Asociația MozaiQ, despre proiectul de lege inițiat de șapte deputați UDMR: Un nou atac periculos împotriva comunității LGBT din România, preia modelul lui Orban din Ungaria
Asociația MozaiQ, organizație care apără drepturile persoanelor LGBT, acuză, într-un comunicat, că prin proiectul de lege promovat de șapte deputați UDMR ” încalcă cu desăvârșire nu doar demnitatea persoanelor LGBTI din România, ci și dreptul la liberă exprimare, precum și dreptul copilului de a avea acces la educație lipsită de discriminare”.
Proiectul de lege introduce în legislația privind protecția copilului interdicția „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.
Asociația MozaiQ mai susține că proiectul de lege, calificat, ”drept un nou atac periculos la adresa comunității LGBT din România”, preia modelul lui Viktor Orban din Ungaria, și a legii „propagandei homosexualității” din Rusia, ”încercând să creeze un precedent periculos cu efecte directe asupra persoanelor LGBT din România. Astfel, UDMR reconfirmă atitudinea pro-Viktor Orban și pro-FIDESZ, partidul aflat la guvernare în Ungaria”.
Redăm mai jos integral comunicatul MozaiQ
”UDMR, goarna liderului ungar Viktor Orban în România!
La finalul anului 2021, șapte deputați UDMR, printre care și liderul formațiunii extremiste maghiare Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Zakarias Zoltán, au propus modificarea Legii nr. 272/2004, privind „protecția și promovarea drepturilor copilului”, prin introducerea în legislație a interdicției „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.
Asociația MozaiQ, organizație comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), se poziționează ferm împotriva acestei propuneri legislative, care încalcă cu desăvârșire nu doar demnitatea persoanelor LGBTI din România, ci și dreptul la liberă exprimare, precum și dreptul copilului de a avea acces la educație lipsită de discriminare.
Proiectul de lege BP778/2021, care propune interzicerea informațiilor despre homosexualitate și identitate de gen în familie, școli, instituții medicale, mass-media, internet etc. este un nou atac îndreptat împotriva comunității LGBT din România. Reamintim că un demers similar a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a României, prin decizia 907 din 16 decembrie 2020.
Curtea Constituțională a reiterat diferențele existente între sexul biologic și genul unei persoane, elemente asumate de România atât în legislația internă, cât și prin tratatele internaționale la care țara noastră este parte. Mai mult, adoptarea unei astfel de legi ar încălca grav libertatea de exprimare a tuturor cetățenilor români, un drept fundamental în Constituție.
Proiectul de lege preia modelul lui Viktor Orban din Ungaria, și a legii „propagandei homosexualității” din Rusia, încercând să creeze un precedent periculos cu efecte directe asupra persoanelor LGBT din România. Astfel, UDMR reconfirmă atitudinea pro-Viktor Orban și pro-FIDESZ, partidul aflat la guvernare în Ungaria.
Mai exact, se propune intrarea în ilegalitate a materialelor care arată persoane gay care se țin de mână sau care se sărută, precum și persoane transgender care vorbesc despre tranziția lor ca fiind un element benefic. Cenzura oricăror filme, seriale, desene animate, documentare sau știri va veni în mod natural din această lege, și se vor interzice, ca în Rusia, orice fel de manifestări sau expuneri de steaguri LGBT, sub pretextul că ar fi „propagandă homosexuală ce lezează interesul superior al copilului”.
„UDMR ne dovedește, încă o dată, că apără interesele guvernului Orban de la Budapesta și preia la xerox inițiative legislative care au izolat Ungaria în cadrul Uniunii Europene. Noi, cei din comunitatea LGBT, vom informa Comisia Europeană cu privire la evoluțiile acestui
proiect legislativ. Reamintesc că Ungaria nu a semnat nici acum PNRR și nu va primi bani europeni ca urmare a gravelor încălcări ale statului de drept. Nu cred că ne dorim ca România să ajungă în situația Ungariei. România trebuie să-și continue traseul european, iar asta înseamnă respectarea persoanelor LGBT” a declarat Vlad Viski, director executiv al MozaiQ.
În prezent, România se află la coada Europei în materie de drepturi LGBT, fiind una dintre ultimele țări din UE care nu recunoaște sub nicio formă cuplurile gay. Deși proiectele de legalizare a parteneriatelor civile zac în Parlament de ani de zile, prioritatea unor membri din clasa politică actuală a devenit crearea unei prăpăstii și mai abrupte între România și UE, în ceea ce privește drepturile omului.
Reamintim că în continuare Comisia Europeană analizează începerea procedurii de infringement împotriva României pentru neimplementarea unei decizii din 2018 a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul Adrian Coman, românul căsătorit în Belgia cu un cetățean american căruia nu i se recunoaște dreptul de ședere de către statul român.
De asemenea, reamintim că în mai 2021, Senatul României a adoptat „Strategia privind Egalitatea pentru persoanele LGBTIQ 2020-2025”, comunicată de către Comisia Europeană.
Cerem parlamentarilor români să dea dovadă de responsabilitate și de bun simț și să respingă orice propunere legislativă care are ca menire să demonizeze și să marginalizeze comunitatea LGBT. De asemenea, încurajăm parlamentul să își atingă cât mai curând obiectivele Strategiei pentru Egalitatea persoanelor LGBTIQ.
Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
76 comentarii