Asociația „Inițiativa Pentru Justiție” a depus plângere penală împotriva Adinei Florea din cauza anchetei declanșate de aceasta față de Frans Timmermans și Vera Jourova, după Raportul MCV / Asociația cere expertiză psihiatrică a Adinei Florea
Asociația „Inițiativa Pentru Justiție”, reprezentată de procurorii Sorin Marian Lia și Bogdan Ciprian Pîrlog, a depus plângere penală împotriva Adinei Florea, pe care o acuză de abuz în serviciu pentru că a declanșat urmărirea penală împotriva comisarilor europeni Frans Timmermans și Vera Jourova, a șefei Reprezentanței CE în România, Angela Cristea, și a fostului procuror general Augustin Lazăr, clasată ulterior pentru că presupusele fapte nu existau și cer inclusiv realizarea unei expertize medico-legale psihiatrice a procuroarei, pentru a se stabili dacă la data săvârșirii faptei aceasta prezenta discernământ.
În plângerea penală se precizează că, din cuprinsul denunțului împotriva celor patru, rezulta că pretinsele infracțiuni au fost săvârșite prin adoptarea „Raportului Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare” (Raportul MCV) din 13.11.2018 cu încălcarea atribuțiilor de serviciu.
Prin comunicatul din data de 28.03.2019, Biroul de Informare şi Relații Publice din cadrul PÎCCJ a informat opinia publică despre faptul că procurorul SIIJ a dispus, la data de 27.03.2019, clasarea acestei cauze „întrucât s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista în materialitatea lor.”
„Având în vedere temeiul clasării prezentat în comunicat, rezultă că numita Florea Adina, în calitate de procuror, a efectuat o urmărire penală completă cu privire la fapte pretins săvârșite de trei funcționari ai Uniunii Europene. În temeiul art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene, privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, funcționari Uniunii Europene beneficiază de imunitate de jurisdicție, pentru actele îndeplinite în calitatea lor oficială, inclusiv pentru afirmațiile scrise sau verbale”, se arată în plângerea penală.
În document se amintește că purtătorul de cuvânt al CE a amintit autorităților române despre aceste prevederi din Tratat, însă aceste aspecte au fost ignorate pe tot parcursul urmăririi penale, inclusiv în
ordonanța de clasare.
„Procedând astfel, numita Florea Adina, în calitate de procuror, funcționar public în sensul art. 175 alin. (1) lit. a) C.p., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, a îndeplinit o serie de acte de urmărire penală în dosarul penal nr. 295/P/2019 al SIIJ în mod defectuos – cu încălcarea art. 58 alin. (1) și (2) C.p.p. și art. 13 C.p. și rap. la art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene – cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor celor trei funcționari ai Uniunii Europene, dar și o vătămare a intereselor legitime ale României în relația cu Uniunea Europeană, a intereselor României în ceea ce privește funcționarea justiției ca parte a statului de drept, a intereselor procurorilor români legate de demnitatea
profesiei, prin compromiterea imaginii lor pe plan internațional, și a intereselor legitime ale subscrisei, în calitate de asociație profesională a procurorilor, legate de realizarea unei justiții independente, imparțiale și performante, de protejarea statului de drept și promovarea demnității profesiei de procuror. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ale infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297
alin. 1 C.P.”, se arată în plângerea penală.
Asociația „Inițiativa Pentru Justiție” solicită administrarea următoarelor mijloace de probă:
– actele dosarului nr. 295/P/2019 al SIIJ;
– declarațiile reprezentanților persoanei vătămate Asociația „Inițiativa Pentru Justiție”;
– imagini video cu purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, făcând declarații la 21.02.2019 cu privire la faptele ce fac obiectul prezentului denunț;
– expertiza medico-legale psihiatrică a numitei Florea Adina, pentru a se stabili dacă la data săvârșirii faptei aceasta prezenta discernământ.
În luna ianuarie, procurorul Adina Florea a înregistrat la Secția specială un dosar penal pe numele prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, după o plângere depusă de luju.ro, care îl acuza pe Frans Timmermans de falsificarea raportului MCV. Plângerea îi viza şi pe comisarul european pe Justiţie, Vera Jourova, procurorul general al României, Augstin Lazăr, şi pe şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea. Aceștia erau acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informaţii false, toate în legătură cu falsificarea Raportului MCV.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a explicat, în februarie, că oficialii Comisiei sunt sub jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene, nu de competența instanțelor naționale.
Ulterior, procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus clasarea „întrucât s-a stabilit că nu a fost identificat niciun indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar fi fost comise”, potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 28 martie.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii