Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită membrilor CSM revocarea judecătoarei Lia Savonea din funcția de președinte
Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită membrilor CSM revocarea judecătoarei Lia Savonea din funcția de președinte, fiind acuzată de neîndeplinirea și îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor prevăzute în legea de funcționare a Consiliului, se arată într-un comunicat al instituției.
În esență, reprezentanții Asociației o acuză pe Savonea că prin comportamentul ei din timpul și după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis din 27 martie cu magistrații ”a încercat să implice instituția al cărei reprezentant este în lupta politică, servind interes străine sistemului judiciar”.
”Doamna președinte al CSM a dat dovadă de lipsă de respect și de cooperare loială – nu doar față de Președintele României, ci și față de ceilalți membri ai CSM, precum și față de ceea ce trebuie să reprezinte instituția al cărei reprezentant este temporar. Acționând în acest mod duplicitar, doamna președinte SAVONEA LIA și-a îndeplinit în mod defectuos atribuția fundamentală de reprezentare a Consiliul Superior al Magistraturii în relațiile interne, prevăzută de art. 24 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 317/2004”, se mai arată în comunicatul Asociației.
Vezi aici integral argumentele din cererea de revocare
Amintim că în ultima perioadă, adunările generale ale judecătorilor de la Curțile de Apel Brașov și Pitești au inițiat procedura de revocare din funcție a președintei CSM, Lia Savonea. În esență, magistrații îi reproșează Liei Savonea că a trimis o adresa în calitate de președinte CSM premierului Dăncilă în care solicita o serie de modificări la legile justiției care reprezentau o urgență reală, însă această solicitare ar fi trebuit transmisă prin hotărâre votată în plenul CSM, potrivit legii 317.
Procedura revocării unui membru CSM este însă foarte dificilă și cu puține șanse de concretizare. Pasul următor ar fi ca demersul Curții de Apel Brașov să fie votat de 2/3 din cele 15 Curțile de Apel din țară, plus cea militară. Abia după ce această condiție este îndeplinită, solicitarea se trimite la secția de judecători a CSM. Aceasta dispune efectuarea de verificări de către Inspecția Judiciară, care întocmește un raport. Pentru ca ca membrul CSM să fie demis, acest raport ar trebui votat. O, este greu de crezut că atât secția de judecători cât și Inspecția Judiciară ar susține demersul revocării Liei Savonea.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii