      Iar proprietatea intelectuală dezvoltată în Ro, e 0.
      Nu pot sa te combat cu argumentul firmelor, multe, românești, care au făcut-o…
      Pentru că reclamă și cenzură.
      Însă nu mă cenzurez sa afirm că ești decât un ignorant care bagă strâmbe, că are la cine!
      Că saitu a devenit number one GENERALIȘTI!!!!
      FELICITĂRI!

  11. Nu inteleg de ce industria de transport, industria constructoare de masini sau industria textila nu ar fi la fel de importanta ca sectorul IT!?!? De ce doar sectorul IT sa aiba scutiri de taxe? De ce sunt discriminate de catre stat celelalte sectoare? Ce, din celelalte industrii nu pleaca angajatii din cauza taxelor si altor mizerii ale administratiei tarii?

    • Pentru ca IT aduce la PIB cat toate cele enumerate Pentru ca cele enumerate nu sunt in stare sa se dezvolte

    • Pentru ca IT-ul fiind ceva secundar intr-o companie acestia vor sa reduca costurile si externalizeaza Fiind o meserie in care 90% lucreaza remote ca doar nu stai langa server in datacenter poti lucra din orice tara si atunci marile companii de it se duc oriunde au costuri mai mici. Pana acum cativa ani erau exclusiv in India dar acolo nu te poti baza pe ei, ma se schimba omul foarte des cateodata nu au nici curent si nici competentele nu sunt asa bune la nivelul mediu spre low si asa au descoperit Europa de Est. Intrebarea este daca vrem si noi sa fim acolo sau nu si cum putem atrage marile companii in RO, reducerea asta de impozit a fost o masura, alta masura ar putea fi adaptarea cursurilor de la facultati etc. Sa stii ca si bulgarii si ucrainienii cred ca la ei este New Silicon Valley. Uita-te la Cluj cum s-a dezvoltat datorita IT-ului, sa nu crezi ca e Bog vreun geniu doar ca marile companii au avut nevoie de o alternativa la Bucuresti si s-au dus acolo. Deci zi ce facem software pentru Microsoft sau zdrente pentru zara? In ce vrei sa bagam banii?

    • Dacă ai avea minime abilități de căutare și înțelege a unor informații statistice simple și vedea că nu e deloc așa. De exemplu, transporturile aduc mai mulți bani decât IT-ul. Ceea ce ar face cam imposibilă afirmația ta.

    • Dar să nu-mi spui că ai înțeles de ce constructorii nu plătesc, pe lângă impozitul pe salariu, nici contribuția pentru sănătate, că eu încă nu m-am dumirit!

    • Pentru ca o uzina constructoare de masini putin o intereseaza daca muncitorii sunt scutiti sau nu de impozit. Asta are nevoie de alte lucruri ca sa vina la noi in tara. De exemplu de infrastructura.
      Firmele IT in schimb sunt avantajate ca pot gasi angajati scutiti de impozit. Cheltuielile firmelor astora sunt in principal cu angjatii, adica cu salariile lor. E mult mai usor sa aduci o firma de IT la noi decat BMW. Nu are nevoie de autostrazi si plateste si salarii mari. Investitie minima a statului (10% impozit) beneficii maxime (7% din PIB)

    • Ca o completare la ce scris mai sus IT-ul trebuie sustinut cu toate fortele pt ca angajeaza tineri, ce sanse aveai inainte sa te angajezi cand terminai facultatea? Acum in cativa ani poti ajunge la un sal de 7-8000 de lei poate si mai mult si asta este un avantaj foarte mare pt o tara care nu are nici o facilitate pt copii ei. Tinerii din ziua de azi de la oras oricum nu mai sunt in stare sa faca munci fizice.

  12. Initiativa de impozitare ca restul categoriilor de munca este binevenita. Statul ar scapa de acesti asistati social. Iar de plecat, cel mult 10% vor pleca. Restul sunt doar codemonkeys care habar n.au de ce scriu. Aia aici or sa ramana, si.or sa lucreze la aceleasi tarife ca si indienii. Si la aceeasi calitate.
    Dar, categoria de asistati sociali IT ar trebui impozitata exact la fel ca celelalte prin simplul fapt ca si ei folosesc aceleasi drumuri, aceleasi servicii oferite de stat, scoala lor a fost platita de stat, etc

    • Scutirea de impozit este oarecum nedreapta fata de alte categorii de angajati, insa este benifica atat pentru stat cat si pentru restul cetatenilor.
      Daca statul ar trebui sa faca ceva, ar fi scoaterea acelui impozit pe munca pentru toata lumea, iar nu introducerea lui la IT. Motivele fiind mai multe, reducant impozitarea s-ar putea sa se albeasca salarii mari care acum sunt, putem spune, fentate prin PFA-uri sau SRL-uri, respectiv salariile mici ar fi mai putin impozitate si ar ajunge mai multi bani pentru consum in economie.

      La fel ca si alti comentatori, arunci faza ca folosesc aceleasi drumuri etc. Mai ca mi-ar veni sa zic c-aveti talking points si te iei dupa ele. Partial adevarat, in termeni absoluti, banii platiti de un ITisti sunt mai multi decat cei platiti in alte domenii, chiar si cu acea scutire, iar serviciile sunt aceleasi, precum bine spui. Cu diferenta ca banii din IT intra in economia locala din exterior, spre deosebire de constructii de exemplu, un sector si mai scutit de impozite decat IT-ul.

      Dar sa revenim. Motivele pentru care scoaterea acelei scutiri ar fi o prostie sunt multiple. Salariile mari s-ar muta in PFA-uri, ar fi oameni care ar pleca dincolo (contrar a ce spun unii prin comentarii, salariile in Romania inca sunt sub media europeana sau cea din state), unele firme ar prefera sa se mute in Ucraina sau alte tari mai la est sau din America de Sud, iar banii care intra la ITisti ar disparea din economia locala, disparand si efectul de multiplicare, inchizand si dealerul de pe emag si cafeneaua din colt. Efectele cumulate si in cascada ar depasi cu mult cei aproximat 0.25% din PIB castigati prin impozitare.

      IT-ul nu e ca industria extractoare de titei sau industria constructoare de masini, e foarte mobila si se muta usor. Si-n plus nu consuma resurse naturale, ci cu o minima investitie in educatie aduce bani din exterior. Lupta pentru resurse nu se face in interiorul tarii, ci in concurenta cu toata planeta. Daca la noi conditiile vor fi mai putin atragatoare, firmele se vor muta in alta parte. Si cu ele si banii care intra in tara.

      Este o scutire sa zicem nedreapta fata de cei care se uita la capra vecinului, dar pe de alta parte are si efectul DORIT de a face atractiva reprofilarea si a duce indirect la cresterea domeniului respectiv in detrimentul altor industrii mai putin eficiente sau poluatoare sau mai stiu eu ce.

      Toti comentatorii care militeaza pentru scoaterea ei si toti guvernantii care fac asta sunt fie incredibil de prosti, fie platiti pentru actiuni ce sunt in detrimentul intereselor pe termen lung ale tarii.

    • @ghitulica, nu degeaba lucrezi tu în IT, se vede ce deștept ești! Pe mine nu m-ai convins, mai insistă!

    • Sunteți … mulți….
      Indezirabili….
      Nu ați înțeles nimic din articol și acum divagati!
      Ca atare:
      Marcel, nu mai vreau să-ți plătesc pensia!
      Nu din banii mei! Punct.
      Eu am pens privată și alți 120000 de mii de lucrători în domeniu.
      Care facem 7% din PIB. Cu potențial 10.
      Să ți-o plătească cei de la ” master”! Și scriitorii.
      Din drepturile de autor.🤣
      Personal mă pishhhhh pe pensiile voastre de apvisti! 😜 Mai știm și dastea…

  13. Din pacate, in Romania meseria de IT-ist a ajuns mai importanta decat cea de medic, inginer sau avocat. Nu sunt cu nimic mai presus de alte categorii profesionale, dimpotriva 70% dintre programele create de companiile de IT sunt inutile in viata de zi cu zi. In lumea capitalista si democratica toata lumea trebuie sa plateasca taxe. Asa este corect. Iar daca IT-istii nostri sunt asa geniali, atunci ar trebui ca firmele respective sa creasca preturile conform nivelului acestora.

    • Geniile de care vorbesti tu au plecat de mult din Romania scutirea asta daca ar fi sa ii gasim o utilitate ar fi ca poate creaza posturi in plus si atunci si cei care nu sunt elite au sansa lor si am intalnit multi din astia. Pana la urma oamenii buni nu vor fi afectati daca nu se mai da aceasta reducere si vor urla cateva multinationale dar nu e asa paguba nu? Dar de ce nuburla nimeni sa nu se mai dea sporuri la stat?

  14. Pe principiul toate la vremea lor: nu mai vrem speciali de pe vremea lui Cuza si a lui Năstase!

    • Eu am o nelamurire: „Asociația Cluj IT Cluster” e de muncitori sau patroni?
      Ca sunt sigur cu muncitorii au „ciocu’ mic”

  15. Plătiți va fi taxele, IT de 2 bani. Voi faceți lohn, nu invocați nimic. In afara de Bitdefender, nu cred că mai sunt 5 produse românești care sa fi rupt mapamondu’ in doua

    • E o penurie de meseriași in Romania!
      Tu ce prestezi in timpul liber?
      Unii încep lohnul la ora 5
      Alții la 9, 11… poate noaptea…
      Cât pib produce MUNCA TA?
      Amea, am aflat, 7%, cu potențial 10.
      Altfel, mă doare la basca…
      Ce este important și nu înțelegeți este faptul că lucrez pe firma înregistrată în rom, pe bani buni, că îmi platetesc toate taxele, IN ROMÂNIA, și MAJORITATEA BANILOR ÎI CHELTUIESC IN ROMÂNIA!
      Poate de zece ori mai multi decât tine, @vlad…
      Ceea ce înseamnă că particip de 10 ori mai mult la ” creșterea economică” trâmbițată de politic!
      Citind și povestind pe acest site, am constatat:
      -rauvoitori intenționat
      – ignoranți! Muuuulti!
      – cu interes
      – băieți de bine pe lângă subiect
      – câțiva ” specialiști” cu probleme personale
      – PENSIONARI! 🙆😜🤪
      BA, DA UNU SA CONSTATE NIȘTE REALITĂȚI, NU! Decât să moară capra vecinului!

  16. Mare facilitate! Eu sunt ITist in Canada. Platesc taxe la greu, aici taxele pe veniturile mai dolofane sunt mari. Dar nu mi-a venit niciun moment ideea sa ma intorc in Romanika, unde nu sunt taxe pentru ITisti, dar la un salariu de kko!

    • 🤣🤣🤣🤣🤣🤣😱
      Itist in Canada…
      Pai dacă te-ai dus sclav la ” companie”!
      Făceai acasă dublu și +! Pe barba ta.
      Eeee, dar e funy sa fi ” corporatist” pe bani in Canada decât ” corporatist” …platit bine, in romanica!
      Te-ai dus din lac in put….
      Felicitări pentru condițiile pentru copii. Și cacam atât… Sclav in țară străină…! Noroace.

  17. U nouă încăierare pe nimic. Au fost bugetarii, acum sunt IT-ul, urmează încet fiecare să devină într-un anumit interval, „dujmani ai poporului”. Sigur, principiul corect este : toată lumea plătește taxe. Dar cred sincer că banii încasați din aceste noi taxe nu vor schimba nimic. Bani au fost și fvor fi în buget, problema este cheltuirea lor. Și așa ca și părere, prima dată îi recomand Statului să colecteze eficient taxele care sunt deja impuse. După ce termină cu ele pot să gândească noi taxe.

  18. Deci oameni buni. Sa intelegeti o treaba. Daca lucram in IT nu inseamana ca avem slarii de 3-400 de milioane. Iar oricum noi platim o tona de taxe din care VOI beneficiati de la stat + merg la pensii. Scutirea aia de taxe e un nimic, fata de cat ne fura statul. O sa ajungem ca toti IT’sti sa lucreze pe PFA si SRL si atunci nici macar 10% nu mai ajunge la stat si economia romaniei intra in caca…

    Deci nu va mai plangeti atata. Daca va deranjeaz aca un IT’st castiga mai mult, faceti un curs, o facultate si reprofilati-va si nu va mai plangeti atata.