G4Media.ro

Asociația pentru Proprietate Privată: Condamnare istorică la CEDO / Statul român, obligat…

Asociația pentru Proprietate Privată: Condamnare istorică la CEDO / Statul român, obligat să plătească despăgubiri de peste 15 milioane de euro, cea mai mare sumă de la data aderării României la Consiliul Europei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în această săptămână 6 hotărâri împotriva statului român, despăbubirile care urmează să fie plătite foștilor proprietari ridicându-se la 15.543.997 euro, cea mai mare sumă de la data aderării României la Consiliul Europei, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Proprietate Privată.

Potrivit sursei citate, prin decizia din 14 martie 2019 Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor CEDO de către state, i-a solicitat României să adopte măsuri suplimentare legislative și să prezinte, până la 31 mai 2019 situația dosarelor referitoare la despăgubiri pentru imobile naționalizate.

”Nici guvernul PSD, nici guvernul liberal care i-a urmat nu au luat vreo măsură concretă pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel încât instanța europeană a fost nevoită să rezolve zeci de dosare. 103 dosare au fost reunite în cele 6 cauze soluționate marți la Strasbourg”, se arată în comunicatul Asociației pentru Proprietate Privată.

Despăgubirile stabilite de CEDO în ședința din 29 septembrie 2020 au fost:

Total 15.543.997 euro.

”Aceasta este cea mai răsunătoare victorie a proprietarilor deposedați abuziv, anul acesta România fiind condamnată, până acum, la peste 20 de milioane de euro despăgubiri. Amintim, în luna iulie, Cauza Nistor și alții contra României (29 de dosare) obliga statul român să plătească altor proprietari, pentru aceeași situație de drept, încă 5 milioane de euro”, se mai arată în comunicatul Asociației pentru Proprietate Privată.

Cele mai relevante informații din comunicat:

  • Statul român este astfel obligat să plătească despăgubiri foștilor proprietari la valoarea de piață, în majoritatea cazurilor adăugând și câte 5000 de euro daune morale, plus cheltuielile de judecată ocazionate de introducerea acțiunii la CEDO.
  • Dacă situația acestor proprietari s-ar fi rezolvat în țară, aceștia ar fi primit despăgubiri într-un cuantum mult mai mic, la nivelul grilelor și calculelor realizate de ANRP (prin Comisia pentru Națională pentru Compensarea Imobilelor), în tranșe anuale (timp de 5 ani) și nu ar fi primit daune morale.
  • Prin urmare, CEDO face dreptate, dar și acolo totul a durat mult prea mult: 15-17 ani de așteptare, unii dintre proprietari au încetat din viață. Există și dosare scoase de pe rol pentru că nu au fost introduși în cauză moștenitorii.
  • Așadar, la 30 de ani de la Revoluție, în România situația proprietarilor ale căror imobile au fost preluate de statul comunist în perioada 1950-1989 încă nu s-a rezolvat.
  • Primăria Municipiului București mai are de soluționat 20.842 de notificări. În ritmul de până acum, ar mai trece încă 17 ani până vor fi soluționate. De acolo, dosarul pleacă la Instituția Prefectului care face controlul de legalitate și, fie sesizează instanța, dacă apreciază că nu este corectă dispoziția Primarului General, fie trimite dosarul la ANRP, unde se fac alte verificări.
  • După încă 5 ani de așteptare, (dar nici acest termen nu este respectat), ANRP, prin Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, poate să invalideze dispoziția primarului și fostul proprietar nu mai primește nimic sau poate să stabilească o valoare (de obicei mult diminuată) a despăgubirilor ce vor fi achitate în 5 tranșe anuale. Deci, un total de peste 27 de ani de așteptare pentru cei care încă mai au dosarele la Primăria Municipiului București. Pentru cei care nu vor fi mulțumiți cu sumele stabilite de ANRP, mai trebuie adăugat și timpul pentru o contestație în instanță.
  • Prin urmare, văzând și hotărârile de la CEDO de anul acesta, am putea concluziona că ar fi de preferat un dosar acolo, dar nu e chiar așa de simplu, declară avocații Asociației pentru Proprietate Privată care au avut de confruntat atât autoritățile române, cât și instanța de la CEDO și au putut face o comparație.
  • Statul român, în loc să modifice legislația, așa cum i-a cerut în mod imperativ Comitetul de Miniștri, dimpotrivă, a schimbat în sensul restrângerii drepturilor proprietarilor chiar legislația care acorda despăgubiri. Singura măsură din anul acesta de reducere a cheltuielilor luată de guvern, care, la nivel declarativ, apără dreptul de proprietate, a fost să suspende aplicarea unei legi care a fost așteptată de proprietari de mulți ani.
  • Prin OUG nr. 72 din 2020, s-a stabilit ca despăgubirile pe care urmează să le primească proprietarii deposedați abuziv să fie calculate tot potrivit grilei din 2013, deși de atunci prețul bunurilor imobile a crescut foarte mult. De asemeni, potrivit acestei ordonanțe, despăgubirile pentru terenurile care nu au destinația de curți-construcții se reduc cu 50%.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Minunat, s-a rezolvat perfect :
    – Rechinii imobiliari rămân cu terenurile și sau construcțiile
    – Plătitorii de taxe, noi, prostimea, plătim despăgubirile
    – Nimeni la pușcărie pentru retrocedările ilegale

    S-au închis perfect toate „cheile”

  2. Corect și cinstit ar fi ca despăgubirile către proprietarii nedreptățiți să fie plătite de către membrii comisiilor juridice ale camerelor Parlamentului ce au sabotat din 1989 până în prezent legi juste pentru restituirea proprietăților. Ei sunt la baza tuturor problemelor actuale din justiție, care au făcut ca Romania să nu fie un stat de drept, al cetățenilor cinstiți, ci un stat în care infractorii și slugile lor – politicienii corupți- prosperă.

  3. Eu propun nu doar să desființăm SIIJ dar să scrie și în lege că magistrații nu pot fi măcar bănuiți de matrapaslâcuri.

    Vă dați seama ce speriați mai sunt ei la ora asta!? 😜

  4. @ Mario si Florins. Corect . Reterocedari ilegale si privatizari frauduloase. Cei care au aprobat si semnat ptr. aceste pagube imense aduse Tarii , sa plateasca., mai ales ca au luat si bani pentru aceste semnaturi.

  5. Corect ar fi ca rudele comunistilor care au facut asta sa plateasca atat timp cat si mostenitorii pot ridica pretentii la despagubiri. Corect si cistit sa plateasca urmasii cumunistilor daca au mostenit ceva de la acei comunusti care au confiscat ilegal.

  6. Oare care este misterul ca acelora care au fost despagubiti candva („optantii”),unora condamnati pentru crime de razboi sau ale caror proprietati au fost confiscate in urma tratatelor internatinale semnate de Romania li s-au retrocedat rapid proprietatile,iar cei ale caror proprietati au fost nationalizate abuziv trebuie sa ajunga la CEDO?

  7. Nu mai scapam odata de fostii proprietari am platit zeci de mld euro pana acum singurii din europa care nu am plafonat despagubirile, ungaria a plafonat la 21000 dolari noi nu nelimitat dam bani imprumutati cu dobanda si luati de la drunuri spitale etc

  8. Pentru ce plătim pensii speciale?

  9. Nu v-a zis iluminatul vostru părinte, Ion Iliescu, ca proprietatea e un moft?

    Abia astept ziua când societatea românească nu va mai dori sa plătească despăgubirile… însă proprietățile furate de comuniști vor trebui sa fie restituite de actualii deținători cărora statul democrat le-a băgat in cap ca ar fi dobândit “legal” bunurile… sa verzi cum va urla din toți rărunchii poporul lui PSD, Dan Voiculescu și Antena 3, Realitatea TV etc., care sunt beneficiarii direcți ai acelor legi care le-au permis sa cumpere… sa vedeți frazeologismelor de genul “burghejii n-au mâncat salam cu soia”, “bieții iameni sunt aruncați adara din casele lor” șamd…

    Nimeni n-a urlat și n-a zis nimic cand proprietarii de drept au fost aruncați afara din casele lor de comuniști și au foat nevoiți sa-și ia viețile de la capăt… iar azi sunt paria societății democrate ca au pretins sa li se restituie bunurile sau sa fie despăgubiți… iar generația asta își permite sa spună ca n-are ea vreo vina su nu trebuie sa plătească ea pentru abuzurile generațiilor trecute…

    Dar generația de azi uita ca este descendenta generației care a comis abuzurile iar ea este beneficiara abuzurilor făcute de antecesorii săi…

    Și încă ceva: cine va tot bagă in cap sloganul asta ca generațiile viitoare nu vo raspunde pentru faptele generațiilor trecute este un criminal; cei care asimilează și cred intr-um astfel de slogan sunt pur și simplu prosti.
    Nu scrie in Constituție ca statul garantează dreptul de proprietate și creanțele asupra sa? Pai lucrul asta exact asta înseamnă: ca o datorie născuta intr-o generație, dar scadentă in alta trebuie platita pentru ca statul a garantat asta.

    Sa învățați ca proprietatea sintegimul sau este elementul esențial in existența societăților contemporane, granițele statale nefiind altceva decât limitele întindeți-i proprietații unei populații (adică teritoriul nu este altceva decât întinderea de pământ cuprinse in interiorul granițelor care reprezintă suma Proprietăților individuale sau colective ale celor care locuiesc pe aceasta întindere de pământ).

  10. Ei? Cum e acum cu despagubirile ANRP, domnu’ Alex Costache? Evident si cu despagubitii? Aud? “Mofturi” apud Iliescu, nu? Sau “niste interlopi cu totii, dom’le!“ apud PSD?

    Ei bine, scopul (demascarea unor interlopi, de exemplu “samsarii”) nu justifica demonizarea a zeci de mii de fosti proprietari care asteapta si mor prin procese pentru dreptate (asa cum ati facut bagandu-i pe toti la gramada). Dar stii si tu, stiti si voi stiu si Nicusor Dan si Catiusa Ivanov, doar ca “da bine si faci popularitatea mare” daca te dai cu poporul care sta la bloc…

    A! Si inca ceva: parcul din fata blocului si verdeata care va ofera unora si altora “calitatea vietii” (in Bucuresti in special, dar si in alte mari orase din Romania) este, ca va place sau nu va place, in majoritatea covarsitoare a cazurilor o proprietate care, la un moment dat din trecut a fost confiscata intr-un fel sau altul de comunisti. Ba chiar si terenul pe care s-au construit “custile” in care stati…

    Stiu, a fost misto moca (bine, vorba vine, ca doar nu ne-om impiedica – “la scara istoriei”, nu? – de cateva mii de morti… Ce sa le faci daca au crapat de suparare, niste mofturosi, n-au stiut sa somatizeze aterizarea in strada)…

    Da, da stiu… “chiaburii, bogatanii, aia care au pus botnita la culesul viilor, mosierii, regele, biserica (popii cu tiare de aur)” etc, etc…

    P.S. Ma adresez celor mentionati intrucat stiu ca sunt prieteni, se ocupa “de domeniu” de ani de zile, dar acum nu semneaza nici articolul asta ( nici pe cel de pe Hotnews) si nici nu au o pozitie oficiala (in calitate de exemplu de proaspat primar al Bucurestiului). Poate citesc comentariul asta, cine stie…

  11. Din cate stiu eu, suntem singura tara fosta comunista care despagubim in intregime, la valoarea de piata a bunurilor. Ceilalti, dupa exemplul cehilor, au stabilit o valoare maxima care nu poate fi depasita, indiferent de valoarea reala a bunului in cauza. Havel a initiat aceasta procedura, desi si el evea de recuperat mari proprietati. Cine a dat aceasta lege la noi? Conventia Democrata condusa de taranisti. Regret ca i-am votat.

    • Nu tocmai.

      Retrocedarea terenurilor arabile, nu poate depasi 50 hectare. Iar cele 50 de hectare, nu sunt retrocedate nici ele, deoarece… se explica fostilor proprietari ca… nu sunt terenuri disponibile 🙂 Cu toate ca fostii proprietari au sentintele judecatorest, de punere in posesie. Si stau de ani si ani de zile, asteptind sa isi ia inapoi, macar o parte dintre terenuri.

      Retrocedarea imobiliara, nu este inca facuta in totalitate. Deoarece, in baza legilor date de Ion Iliescu, persoane care locuiau cu chirie in imobilele IAL (foste proprietati private, nationalizate) au putut cumpara de la stat locuintele.
      In urma proceselor, fostii proprietari, au fost nevoiti sa despagubeasca fostii locarati la stat, deveniti proprietari. Iar primariile, cele care au vandut si incasat banii locatarilor… nu i’au despagubit. Ceea ce era logic, normal si drept.

      Altfel spus, in Romania, pana in ziua de astazi, statul si reprezentantii sai, au folosit si folosesc in continuare, bunuri luate cu forta. Din 1947 in I990 statul comunist. Din 1990 in 2020 statul democratic. O rusine 🙁

    • Domnule “Cioban”,

      Va rog sa ma iertati ca va inoportunez dar “din cate stiu eu” nu stiti nimic!
      In primul rand, sunt doua tipuri (asa, ca la scoala) de situatii primare: “restitutio in integrum” (adica sa-i dai omului ce i-ai furat! Casa, teren, pasune, padure etc.) sau sa-l despagubesti daca bunul furat (de stat, bre! FURAT DE STAT – ti-am scris cu majuscule, ca poate nu intelegi cine e HOTUL – chiar daca ce a furat ti-a dat tie. Intelegi ideea?) pur si simplu NU MAI EXISTA. Numai “ca comunistii” (caco intentionata, sau sic!) ce si-au zis: “stai ca-i rost dd prosteala (de prostit “ciobanii”, de exemplu!)”, “hai s-o dam intr-o mangleala – ca chiriasi, ca policlinici – vai, copiii!, ca monumente – vai, cultura!, ca parcuri – vai, ecologia!, ca si ca cu ca prste ca…

      Bun, daca m-ai urmarit pana aici. Acum: statul a despagubit 30 (treizeci!) de ani/despagubeste azi CANCi (sti cuvantul? Nu? Bine – iti explic, statul nu da nimic decat daca e fortat de instante – stiu,stiu… nu te stresa sa sari ca… nu, nu da nimic.

      Acum… poti sa crezi ca CEDO a dat ce s-a cuvenit. Lasa-l pe Havel… nu l-ai citit, lasa situatia din HU sau Germania, sau Polonia despre care vorbesti… nu, nu stii nimic

  12. Atanasiu si altii contra Romaniei

    E. Drept comparat în materie de restituire sau de despăgubire pentru bunurile naționalizate înainte de 1989 în Europa Centrală și de Est

    88. Legislația poloneză nu prevede restituirea sau despăgubirea generală pentru bunurile confiscate ori naționalizate. Singura excepție se referă la regiunea Bugului și se limitează la a prevedea un drept la despăgubire. Acest drept se poate concretiza, la alegerea creditorului: prin deducerea valorii indexate a bunurilor abandonate din prețul bunurilor publice achiziționate prin intermediul unei proceduri de licitație sau prin plata unei despăgubiri pecuniare ce provine din fondul de despăgubire. Cuantumul indemnizației ce i se poate plăti creditorului este plafonat prin lege la 20% din valoarea actuală a bunurilor pierdute în regiunea Bug.

    89. Legislația ungară privitoare la despăgubirea parțială a daunelor cauzate de stat bunurilor cetățenilor prevede o despăgubire sub forma unei sume de bani sau a unor cupoane de despăgubire. Legea stabilește și un plafon.

    90. Majoritatea țărilor în cauză limitează dreptul la restituire sau la despăgubire la anumite categorii de bunuri ori de persoane. Anumite state fixează în legislația lor termene, uneori foarte scurte, pentru prezentarea cererilor

    Numai Romania plateste integral normal ca benficiarii acestei porcarii urla da si noi care le platim lor trebuie sa nu ne lasam ca deaia nu avem drumuri spitale etc.

    • Ia citește tu, stimabile, articolul 24 alineatul 1 din Legea 165/2013… poate vei învață sa îți dai cu părerea după ce citești și afli exact …

  13. plateste poulimea. ca are de unde.
    fratii micula ne-au spoliat de un miliard de euro. cu mana specialilor. s-a plans careva ? nu, toata lumea vesela. si cu lacrimi pe obraz.

  14. Și toată această tevatură pe forum, pentru ce?
    Pentru că (se vede clar) suntem dezbinați și nu știm să coagulăm mânia și s-o revărsăm din abundență peste conducerea/ile impotentă/e a acestei țări. „Să nu ne răzbunați!” spunea înainte să moara Îngerul închisorilor. I-aș răspunde, dacă aș putea: Cine?