G4Media.ro

Asociația Nord, de la organizarea unor concerte cu Zdob și Zdub și…

Sursa foto: zilelenordului.ro

Asociația Nord, de la organizarea unor concerte cu Zdob și Zdub și The Mono Jacks, la implicarea în colectarea de fonduri caritabile pentru un ventilator destinat spitalului Mavromati din Botoșani și echipamente de protecție

Asociația Nord, condusă de Ștefan Teișanu, organizează festivalul Zilele Nordului în Darabani, județul Botoșani, în perioada 27-30 august 2020, unde vrea să îi aducă pe The Mono Jacks și Zdob și Zdub, însă cum evenimentul din acest este sub semnul întrebării, asociația s-a orientat spre acțiuni umanitare în contexul pandemiei de coronavirus.

Ștefan Teișanu este și directorul Centrului Cultural Clujean și a fost desemnat în 2008 „Tânărul Antreprenor al Anului în România”, însă, fiind născut în Darabani, a pus pe picioare și festivalul Zilele Nordului.

Acum, asociația a lansat proiectul #7deAcasă, despre 7 acţiuni pe care le poţi face de acasă, pentru a ajuta în pandemia de coronavirus.

”Ediţia a şaptea a Festivalului „Zilele Nordului” ar fi trebuit – şi cu puţin noroc poate că va rămâne – să se numească, să aibă sloganul „Cei şapte ani de acasă”. Acum, festivalul fiind pus sub semnul întrebării, am sistat toate pregătirile şi ne-am concentrat eforturile pentru a ajuta spitalele din Botoşani. Am decis să păstrăm un nume similar şi, în loc de „Cei şapte ani de acasă”, am transformat proiectul nostru în această idee mai simplă #7deAcasă şi anume şapte acţiuni pe care le poţi face de acasă. În această perioadă în care trebuie să păstrăm pe cât posibil distanţa socială între noi, ne-am gândit să mobilizăm lumea să facă şapte lucruri de acasă, în sprijinul celor din spitale, în sprijinul societăţii, în general. Şi sunt mai multe lucruri pe care noi le-am recomandat de la statul acasă şi încurajatul celor care sunt singuri sau vulnerabili, la donarea de sânge, la sprijinirea celor din linia întâi şi, nu în ultimul rând, cu donarea de bani în diferite forme pentru ca noi să putem achiziţiona un ventilator în valoare de un pic mai mult de 100.000 de lei pe care să-l ducem Spitalului „Mavromati”, a declarat Ștefan Teișanu într-un interviu pentru Monitorul de Botoșani.

Ventilatorul a ajuns deja la Spitalul Mavromati din Botoșani. Cei care doresc să doneze însă pentru alte echipamente de protecție o pot face cumpărând un bilet la Festivalul Nordului. Detalii aici.

Sursa foto: Facebook/Ștefan Teișanu

”Nu am avut niciodată bilete la festival, însă în acest an am pus în vânzare un aşa zis bilet pe care oricine putea să-l cumpere. Banii, integral, au fost direcţionaţi către achiziţia acestui ventilator şi am avut peste 400 de oameni care au ales acest Bilet al Nordului, ca modalitate de a dona, plus mai mult de o sută de alţi donatori care, pur şi simplu, au trimis bani în conturile noastre”, a explicat Ștefan Teișanu.

Antreprenorul cultural spune că a fost impresionat de solidaritatea botoșănenilor.

”Am avut şi vreo zece companii care ne-au sprijinit cu bani şi, foarte important pentru noi, am avut mai multe organizaţii nonguvernamentale şi grupuri civice din Botoşani care s-au raliat şi ele. Am fost chiar impresionat de tipul acesta de solidaritate. Erau oameni şi ONG-uri care făceau deja şi ei ce puteau pentru spitale. Au făcut treburi excepţionale şi pe cont propriu dar, când au văzut că noi ne-am asumat acest obiectiv de a cumpăra un ventilator, imediat ne-au anunţat că ar vrea să ne ajute, aşa că ne-am trezit că avem o echipă mai mare decât am avut vreodată. Ni s-au alăturat Festivalul „Amfiteatru”, Grupul „Împreună pentru personalul medical din Botoşani”, Vlad Plăcintă cu Asociaţia „Salvează o inimă”. A fost un sentiment chiar frumos de lucra împreună, de încredere în oameni şi, într-un fel, de a-ţi lua destinul în propriile mâini, ca să spun aşa. Pentru că nu suntem cu totul neputincioşi în faţa greutăţilor vieţii, de multe ori putem avea ceva de spus”, spune Ștefan Teișanu.

Voluntari strâng fonduri și pentru viziere sau alimente pentru vârsnicii din județ.

”Continuăm să adunăm şi să distribuim în spitalele din judeţ echipamente de protecţie. Chiar ieri am trimis la Botoşani, cu sprijinul unui ONG din Cluj, încă 600 de viziere, mai sunt şi altele pe drum. Deci continuăm să facem aceste mici dotări către unităţile medicale din judeţ.

De săptămâna viitoare (din această săptămână – n.r.) începem să muncim la o nouă misiune împreună cu voluntarii noştri şi anume vizitarea a 140 de vârstnici din comune îndepărtate ale judeţului. Mergem la ei acasă, le ducem alimente, informări cu privire la pandemie şi la ce au de făcut în caz de probleme.

Şi, foarte important, facem aşa numitul screening sau evaluare de simptome. Voluntarii noştri sunt echipaţi cu nişte termo-scanere, care evaluează rapid temperatura corpului, au un chestionar pe care îl dau vârstnicilor, iar apoi acele chestionare sunt livrate medicilor. Mai facem o evaluare de depresie, pentru că izolarea asta şi panica generală pot să creeze anxietate, depresii variate şi pentru cei singuri, cei vulnerabili, asta e la fel de periculos ca problemele de sănătate fizică”, a explicat Ștefan Teișanu.

Sursa foto sus: zilelenordului.ro

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...