G4Media.ro

Asociația pentru Tehnologie și Internet: SRI pare a-și depune prin interpuși un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Asociația pentru Tehnologie și Internet: SRI pare a-și depune prin interpuși un proiect de lege care să creeze o aparență de legalitate pe ceea ce deja face – administrarea și utilizarea de baze de date

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) susține că un proiect de lege depus în Senat oferă Serviciului Român de Informații (SRI) atribuții de a crea, dezvolta, administra și utiliza baze de date, sisteme informatice si de comunicații. „SRI pare a-și depune prin interpuși un proiect de lege care să creeze o aparență de legalitate pe ceea ce deja face”, afirmă asociația.

ApTI precizează, miercuri, într-o postare pe pagina de Facebook, că un nou proiect de lege care completează legea privind securitatea națională în România a fost depus în Senat și „caută să «lipească» de Serviciul de Informații Român (SRI) niște atribuții pe care nu le avea până acum și niște principii de prelucrare date personale”, care ar fi împiedicat SRI-ul să facă o parte din munca ce îi revine în Cloud-ul guvernamental.

„Practic noua lege ar acoperi prin textul legal ceea ce SRI-ul deja face în practică”, adaugă sursa citată.

ApTI amintește că în dezbaterea publică pe Cloud a subliniat că SRI-ul nu are o atribuție legală de „a crea, dezvolta, administra și utiliza baze de date, sisteme informatice si de comunicații, precum si alte aplicații si alte resurse in mediul online”, ceea ce i se acordă doar prin noul proiect de lege.

„Are doar dreptul de colectare de informații, fără nicio protecție pentru datele personale colectate.
Un detaliu important e că proiectul de lege este depus de 4 parlamentari din Comisia de «susținere» a SRI (https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.co?idc=15…).
Faptul că SRI ar avea niște principii în prelucrarea datelor personale ar trebui să fie un lucru pozitiv, dar dacă ne uitam la detalii nu stăm prea bine – textul este vag, generic iar persoanele se pot plânge la Comisia de «susținere» a SRI.
Deci mecanismele de respectare ale acestor principii par a fi doar teoretice și pe hârtie. Iar principiul limitării datelor este atât de larg menționat in text ca poate fi pina la sfârșitul Pamântului ca planetă (care este, evident, un risc la adresa securității naționale a României)
Pe scurt, SRI pare a-și depune prin interpuși un proiect de lege care să creeze o aparența de legalitate pe ceea ce deja face”, susține Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. SRI are dreptate și totodata dreptul sa aibă acces la toate bazele de date. Așa functionează siguranța națională in domeniul cyberdata. Pentru haterii care se scund in spatele datelor cu caracter personal țin să le amintesc ca NSA -ul din SUA ( omoloaga diviziei de cyber din SRI) are acces la toate bazele de date sau device-uri digitale nu numai din SUA dar și la nivel global. Ea deține cotă din actiuni prin intermediul guvernului la toate platformele digitale tocmai pentru acces la bazele de date și are un buget cam de 10 ori mai mare decât CIA.

  2. Fratele meu Rusu,văd că ești citit,eu sunt cofetar cu 8 clase,cum este corect: Patria a Priori ,sau Patria ante omnia?merci.