Asociația GRAUR din Cluj cere retragerea titlului de doctor al Laurei Codruța Koveși pentru plagiat
Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) anunţă că va cere Ministerului Educaţiei anularea deciziei de neplagiat şi retragerea a titlului de doctor, ”acordat în condiţii nelegale”, fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Reprezentanţii GRAUR, asociație condusă de Dorin Isoc, susţin că după un an de cercetări „sunt în măsură să confirme că există toate argumentele factuale care permit concluzia că teza este plagiată”.
Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, ”Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, a fost coordonată de profesorul Viorel Paşca şi susţinută la Universitatea de Vest în 2011. Consiliul general al CNATDCU a decis în 8 decembrie 2016 că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Comisia de specialişti care a dat verdictul a fost formată din profesorul Vlad Constantinescu (Facultatea de Drept a Universităţii din Strasbourg), profesorul Claudia Ghica-Lemarchard (Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes) şi conferenţiarul Radu Chiriţă (Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), toţi trei specialişti în domeniu.
„Lumea academică şi mulţi alţi oameni de bună credinţă sunt în continuare indignaţi de modul în care în cazul Kovesi, un organ al unei autorităţi a statului a acţionat, a reuşit să ridice standardul dublu la nivel de ‘stat perpendicular’, adică legea pentru unii nu este legea pentru toţi. Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariţia unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcţie a fost scoasă de sub incidenţa acuzaţiei de lipsă de integritate şi a permis păstrarea unui titlu ştiinţific necuvenit de doctor în drept. (…) Întrucât teza este plagiată, este, de asemenea, firesc să folosim pentru autoarea ei sintagma de ‘plagiatoare'”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, decizia, elaborată de un organ consultativ al Ministerului Educaţiei, a fost luată cu „rea-credinţă” şi „fără minimă competenţă profesională”.
„Asociaţia GRAUR va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de ne-plagiat emisă în cauză şi retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiţii nelegale dnei Laura Codruţa Kovesi şi (…) va solicita Ministerului Educaţiei sancţionarea tuturor persoanelor implicate în acţiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuţie”, se mai arată în comunicat.
„Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proporţiei şi declară că ‘…pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4 % din teză….'”, se arată în comunicat.
Dorin Isoc a mai spus că va înainta solicitarea sa atât ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cât şi membrului Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Codruţ Olaru, inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, judecător Lucian Netejoru, Universităţii de Vest din Timişoara, respectiv rectorului Marilen Pirtea.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
36 comentarii