G4Media.ro

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită premierului Marcel Ciolacu o întrevedere…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită premierului Marcel Ciolacu o întrevedere pe tema reorganizării administrativ-teritoriale

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită premierului Marcel Ciolacu o întrevedere pe tema reorgaizării administrativ-teritoriale.

„Reformele de reorganizare administrativ-teritorială a României vor avea impact major asupra destinului tuturor cetățenilor țării, pe termen mediu și lung. De aceea, este necesar ca dezbaterea asupra regionalizării să includă pe lângă oamenii politici, care vor lua deciziile și vor legifera, și reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai celui academic”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului de către reprezentanții asociației.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) menționează că este un think tank care a dedicat o bună parte a ultimilor ani înțelegerii și identificării de soluții legate de administrarea teritoriului, în special care să ajute la rezolvarea gravei probleme a izolării și golirii demografice a regiunilor lăsate în urmă, în special a Moldovei.

„Este evident că actuala organizare administrativ-teritorială a României, care datează de la sfârșitul anilor 1960 și reflectă modul în care regimul ceaușist își imagina teritoriul, reprezintă una dintre cauzele dezvoltării inegale a regiunilor sale. Această opinie este împărtășită, după cum au arătat luările de poziție de până acum, de părți ale corpului politic, de organizații civice sau din zona afacerilor, de membri ai mediului academic ș.a.m.d.

Comunitățile din această țară, inclusiv cele regionale, mai mari sau mai mici, nu trebuie să fie doar obiect al ingineriilor politice și guvernamentale. Este necesar ca punctele lor de vedere să fie luate în seamă atunci când se discută pe marginea temelor majore și se iau decizii care le privesc direct. Buna guvernare presupune, potrivit teoriei și practicii democratice, inclusiv un dialog real și permanent între instituții și cetățeni.

Având în vedere toate acestea, vă solicităm, domnule Prim-Ministru, o întrevedere în perioada următoare, în care reprezentanții MDM să vă prezinte punctele de vedere și argumentele moldovenilor asupra regionalizării României”, se mai arată în scrisoare.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (www.miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

Context. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că reorganizarea administrativ-teritorială ar trebui să intre în vigoare la viitoarele alegeri. Liderul PSD a subliniat că este vorba despre „o reformă structurală”, care „trebuie discutată, prezentată, trecută prin Parlament și făcută nu pe colțul mesei, pompieristic sau electoral”. Detalii aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. La alegerile următoar.
    Nu știu de ce nu aveți un Master Plan pe reforma administrativa. Puneți la munca actualii decidenți.

  2. Stati linistiti la locurile voastre tovarăși!🤣
    N-aveti cu cine!
    Niste tărani!
    La ce reformă visati?
    Si cine sa o facă?
    Reforma in România e ca-n bancul ăla cu militieni cand se intreaba la Radio Erevan:
    De cati militieni ai nevoie sa insurubezi un bec?

  3. Oare care ar fi punctul de vedere al unei primării unde toți angajații își iau salariul de la bugetul național ? Ei nu fac nimic pentru comună, doar comuna există pentru ca ei să aibă un loc de muncă, bine plătit și călduț. Să dispară ! Și sunt sute…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.