G4Media.ro

Asociația Forumul Judecătorilor critică lipsa de reacție a CSM, IJ și a…

Foto: Bogdan Mateescu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Asociația Forumul Judecătorilor critică lipsa de reacție a CSM, IJ și a parchetelor în cazul Bogdan Mateescu: „Este inadmisibilă într-un stat de drept”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) critică lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii, a Inspecției Judiciare și a parchetelor în cazul judecătorului Bogdan Mateescu: „Cu privire la aspectele prezentate de presă în ultimele zile privind integritatea unui judecător, președinte de tribunal, (lipsa de reacție n.re.d) este inadmisibilă într-un stat de drept”, se arată în poziția AFJR.

Judecătorul Bogdan Mateescu, actual președinte al Tribunalului Vâlcea și fost președinte al CSM, a sesizat Inspecția Judiciară după ce Antena 3 a prezentat înregistrarea unei convorbiri în care îi face o propunere financiară unei funcționare implicate în dosarul penal al tatălui său, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Sesizarea ar fi o mișcare tactică din partea lui Mateescu, astfel încât nimeni să nu poată contesta o eventuală decizie favorabilă lui. În acea înregistrare, judecătorul Mateescu i-ar fi propus un post remunerat cu 6.000 de lei pe lună funcționarei care „voia să facă sesizări”.

„Statul român a pretins, în fața partenerilor din Uniunea Europeană, că noile legi ale justiției pun bazele modernizării sistemului judiciar şi, de asemenea, a statutului magistraţilor şi Consiliului Superior al Magistraturii, fiind anunțat ca un demers prin care justiţia din România se aliniază la valorile şi principiile justiţiei europene şi își consolidează independenţa. Cu toate acestea, aspectele ieșite din comun, prezentate neîncetat de presă în ultimele zile, referitoare la integritatea unui judecător, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, actual președinte de tribunal, nu au atras nicio reacție din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau a Inspecției Judiciare, în raport de propriile competențe, lăsând publicului impresia că fie legile justiției sunt ineficiente, iar instituțiile judiciare nu funcționează, fie activitatea lor este selectivă”, precizează Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.

Reprezentanții asociației consideră că „lipsa oricărei reacții este de natură a submina încrederea publicului în corpul judiciar, încredere fundamentală pentru a menţine independenţa justiţiei”.

„Instituţiile competente (Parchetul, Inspecţia Judiciară) au obligaţia de a se autosesiza şi a stabili dacă s-a săvârşit sau nu vreo faptă penală/disciplinară, tocmai pentru a clarifica situaţia prezentată în presă, în caz contrar putându-se acredita ideea că unii magistraţi beneficiază de impunitate, ceea ce ar diminua şi mai drastic încrederea publicului în independenţa şi credibilitatea sistemului judiciar”, mai precizează AFJR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. PENSIILE SPECIALE vor decide ca FAPTA NU EXISTA

  2. Păi de ce nu se sesizează cei care au preluat atribuțiile fostei SIIJ,căci există cel puțin indicii de comitere a infracțiunii de influențare a declarațiilor,prevăzută de Codul penal?De ce trustul media TV nu sesizează el organele de urmărire penală,înainte de a lansa subiectul în spațiul public?Dacă nu se referă răspunsuri adecvate la aceste întrebări de cei responsabili avem de-a face cu o tăcere vinovată.Alo domnilor,se aude,mai ne facem datoria,fie ea legală sau civică,mai mișcăm și noi ceva?

  3. PENSIILE SPECIALE duc la dezmembrarea Statului Român.

  4. Vină e a lor că au crezut că suntem cu adevărat într-un stat de drept. Poate se mai trezesc la realitate.