Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere Parchetului General să preia de la SIIJ dosarul judecătoarei Crina Muntean
Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, asociație profesională a procurorilor, a solicitat procurorului general să dispună preluarea dosarului judecătoarei Crina-Elena Muntean de la secția specială deoarece punerea sub învinuire a magistratului survine în urma unei anchete disciplinare care ar avea elemente de nelegalitate. Învinuirea lui Muntean este legată de dosarul procurorilor Ciprian Man și Cristi Ardelean, acuzati că ar fi încercat să intimideze judecătorii de la Curtea de Apel Oradea dupa ce în spațiul public au apărut înregistrări cu ei în timp ce discutau să facă dosare penale unor judecători ca ”să intre frica in ei”.
Crina Muntean a fost chemată mâine la SIIJ pentru a fi pusă oficial sub acuzare în dosarul instrumentat de Adina Florea pentru mărturie mincinoasă, instigare la abuz în serviciu și instigare la mărturie mincinoasă.
”Punerea sub învinuire a doamnei judecător Crina-Elena Muntean a survenit în contextul judecării unei acţiuni disciplinare ce, în aprecierea noastră, prezintă aspecte evidente de nelegalitate, dintre care amintim: sesizarea disciplinară a fost înregistrată după două săptămâni de la primire, timp în care mai multe alte lucrări depuse ulterior au fost înregistrate, pentru a induce aparența că repartizarea către dna inspector Petcu Roxana s-a făcut „aleatoriu”, iar termenul legal imperativ de 45 de zile, pentru efectuarea cercetării disciplinare, a fost încălcat”, se arată într-un comunicat al Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”, asociație în care Muntean este membru de onoare.
Asociația menționează că Muntean a fost foarte critică, într-un interviu acordat publicației Newsweek în iulie 2019, față de Secția de Investigare a Infracţiunilor din Jusţitie, Inspecția Judiciară şi actualul Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, susţinând că: ,,Au fost promovate mai multe acţiuni disciplinare împotriva unor magistraţi, care s-au evidenţiat prin atitudini incomode, atât unor persoane ce deţin funcţii importante în sistemul judiciar, cât şi unor persoane politice. Cred că putem vorbi nu de tendinţe, ci de acţiuni concrete ale Inspecției Judiciare, menite a sancţiona magistrații care în prezent reacţionează la acele probleme ce au creat convulsii şi poziţionări diferite în sistemul judiciar”.
Astfel că judecătoarea, pe lângă punerea sub acuzare de către SIIJ, este din nou cercetată de către Inspecția Judiciară pentru interviul din iulie, urmând să fie audiată pe 10 decembrie.
”Asociația Inițiativa pentru Justiție, îşi reafirmă rolul de a milita pentru o justiţie independentă, pentru respectarea valorilor statului de drept, pentru condamnarea oricăror forme de încălcare a acestora și tocmai de aceea condamnă, în mod public, acţiunile de hărţuire a unor magistraţi. Asociaţia reaminteşte că, în prezent, Inspecţia Judiciară este condusă de către un inspector-șef care a beneficiat de o numire politică, prin efectul legii, în această funcţie, iar Inspecţia Judiciară a înregistrat un număr record de respingeri ale acţiunilor disciplinare promovate împotriva magistraţilor”, se arată în comunicatul asociației.
În aceeași sursă, se amintește că procurorul Adina Florea este autorul dosarului în care Frans Timmermans și comisarul Vera Jourova au fost acuzați de ”constituire de grup infracțional organizat”, precum și al celui îndreptat împotriva fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
”Pentru toate aceste motive, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public Procurorului General al României preluarea de la SIIJ a dosarului penal în care este efectuată urmărirea penală faţă de doamna judecător Crina Elena Muntean, în vederea efectuării urmăririi penale în cauză de către Procurorul General sau de către unul din procurorii adjuncţi ai acestuia, în temeiul competenţei generale a Procurorului General”, mai precizează sursa citată.
Context: În iulie 2019, Inspecţia Judiciară a cerut CSM să-i sancționeze pe procurorii orădeni, Ciprian Man şi Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, acuzându-i de ”manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu”. Reamintim că o înregistrare apărută în spațiul public arată că procurorul Ciprian Man ar fi spus într-o ședință „Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…”, iar Ardelean ar fi spus „Se mai liniştesc, da! Sută la sută. Și dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să aibă boală, nu aşa că ei consideră…”.
Georgiana Trandafir, avocata judecătoarei Crina Muntean, a declarat pentru G4Media.ro că ”opinia noastră este că adevărata țintă este judecătoarea, nicidecum procurorii DNA, având în vedere că dosarul care îi viza pe procurorii DNA este pe rolul SIIJ de 12 luni (Dosarul 1/2019). Era necesară punerea sub acuzare a celor 2 procurori pentru că judecătoarea Crina Muntean este acuzată de instigare la presupusa săvârșire a infracțiunilor de către cei 2 procurori; nu ar fi putut avea calitatea de instigator fără autorul faptei și singurul dosar de care se puteau lega era cel cu procurorii DNA. A fost o sesizare din oficiu referitoare la activitatea doamnei judecător Crina Muntean constatată într-un raport de control la nivel național; s-a dat clasare”.
Foto: Judecătoarea Crina Muntean/ G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii