G4Media.ro

Asociația Forța Fermierilor: 10.000 de fermieri, în pericol să nu-şi poată încasa…

Sursa foto: Pexels

Asociația Forța Fermierilor: 10.000 de fermieri, în pericol să nu-şi poată încasa despăgubirile de secetă din cauza unor funcţionari / Pe multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate

Zece mii de fermieri din România sunt în pericol să nu-şi poată încasa despăgubirile de secetă cuvenite, din cauza unor funcţionari din Direcţiile Agricole Judeţene, care nu au trecut procentul de culturi agricole calamitate pe procesele verbale de constatare, atrage atenţia Asociaţia Forţa Fermierilor (AAF), citată de Agerpres.

„Asociaţia Forţa Fermierilor protestează public împotriva modului scandalos în care unii funcţionari din Direcţiile Agricole Judeţene şi-au desfăşurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafeţelor calamitate. Din cauză că, pe multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, fermierii respectivi sunt, la acest moment, excluşi de la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă, conform ordonanţei de urgenţă adoptate ieri, joi, 17 noiembrie, de Guvernul României şi publicată aseară în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al AAF remis vineri Agerpres.

Numeroşi membri ai Asociaţiei Forţa Fermierilor, din judeţele Brăila, Iaşi, Vaslui şi Constanţa, dar şi din alte zone, au semnalat că sunt în această situaţie. Din estimările AFF, la nivel naţional este vorba de o suprafaţă de peste 100.000 de hectare şi circa 10.000 de fermieri afectaţi, în cazul cărora, funcţionarii Direcţiilor Agricole Judeţene respective nu au trecut în procesele-verbale de constatare procentul de afectare al culturilor.

Deoarece doar procesele-verbale care au procentul menţionat înscris sunt în prezent luate în calcul la plata despăgubirilor prin ordonanţa de urgenţă recent adoptată, fermierii care sunt în situaţia descrisă de mai sus, deşi au tot dreptul să beneficieze de despăgubiri pentru culturile de toamnă (grâu, orz, triticale, rapiţă), sunt excluşi în acest moment de la plata ajutorului de stat cuvenit, explică Asociaţia.

În aceste condiţii, ţinând cont de situaţia extrem gravă creată la nivel naţional şi de punerea în pericol a activităţii unui număr important de fermieri români, Asociaţia Forţa Fermierilor solicită conducerii Ministerului Agriculturii să implementeze şi să comunice, în regim de urgenţă, următoarele decizii: identificarea exactă a tuturor cazurilor, la nivel naţional, de fermieri care au fost excluşi de la plata despăgubirilor de secetă pentru că nu au trecut procentul de afectare al culturilor în procesul-verbal de constatare a calamităţii; identificarea tuturor funcţionarilor Direcţiilor Agricole Judeţene care se fac vinovaţi de această bătaie de joc la adresa fermierilor şi sancţionarea lor exemplară; identificarea unei soluţii, la nivel ministerial şi guvernamental, pentru ca aceşti fermieri, excluşi pentru moment de la plata despăgubirilor, deşi au tot dreptul, să beneficieze de ajutorul de stat pentru culturile de toamnă calamitate.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a peste 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Incasind milioane de euro FIECARE ba de la UE, ba de la Guvern (cînd e un pic de secetă), mințind poporul cu televizorul că vezi doamne ei asigură hrana țării… O MINCIUNA SFRUNTATĂ, devreme ce EXPORTĂ TOATĂ PRODUCȚIA recoltată culmea, cu subvenția de la buget😡 singurii care merită ajutați sunt cei ce fac ZOOTEHNIE, cea mai grea activitate, un fel de mineritul agriculturii. Nu cei ce fac doar cultura mare, adică 2luni de muncă pe an, cu HYPER utilaje care aproape își fac singura treabă😉