G4Media.ro

Asociația MozaiQ, după respingerea parteneriatului civil în Senat: În România există peste…

Sursa Foto: Asociația MozaiQ

Asociația MozaiQ, după respingerea parteneriatului civil în Senat: În România există peste 400.000 de cupluri necăsătorite, care nu beneficiază de nicio protecție din partea statului în caz de urgențe medicale, moștenire, partaj sau asigurări medicale

Asociația MozaiQ critică, într-un comunicat, faptul că Senatul României a respins astăzi două proiecte legislative privind legalizarea parteneriatelor civile, unul depus de zeci de parlamentari și unul depus de ALDE, la fix trei zile înainte de termenul de adoptare tacită. Proiectele au fost respinse azi în plenul Senatului, după ce săptămâna trecută, senatorii jurişti au dat raport de respingere în cazul a două proiecte care vizează parteneriatul civil. Proiectul ar urma să intre în Camera Deputaților, iar Asociația solicită deputaților să avizeze favorabil proiectul de lege.

  • Motivul invocat după respingerea proiectelor în comisii a fost că propunerile legislative iniţiate de parlamentari USR, PNL, UDMR, dar şi de ALDE şi un independent „nu se justifică, soluţia juridică nu rezolvă nimic şi nu răspunde niciunei nevoi sociale”, potrivit declaraţiilor senatorului social-democrat, Şerban Nicolae. De subliniat că înainte de respingerea redefinirii familiei în Constituție drept căsătoria exclusivă între un bărbat și între o femeie, liderul PSD Liviu Dragnea a promis în repetate rânduri o lege a parteneriatului civil. Inițiativa a fost elaborată și înregistrată la Parlament, dar după ce referendumul privind familia a fost respins, Dragnea a abandonat legiferarea drepturilor pentru minoritățile sexuale.

Votul dat astăzi de majoritatea senatorilor este unul rușinos și arată din nou că politicienii nu au înțeles semnalul dat de cetățeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituției.

Astăzi, în România exista peste 400.000 de cupluri necăsătorite, care au relații trainice și de durată și care nu beneficiază de nicio protecție din partea statului în cazuri de urgențe medicale, moștenire, partajul bunurilor comune sau asigurări medicale”, se arată  în comunicatul Asociației.

Asociația MozaiQ amintește că atât Curtea Constituțională a României, cât și CJUE – Curtea de Justiție a UE cer României să recunoască cuplurile gay/necăsătorite, CCR prin două decizii, iar CJUE prin decizia în cazul Adrian Coman și Clai Hamilton.

”În acest context clasa politică are o obligație fundamentală de a pune în acord legislația curentă cu deciziile curților amintite mai sus, pentru a proteja dreptul la viață intimă și de familie al tuturor cetățenilor, în conformitate cu Constituția și tratatele europene la care România este parte”, se mai arată în comunicat.

„Votul dat astăzi de senatori ne arată că mai avem mult de lucru în România pentru a ajunge la o protecție a cuplurilor gay. Noi, MozaiQ, vom continua să cerem clasei politice să ne recunoască” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.

Proiectele legislative respinse astăzi de Senat merg la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

”Solicităm deputaților, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, să se ralieze demersurilor de recunoaștere a parteneriatelor civile și să avizeze favorabil o astfel de legislație. Este absolut esențial pentru comunitatea LGBT și pentru democrația din România”, conchide comunicatul Asociației.

Zeci de parlamentari din USR, PNL şi UDMR propun în proiectul intrat în circuitul legislativ pe 31 octombrie ca parteneriatul civil să ofere drepturi comune cuplurilor care aleg să convieţuiască sub această formă, reglementând aspecte precum: drepturile succesorale, sancţionarea violenţei domestice, obligaţia de întreţinere a partenerului aflat în incapacitate, regimul bunurilor, recunoaşterea facilităţilor fiscale sau a beneficiilor sociale acordate de stat.

Conform proiectului, condiţiile pentru încheierea parteneriatului civil sunt: partenerii care au împlinit vârsta de 18 ani; cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puţin un an; niciunul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil.

Parteneriatul civil se încheie în baza consimţământului personal şi liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declaraţie încheiată în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute, în faţa unui notar public. Declaraţia de parteneriat civil nu poate fi dată prin mandatar, prevede proiectul.

Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.

De asemenea, partenerii sunt asimilaţi soţilor în relaţiile care au loc în justiţie, în orice materie.

În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit partenerii nu sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiaţiei fireşti faţă de copii. Paternitatea copiilor născuţi sau concepuţi în timpul parteneriatului se stabileşte potrivit dispoziţiilor din materia filiaţiei paterne din afara căsătoriei. Partenerul are obligaţia de a asigura protecţia şi bunăstarea copiilor celuilalt partener care locuiesc şi sunt îngrijiţi şi educaţi împreună de cei doi parteneri. Partenerul de sex diferit desemnat ca persoană care se ocupă de întreţinerea copilului are dreptul de a reprezenta copilul în relaţiile cu instituţiile educaţionale, medicale şi sociale, în lipsa părintelui biologic.

Partenerii din parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu pot adopta copii.

Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoaşterea statutului lor pe teritoriul României şi de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România.

Citește și

Șeful CNCD, reacție dură după ce senatorii juriști au respins inițiativa privind parteneriatul civil între persoanele de același sex: ”O încălcare a deciziei CCR, o să votați după ce România va fi condamnată la CEDO!”

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Este vorba de 400.000 cupluri unisex sau ce fel de cupluri?..
    Daca sunt barbat si femeie de ce nu se casatoresc si , conform legii , vor beneficia de toate drepturile.
    Asociatia mosaicx vrea legiferarea concubinajului sau ce vrea ?

    • Apa de ploaie! Se incearca politizarea si resuscitarea partidelor mafiotilor puscariasi. Ca vin alegerile si condamnatii au sub 1% in sondaje.

    • Concubinii sunt cetateni. Platitori de impozite. Adultii care decid sa nu se casatoreasca, indiferent de motiv, nu va datoreaza nici domniei voastre si nici statului nicio explicatie.

      Militia morala nu are ce cauta intr-un stat de drept.

  2. de aceea cuplurile normale se căsătoresc

    • Si ce te faci cu cei 35% din copiii români verzi, care se nasc bastarzi?! [citeste statisticile statului]

      Sunt nascuti din cupluri anormale, sau cum zice teoria ta?! 🙂

  3. pai tocmai, ca ei sunt imorali: daca tot se iubesc si sunt un cuplu si au incredere unul in celalalt de ce nu merg la primar sa semneze casatoria ? ce-i opreste ? Au aceleasi drepturi. Cu logica asta timpita ca oricine nu respecta legile trebuie discriminat pozitiv unde o sa ajungem ? Se vrea desfiintarea de tot a casatoriei sau ce ? Sa traim la comun cum ne explica roata motrice acum citeva zile ?

    hai bai mai lasati-ma.
    la referendumul pt familie nu s-a mers pt ca intrebarea era idioata .

    Dar aici discutia nu era despre unisex ci despre ÖEGALIZAREA CONCUBINAJULUI

    • și la referendumul pentru justiție întrebarea va fi identică

    • Pe tine cine te-a numit tiutor de lumanare pentru 800,000 de romani? Ce va mai place sa stati la fundul altuia in loc sa va vedeti de ale voastre.

      Da, cetatenii unui stat laic au drepturi pe care si le revendica. Concubinajul e reglementat in multe tari, foarte bine daca si noi luam initiativa. Nu va convine viata intr-o republica laica? Va luati de manuta cu alti intunericiti si hop in zecile de jamahiriyii de toate felurile existente inca pentru obsurantisti de toate spetele. Sau incercati sa schimbati constitutia, organizati-va si faceti un referendum. Ma voi lupta alaturi de alti cetateni impotriva oricator incercari de talibanizare a tarii unde si eu platesc impozite.

  4. Adela , Riști sa ajungi in iad, nu mai vorbi așa . Problema concubinilor ipocriți e tocmai ca vor numai drepturi dar le e frica sa împartă banii și averea intre ei , adică nu vor sa-și asume vreo răspundere fata de “partener”. Aici e manevra , la bani: vreți drepturi ca ale ălora care își leagă destinele la propriu dar nu vreți sa riscați nimic . Câta ipocrizie !