G4Media.ro

Asociaţia Prosumatorilor: Suspiciuni de implicare a inteligenței artificiale şi a unor programe…

Sursa foto: Pixabay

Asociaţia Prosumatorilor: Suspiciuni de implicare a inteligenței artificiale şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în programul Casa Verde 2024

Asociaţia Prosumatorilor propune ca dosarele validate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul viitoarelor sesiuni Casa Verde Fotovoltaic să fie „extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar, transmite Agerpres.

Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) precizează vineri, într-un comunicat, că au făcut această propunere deoarece există suspiciuni de implicare AI şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în programul Casa Verde 2024.

„Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti – Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situaţie. În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de „ajutor” contra cost, pornind de la câteva sute de lei şi ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă. Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câştiga bani din această înscriere, s-a făcut simţită în special în cea mai bogată zonă a României, care are şi cei mai mulţi prosumatori”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Bucureşti – Ilfov a coborât bariera de timp la un minut pentru 3.800 de dosare.

„Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulţi oameni „literaţi” în calculatoare. Interesant este că, din informaţiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat şi ridică întrebarea logică: cum şi câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?”, se mai precizează în comunicat.

Astfel, reprezentanţii APCE consideră „viciat” procesul de înregistrare.

În urma discuţiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind „robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligenţa Artificială.

Pentru a demonstra acest lucru, Asociaţia Prosumatorilor din România a cerut oficial către AFM să informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii.

„Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacităţile umane de a înscrie informaţiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranţă există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicaţie”, se mai spune în comunicat.

Prin urmare, reprezentanţii APCE propun soluţii pentru viitoarele sesiuni Casa Verde Fotovoltaic.

„Având în vedere implicarea unor „mercenari” din zona IT-ului în procesul de înscriere, cu implicaţii posibil grave legate de transmiterea datelor personale, programul actual a devenit un fel de „loterie” în care unii îşi cumpără şansele de a câştiga lozul câştigător”, se menţionează în comunicat.

Astfel, APCE propune ca viitoarele programe să fie cu adevărat o loterie.

Asociaţia Prosumatorilor propune ca toţi doritorii să depună documentele cerute de programul AFM pe zonele respective, iar dosarele validate să fie „extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.

„În acest fel, vom da şanse egale tuturor celor care se înscriu şi eliminăm inechitatea ca doar persoanele literate în calculatoare să poată accesa aceste fonduri. Această propunere a APCE a fost transmisă şi către AFM spre a fi luată în considerare pe viitor”, se mai spune în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. propune, propune, dar a depus cerere si a luat numar de inregistrare?
    o sa ne anunte ce raspuns au primit?
    Ciolacu ce spune, la el la Buzau cum se face… se da la cine e mai rapid sau prin tragere la sorti pentru sanse egale?

  2. …. off topic: pe vremea lui Ceasca lumea se aseza la coada la alimnetara desi nu era nimic. Pur si simplu asteptau asa… sa fie primii cand va veni marfa, nu conta ce…

  3. Eu propun sa „se dea” ca pe vremuri. In ordinea in care ne asezam la coada.
    Dam si o diploma pentru cine se trezeste primul cu noaptea in cap…ne mai aducem aminte si de vremurile bune. In plus nici nu mai discriminam pensionarii si „iliteratii”.
    Inscrierea online e prea abstracta, noua ceva mai social ne trebuie, cu imbrancituri, „tine-mi si mie locul la coada”, etc. Traditia e foarte importanta, zic.

    • asta e atitudinea PSD, castiga cine stie combinatii, nu poti lasa la intamplare ce poti controla, din pix.
      Ai remarcat si tu strategia statului ca uneori e nevoie sa depui o cerere desi implicit ar fi ca daca nu depui cererea se merge pe baza contractului agreat initial? Un exemplu ar fi taxa radio tv pe care au impus-o tututor prin factura la curent. Altul cu pensiile pilonul 2 al care e optional pentru unii daca nu solicita expres desi evident solicitasera initial

  4. Cred ca „seful” de la Asociaţia Prosumatorilor e un nene pensionar care a auzit de la nepoti de AI, ca e ceva la moda.

    • corect, cel mai probabil multe dosare au fost acceptate inainte de ora deschiderii oficiale prin cei care au luat „comisionul”

  5. In sfarsit cineva a sesizat nesimtirea. Am incercat sa ma inscriu in regiunea centru, in SB, am terminat de incarcat datele in 48 sec si mesajul afisat era ca nu mai sunt fonduri. E prima si ultima oara cand am incercat, stiam ca se fac smecherii, dar nici chiar asa…

  6. Ce suspiciuni? Sunt certitudini, doua persoane au spus în clar la TV că au folosit-o.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.