G4Media.ro

Asociația Inițiativa pentru Justiție: Apreciem lipsa de reacție a procurorului general al…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Asociația Inițiativa pentru Justiție: Apreciem lipsa de reacție a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca fiind una iresponsabilă, de natură a pune în pericol sănătatea persoanelor implicate în activitatea parchetelor

Asociația Inițiativa pentru Justiție acuză conducerea Parchetului General pentru lipsa de reacție, pe care o califică drept iresponsabilă, în fața creșterii cazurilor de coronavirus și solicită măsuri suplimentare de organizare a activității procurorilor astfel încât o parte dintre aceștia să poată lucra și de acasă.

Asociația mai solicită șefilor de parchete din țară ”să dea dovadă de responsabilitate și să își asume decizia de a stabili un program de lucru elastic, care să răspundă atât necesităților operative ale parchetului cât și necesității protejării sănătății persoanelor și a împiedicării răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent de „semnalele” pe care conducerea iresponsabilă și ilegitimă a Ministerului Public le transmite în teritoriu”, se mai arată în comunicat.

Asociația cere, de asemenea, conducerii Parchetului să contramandeze ședința de bilanț a Ministerului Public stabilită pentru miercuri 18 martie, pentru a evita expunerea la contaminare a sute de procurori.

Redăm mai jos integral comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție

”În contextul declararii starii de pandemie de catre OMS si al raspandirii extrem de rapide a infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19) la nivelul întregii Uniuni Europene, toate autoritățile publice, naționale sau internaționale, au fost constrânse să ia măsuri de precauție, unele state, printre care și România, instituind inclusiv starea de urgent, Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ), asociație profesională a procurorilor, aduce la cunoștința publicului și factorilor de decizie următoarele:

Se impune luarea unor măsuri concrete privind modalitatea de desfășurare a activității în cadrul parchetelor, cunoscut fiind faptul că în realizarea atribuțiilor legale, atât procurorii, cât și personalul auxiliar si conex al parchetelor intră în contact zilnic cu persoane care ajută la realizarea urmăririi penale, dar care nu își desfasoară activitatea în cadrul parchetului, respectiv organe de cercetare penala, avocați, justițiabili. Astfel, în vederea asigurării sănătății justițiabililor, avocaților, organelor de cercetare, dar și a sănătății și securității în muncă a personalului parchetelor, luarea efectivă a unor măsuri ample nu mai poate fi întârziată, iar un set de reguli aplicabile pentru toate parchetele, cu caracter temporar, este absolut necesar.

Apreciem ca fiind utile măsurile adoptate de catre de Secția pentru procurori din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii în data de 10.03.2020 însa, având in vedere cresterea alarmantă a cazurilor de infectare cu coronavirus, considerăm că la acest moment se impune luarea unor măsuri apte să conducă la protejarea sănătății și securității în muncă a personalului Ministerului Public, concomitent cu desfășurarea, pe cât posibil, a activității și relațiilor de muncă în condiții normale și legale.

Poate fi avută în vedere, spre exemplu, stabilirea unor programe individualizate de muncă, respectiv constituirea unor echipe la nivelul fiecărui parchet, unele echipe urmând a desfașura activitatea in mod efectiv în cadrul unitații de parchet, iar celelalte echipe, vor desfașura în limite legale, activitați specifice la domiciliu, urmând ca aceste din urmă echipe în caz de forță majoră să fie chemate în vederea efectuării activității în cadrul unitații de parchet.

Această măsură cu caracter temporar este destinată în primul rând diminuării răspândirii unei boli contagioase ce reprezintă un pericol pentru sănătatea ori securitatea publică a întregului continent. Totodată, prin implementarea unei asemenea măsuri riscul izolarii la domiciliu a întregului personal al unei unități de parchet urmare a testarii pozitive a unui singur angajat este în mod evident diminuat.

Cu privire la acest din urmă aspect, trebuie menționat ca în anumite localități în cadrul aceleiași clădiri își desfățoară activitatea atât parchetele de pe lângă judecatorii, cât și parchetele de pe lângă tribunale sau chiar și parchetele de pe lângă curțile de apel, existând chiar situații în care sediul parchetelor coincide cu cel al instanțelor, ori față de acest aspect existența unui singur angajat testat pozitiv cu COVID 19 ar crea panică, existând riscul izolarii la domiciliu a întregului personal al Ministerului Public care își desfasoară activitatea într-o localitate, urmând astfel ca întreaga activitate sa fie preluată de catre alte unități de parchet, fapt care ar echivala în mod cert cu îngreunarea urmăririi penale, cât și cu suprasolicitarea personalului.

De asemenea, menționăm că prin implementarea unor asemenea măsuri se asigură continuitatea desfășurării activitații, iar rolul Ministerului Public în societate nu va fi afectat, procurorii urmând a apăra în continuare ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.

În atare condiții, apreciem lipsa de reacție a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca fiind una iresponsabilă, de natură a pune în pericol atât sănătatea persoanelor implicate (a personalului parchetelor, a personalului care interacționează cu parchetul în virtutea profesiei a justițiabililor și a oricăror alte persoane care interacționează în orice fel cu personalul parchetelor) cât și îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public.

Solicităm conducătorilor parchetelor să dea dovadă de responsabilitate și să își asume decizia de a stabili un program de lucru elastic, care să răspundă atât necesităților operative ale parchetului cât și necesității protejării sănătății persoanelor și a împiedicării răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent de „semnalele” pe care conducerea iresponsabilă și ilegitimă a Ministerului Public le transmite în teritoriu.

Conform articolului 202 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Hotărârea nr. 947/2019 a Consiliului Superior al Magistraturii „în cazul procurorilor programul începe de regulă la ora 8,00 și se încheie de regulă la ora 16,00”. Această dispoziție oferă suficientă marjă de apreciere fiecărui conducător de parchet cu privire la organizarea unui program de lucru elastic, care să răspundă nevoilor respectivei unități.

În acest sens solicităm și Secției pentru procurori din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii să adopte, potrivit competenței sale, măsurile necesare asigurării operativității parchetelor, a protejării sănătății persoanelor implicate și a împiedicării răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19).

Mai solicităm procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă un efort și să dea dovadă de rațiune și să înceteze exercitarea presiunilor în sensul neadoptării de către conducătorii parchetelor a măsurilor necesare asigurării operativității parchetelor, a protejării sănătății persoanelor implicate și a împiedicării răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), precum și să contramandeze ședința de bilanț a Ministerului Public stabilită pentru miercuri 18 martie, pentru a evita expunerea la contaminare a sute de procurori.
În final, solicităm conducătorilor parchetelor și celorlalți procurori invitați să participe la ședința de bilanț a Ministerului Public stabilită pentru miercuri 18 martie, ca în cazul în care aceasta nu este contramandată, să refuze participarea.”

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Aveti numai slugi de partid sefi la Parchete, de ce va asteptati la competenta?

    Ati votat oameni competenti? Nu.

  2. De ce? Va este frica ca va infectați și mai tare cu incompetență? Ori ca, sunteți la birou ori acasă rezultatul este același.

  3. slugile lui dragnea.. aflate in solda mafiei psd.. va este frica ?!?…tot unul dintre voi.. cu pensie speciala si amanta.. ne a pricopsit cu coronavirus..luati ca e gratis.. si la spitale o sa va dea lumanari.. sistemul sanitar e in colaps.. pintea e acasa.. are alergie la catuse…stat mafiot 101%

  4. Jegomanilor spuneati ca aveti limitari si constrangeri de aia aveti salarii si pensii nesimtite de sute de milioane,la ce riscuri va expuneti voi nenorocitilor in comparatie cu medicii sau militarii care acum lupta cu virusul,vreti sa stati si acasa imputititlor,trimiteti magisterii in linia 1 la triaj de coronavirusati ca sa isi justifice veniturile fabuloase!

    • Pudila, tu esti, postacule? Nu mai iei bani de paine de la mizeriile scrise pe luju si ai ajuns aici, unde speri sa te citeasca oameni mai destepti? Vezi ca pe astia nu-i poti manipula cu divide et impera, cum faci dincolo cu prostimea.
      Fiecare meserie/ocupatie are specificul ei. Daca acum, cand inamicul nostru este un virus, nu-s in prima line cei din personalul medical, facandu-si treaba lor pentru care sunt platiti, atunci cine sa fie, ma? Le trebuie statuie ca fac ce au in fisa postului?

    • Dobitocule Brutus,medicii nu au pensii speciale de sute de milioane larva ce esti desi au muuult mai multe riscuri ca magisterii,nici salarii asa de mari ca magisterii nu au,uita-te la coeficientele salariale si la sporurile acordate magistratilor sa vezi ca au salarii ca in Franta si Germania,desi salariul minim la noi este de cel putin 10 ori mai mic ca in acele tari!

    • Scrii neadevăruri, pudila, pentru că medicii care lucrează în spitale au salarii mai mai mari decât magistrații. Comparațiile cu veniturile celor din occident sunt neavenite, pentru că în vest toți au leafa mai mare decât în România.
      Însă, e de înțeles că tu trebuie să dai cu putere împotriva magistraților, că doar ei ți-au băgat stăpânul Varan la pârnaie.
      Ce faci dacă scapi de COVID 19? Continui să scrii mizerii pentru infractorii care te-au angajat, sau îți iei și tu un job onest?

    • Asa e dobitocule Thor, te contrazici singur în vest toți au salariile mai mari ca în România cu excepția magistraților care au salarii la nivelul celor din vest și pensii similare magistraților din Germania și Franța, nu uita cretinule ca cea mai mare pensie din Europa e incasata de un fost magistrat din România, cât despre bazaconia ca salariile medicilor din România sunt mai mari ca ale magistraților a venit din puțul gândirii tale de cercopitec, sunt cazuri de magistrați din csm și iccj care au salarii mai mari ca președintele României dobitocule, tu dă-o în continuare cu varanu și alte tâmpenii, între timp Mars afara sa reziști pentru magistrații îmbuibați!

  5. Sa vedem si specificul muncii. Ideea cu lucrul de acasa ar putea fi:
    1. Procurorii iau dosarele acasa.
    2. Cineva scaneaza toate dosarele (adica, mai ametitilor, pune mâna pe toate) si le pune pe internet.
    3. Vinovatii stau cuminti, nu încearca nici sa distruga probe nici sa influenteze martori.
    Idiotii din zisa asociatie, si cei care îi sustin, chiar cred ca se poate? Care varianta?
    Ramâne ca si o parte dintre pompieri sa lucreze „de acasa”. Sau nu?