Asociația VedemJust: O decizie a Curții Supreme dezincriminează deținerea de etnobotanice pentru consum propriu. Decizia va avea ca efect imediat creșterea numărului de consumatori, cerem rapid OUG
Asociația VedemJust cere guvernului o ordonanță de urgență care să corecteze un vid legislativ apărut în urma decizie Curții Supreme care a dezincriminat deținerea pentru consum propriu de etnobotanice.
”Decizia Curții Supreme va avea drept efect imediat creșterea numărului de consumatori, efectul fiind dezastruos pentru cei care le consumă (stări de vomă, leșin, halucinații, deces), ei constituind totodată un pericol pentru siguranța fizică a celor din jur. Evident, se va intensifica și traficul cu asemenea substanțe”, arată VedemJust, care propune Guvernului adoptarea rapidă a unei OUG care să corecteze textul găsit ca fiind imperfect de către ICCJ.
Comunicatul integral VedemJust:
În data de 12 sept 2018, completul pentru dezlegarea unor probleme de drept în materie penală de la ÎCCJ a stabilit prin decizia nr. 10 că „procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operațiune cu produse în sensul art. 2, lit.b din Legea nr. 194/2011 și nu intră sub incidența dispozițiilor art. 16, alin. 1 din același act normativ”.
Aceasta înseamnă că, din momentul în care va fi publicată în M.Of. această decizie, deținerea pentru consum propriu a unor astfel de substanțe cunoscute popular sub denumirea de „etnobotanice” nu va mai fi considerată drept infracțiune. Insistăm asupra faptului că decizia nu se referă la droguri, acestea fiind reglementate în Legea nr. 143/2000.
Organizația VeDemJust atrage atenția că decizia curții supreme va avea drept efect imediat creșterea numărului de consumatori, efectul fiind dezastruos pentru cei care le consumă (stări de vomă, leșin, halucinații, deces), ei constituind totodată un pericol pentru siguranța fizică a celor din jur. Evident,se va intensifica și traficul cu asemenea substanțe.
Ca urmare, asociația VeDemJust propune Guvernului adoptarea rapidă a unei OUG care să corecteze textul găsit ca fiind imperfect de către ICCJ.
De asemenea, VeDemJust propune Parlamentul României dublarea sancțiunii cu închisoarea prevăzută de lege și eliminarea pedepsei cu amenda penală. Astfel, traficul de etnobotanice este sancționat cu pedeapsă între 6 luni și 3 ani închisoare sau amendă penală, traficanții denunță alți făptuitori pentru a li se reduce limitele de pedeapsă cu jumătate, iar dacă recunosc fapta în fața judecătorilor, li se reduce cu încă o treime aceste limite. Or, sancțiunea finală aplicată de instanțe devine derizorie și este total ineficientă, dovada fiind creșterea numărului celor care sunt implicați în vânzarea și procurarea de asemenea substanțe, majoritatea fiind copii și adolescenți”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.