G4Media.ro

Asociația Dăruiește Aripi propune cinci priorități pentru combaterea cancerului la copii și…

sursa foto: Facebook/ Salvați Copiii

Asociația Dăruiește Aripi propune cinci priorități pentru combaterea cancerului la copii și tineri: „Copilul bolnav de cancer are nevoie de o abordare personalizată, multidisciplinară și rapidă”

Asociația Dăruiește Aripi susține cinci priorități pentru Planul Național de Combatere a Cancerului, care au ca obiectiv creșterea supraviețuirii și a calității vieții copiilor cu afecțiuni oncologice. Prin asumarea acestora, pacienții pediatrici din România vor avea acces la terapii moderne și nu se vor mai confrunta cu inegalitățile dintre sistemul românesc și cele europene, susține Asociația Dăruiește Aripi într-un comunicat de presă, transmite Info Sud-Est.

Asociația Dăruiește Aripi, organizație neguvernamentală înființată cu scopul de a asigura accesul la servicii medicale și sociale de calitate pentru copiii cu afecțiuni onco-hematologice din România, partener al Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP), aduce în atenția publicului 5 obiective imperios necesare pentru a consolida planul de măsuri privind cancerele pediatrice din cadrul  Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), astfel încât acesta să fie coerent cu măsurile europene adresate copiilor și tinerilor cu cancer, să fie operațional și să contribuie efectiv la atingerea scopurilor de creștere a ratei de supraviețuire și a calității vieții copiilor cu cancer sau alte boli grave din România. Propunerile de amendare a PNCC (secțiunea privind cancerele pediatrice) formulate cu aportul Asociației Dăruiește Aripi sunt transmise Ministerului Sănătății prin procedura de transparență decizională”, se arată în comunicatul de presă transmis marți de Asociația Dăruiește Aripi.

Cele 5 obiective sunt:

  1. Dezvoltarea de servicii de onco-hematologie pediatrică integrate multidisciplinar pentru toate etapele parcursului clinic, prin aplicații inovatoare din domeniul tehnologiei informației.
  2. Dezvoltarea medicinei de precizie în oncologia pediatrică.
  3. Radioterapia cancerelor pediatrice.
  4. Acces continuu și adecvat la medicația oncologică pediatrică prevăzută de protocoalele terapeutice actuale.
  5. Conectarea onco-hematologiei pediatrice românești la marile platforme europene de asistență și cercetare.

„Pentru fiecare dintre aceste obiective sunt propuse seturi de măsuri, perioade de implementare și instituții / organizații responsabile. SROHP, împreună cu Asociația Dăruiește Aripi, susțin ca obligatorie elaborarea unui Program Național de Onco-Hematologie Pediatrică, distinct față de Programul Național destinat adulților, ca instrument operațional pentru implementarea coordonată și articulată a măsurilor destinate combaterii cancerului la copii și tineri. Fără suportul operațional al acestui program național dedicat, obiectivele enumerate nu vor putea fi atinse”, se mai arată în comunicat.

„Astăzi, de Ziua Internațională a copilului bolnav de cancer, atragem atenția asupra unui fapt care nu mai poate fi ignorat de sistemul medical și de politicile de sănătate din România: copilul bolnav de cancer are nevoie de o abordare personalizată, multidisciplinară și rapidă, care presupune depistare și diagnostic rapide, servicii, tratamente și îngrijire la standarde europene. Adoptarea acestor obiective va crește rata de supraviețuire, dar și calitatea vieții acestor copii, care vor avea mai multe șanse să ajungă adulți sănătoși. Deși România se confruntă anual cu un număr redus de cancere pediatrice diagnosticate – aproximativ 400 de noi cazuri –, pacientul oncologic pediatric nu are acces la aceleași servicii ca în Europa, în contextul în care se confruntă în continuare cu inegalități mari între sistemul românesc și cele europene”, explică Alina Pătrăhău, președinte și fondator al Asociației Dăruiește Aripi.

„«Servicii integrate multidisciplinar» este sintagma-cheie a obiectivelor propuse de noi”, adaugă dr. Mihaela Bucurenci, expert în sănătate publică și managementul serviciilor de sănătate, consultant în proiectele Dăruiește Aripi. „Acestea asigură o plasă de siguranță care susține pacientul în toate etapele, de la diagnosticare la monitorizarea stării sale de sănătate în viața adultă, precum și o mai mare implicare a medicilor și experților în actul medical și o detașare a acestora de birocrația actuală. Un program național dedicat de onco-hematologie pediatrică va putea asigura abordarea unitară, coerentă și articulată a tuturor intervențiilor dedicate cancerelor pediatrice, procese mai clare și eficiente de alocare și management al resurselor și va facilita operațional procesele de monitorizare și evaluare a implementării prezentului plan.”

În Europa, cancerul rămâne boala care provoacă cele mai multe decese la copiii cu vârste de peste 1 an, conform Societății Europene de Oncologie Pediatrică (SIOPE). Peste 35.000 de copii sunt diagnosticați anual pe continent, iar peste 6.000 își pierd viața în lupta cu boala. Din cei aproape o jumătate de milion de copii supraviețuitori ai cancerului care trăiesc în Europa, majoritatea se confruntă cu efecte adverse pe termen lung provocate de terapii, efecte a căror incidență crește pe durata vieții, afectându-le traiul zilnic și activitatea socio-profesională.

sursa foto: Facebook/ Salvați Copiii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...