G4Media.ro

Asociaţia Municipiilor solicită o nouă reorganizare administrativ-teritorială, legiferarea zonelor metropolitane şi continuarea…

sursa foto: Facebook/ Emil Boc

Asociaţia Municipiilor solicită o nouă reorganizare administrativ-teritorială, legiferarea zonelor metropolitane şi continuarea procesului de descentralizare

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită o nouă reorganizare administrativ teritorială, legiferarea zonelor metropolitane, continuarea procesului de descentralizare, digitalizarea şi interconectarea bazelor de date central-local. De asemenea, conducerea AMR consideră că unităţile administrativ-teritoriale trebuie să-şi asigure din resurse proprii cheltuielile cu standardul minim de servicii publice, relatează News.ro.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a prezentat, la prima şedinţă a noii conduceri a AMR, acţiunile asociaţiei din perioada 2017-2020 şi a sintetizat priorităţile pentru mandatul 2020-2024.

Prima dintre acestea se referă la reorganizarea administrativ-teritorială.

„România este singura ţară din Uniunea Europeană, din cadrul fostului bloc comunist, care are o lege a organizării administrativ-teritoriale a ţării din perioada regimului comunist (1968). Această lege, fundamentată pe principiul centralismului democratic, specific regimului comunist, este în contradicţie flagrantă cu principiul subsidiarităţii care stă la baza construcţiei şi funcţionării Uniunii Europene. De asemenea, această lege constituie un obstacol major în calea modernizării României, a debirocratizării şi a absorbţiei mai eficiente a fondurilor europene”, arată reprezentanţii AMR, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Printre temele prioritare se află finanţarea autorităţilor publice locale, legea zonelor metropolitane şi a aglomerărilor urbane, harta serviciilor furnizate în municipiile AMR, continuarea procesului de descentralizare cu respectarea principiului potrivit căruia „nicio descentralizare de sarcini către administraţia publică locală nu poate fi făcută fără o descentralizare a resursei financiare aferente. Resursa financiară trebuie să fie precisă, cuantificabila şi cu caracter permanent”.

De asemenea, se are în vedere digitalizarea şi interconectarea bazelor de date, precum şi plata online a tuturor taxelor si impozitelor şi emiterea în format digital a tuturor autorizaţiilor şi avizelor emise de administraţia locală şi centrală.

„UAT-urile trebuie să-şi asigure din resurse proprii cheltuielile cu standardul minim de servicii publice. Este absolut necesară reorganizarea administrativ teritorială şi legiferarea zonelor metropolitane. Este important să stabilim principii şi soluţii de finanţare pentru administraţiile locale pe baza unor mecanisme asemănătoare cu cele existente în alte state ale Uniunii Europene sistemelor europene, mecanisme transparente, eficiente, bazate pe criterii de performaţă administrativă si mai puţin pe criterii politice. Putem învăţa din buna practică a ţărilor europene dar şi din greşelile acestora”, a afirmat preşedintele AMR, Emil Boc, citat în comunicatul de presă.

La rândul său, prim-vicepreşedintele AMR Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a insistat pentru identificarea de soluţii privind realizarea de parcări supraterane şi complexuri sportive cu ajutorul finanţărilor europene. Totodată, el a cerut o reanalizare a prevederilor Legii 544 / 2001.

Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care a participat la negocierile pentru melaborarea programului de guvernare, a informat care au fost propunerile pentru administraţia publică locală: alocarea a 100% din IV autorităţilor publice locale; continuarea şi accelerarea procesului de descentralizare, inclusiv a resursei financiare; respectarea reglementarea accesului la bazele de date; transferul clădirilor abandonate în administrarea primăriilor.

Preşedintele AMR, Emil Boc, a concluzionat că, în bugetul pe anul 2021, asigurarea resurselor financiare şi compensarea pierderilor avute la bugetele locale în perioada pandemiei va fi o prioritate de grad zero.

„Vă propun un exerciţiu de sinceritate, să curmăm ipocrizia şi să stabilim criterii de alocare a resurselor pe modelul ţărilor europene. Atunci, vom câştiga toţi, pierzând în egală măsură câte ceva pe termen scurt. Pe termen lung, însă, câştigăm cu toţii. După ce cădem de acord asupra principiilor să semnăm o Cartă care să reglementeze aceste situaţii pe viitor, dând astfel un semnal şi oraşelor, comunelor şi judeţelor. Cetăţenii nu trebuie să sufere indiferent de partidul care deţine majoritatea”, a spus el.

Sursa: News.ro

Foto: Facebook Emil Boc

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. f bine. oltenii si moldovenii, votanții fideli ai psd, sa rămână precum ramele

    • stai sa vezi cand limba ungurica (sic) va deveni limba oficiala !

      si ma miram cum de am stat sub turci sute de ani

      acum inteleg: din cauza boierilor

      asa si.acum: astia vor rupe ROMANIA in trei

      vai si amar de copiii si nepotii nostri

  2. Descentralizare dar și lege a achizițiilor publice scrisa de USR++ … c-aia scrisa de psd si institutia aferenta aflata in subordinea guvernului ne-a lamurit cum e cu sifonarea

  3. Boc, cand a fost Premier, era doar o carpa de sters pe jos a Turnatorului la Securitate Basescu.
    Boc, pentru a primii de la Basescu cel de al doilea mandat de Premier, dupa Alegerile Presidentiale, a tolerat fara opozitie toate hotiile din Guvern a favoritei lui Basescu: Elena Udrea.
    Acum, in 2020, vine ca ,,port drapel” al modernizarii Romaniei.

  4. Ardealul și Moldova autonome într-o Republică federală !

  5. Și acum se vede prețul cerut de udemere pentru sprijinirea”coaliției de guvernare”…

  6. Împărțirea teritoriului in 42 de Județe este una dintre cele mai proaste chestii..o idioțenie care creste aparatul bugetar incomensurabil..comune de 500 de loc cu primar, consilieri, secretari și toate prostiile..ba nene comasati toate comunele și satele mici, puneți un singur primar și consiliu pentr UAT-uri de cel puțin 10 000 loc, nu enșpe mii de primarii divizate și consilii..care e problema dacă între satul x comasat cu satul y e distanță de 10 km ? Fiecare primar are mașina personală..puneți primar pe un UAT de minim 10 000 de loc, sa vedeți cum ca merge țara..apoi comasati județele, măcar la jumătate, sa fie 20..sau faceti cele 8 Regiuni(B-Ilfov, SE, NE, NV, Centru, Vest, Sud-Muntenia și Sud-Oltenia) fiecare cu 2 reședințele regionale (gen Timiș și încă una in vest, CT și încă una in SE-Galați de ex, Iași și încă una in NE) și așa mai departe..sau doar o reședința..idiocracy..ce drq de stat mai are 42 de județe fiecare care cu tribunal, primărie, consiliu etc etc care mănâncă bani aiurea..

    • DE BUN SIMT SI SE VA FACE SI ASTA

    • … în ” guvernul meu”! Nu-i așa m?
      Te-ai cam scofâlcit după ce nu au ieșit maximele și cugetările tale…
      Este o vba:” pasărea mihai viteazul”….
      Ghici cum or să plece toți primarii, la pensie, că a zis Boc că „regionalizare”!?
      Ca proiect peste…. ani, poate.
      Și așa ar fi fost nevoie de mult!
      Însă baroniada nu își doresc!
      Începe să se lege mișcarea lui Bolojan…🧐🤔😜
      E bine că se mișcă rpd lucrurile…
      Asemenea lui Stănculescu la educație… 🤕

    • In București, fiecare sector are tribunalul lui.

      Oricum, impedimentul major este reprezentat mobilitatea redusă a populatiei (mulțumim „noi n-avem nevoie de autostrazi” si lasam caile ferate la fiare vechi), coroborat cu disponibilitatea nula a autorităților de a sprijini accesul la diferite servicii (acte administrative, sănătate, educație).
      O sa facă economie doar la pensiile babelor si alocatiile copiilor omorâți de cate un psihopat pe care nimeni nu a vrut sa il tina sub supraveghere…

  7. Descentralizarea ar inseamna politizare locala totala si conducatori locali pe viata. Conducatorii locali isi promoveaza in functii apropiatii si clientela, iar acestia le asigura sprijinul electoral de care au nevoie pentru a obtine mandate fara numar. Cu cat stau in functii mai multe mandate, cu atat politizarea va fi mai profunda. Ar fi ca o revenire la feudalism si la dregatoriile pe care le aveau boierii in vremurile acelea, si pe care le mosteneau si descendentii, desi nici acum nu ar fi mare diferenta(procesul e la inceput, unii descendenti sunt inca minori sau inca nu au terminat studiile).

  8. Unele judete sunt prea mari, si sufoca judetele mici din jur, prin tragerea, aproape monopolista, a sorilor si ndurilor din Bucuresti. In particular judetul Cluj atrage atentia, si pare un subiect bun pentru impartirea in doua, dat fiind ca are populaie mai mult decat dubla comparat cu fiecare din urmatoarele judete:
    Ilfov
    Gorj
    Alba
    Vrancea
    Satu Mare
    Brăila
    Harghita
    Bistriţa-Năsăud
    Caraş-Severin
    Călăraşi
    Giurgiu
    Ialomiţa
    Mehedinţi
    Sălaj
    Tulcea
    Covasna.

    • Să ne descentralizăm in 41 țărișoare românesti cu 41 mini-președinți de țărișoare (mai scădem cei 4.000.000 concețeni prin pribegia-muncilor de peste hotare,refacem Regiunea Autonomă Maghiară,cu detașarea miniștrilor maghiari din actualului guvern și luăm ca Imn-național INTERNAȚIONALA,(sovietic) Gata am intrat in EU cu românașul ,her Warner Johannes președinte