Asociaţii ale magistraţilor: “Ar putea urma un val de pensionări în Justiţie pe fondul incertitudinilor privind pensiile de serviciu. Procesele se vor lungi şi mai mult”
Procurorii şi judecătoriii ar putea ieşi masiv la pensie în perioada următoare pe fondul incertitudinilor privind pensiile speciale, atrag atenţia asociaţiile profesionale ale magistraţilor.
Deja, numai după ce, pe 28 ianuarie, Parlamentul a votat desfiinţarea pensiilor speciale pentru judecători şi procurori, şeful statului a semnat decretele de pensionare pentru 13 magistraţi. Numărul celor care ar putea ieşi la pensie ar putea fi însă mult mai mare. Potrivit CSM, 700 de magistrați, 454 de judecători şi 256 de procurori, sunt pensionabili de la 1 ianuarie 2020 pentru că au împlinit vechimea de 25 de ani. Aceştia ar putea părăsi brusc sistemul.
„Nu neapărat este vorba de sperietură, cât este vorba de lehamite. Acelaşi lucru s-a întâmplat în 2017 cu Poliţia, s-a anunţat cu o perioadă înainte că se va modifica legea şi li s-a dat 3 luni pentru a ieşi la pensie, situaţia noastră este cumva similară chiar dacă timpul este mai scurt”, a declarat procurorul militar Bogdan Pîrlog, lider al asociaţiei “Iniţiativa pentru Justiţie”.
În 2010, când Guvernul Boc a vrut să taie pensiile magistraţilor, s-au pensionat aproape 1000 de magistraţi, a precizat şi judecătorul Dragoş Călin, preşedinte al Forumului judecătorilor.
Curtea Constituţională se va pronunţa pe constituţionalitatea tăierii pensiilor speciale pe 18 martie. Chiar dacă sunt siguri că legea va pica la CCR, magistraţii cred că Guvernul Orban ar putea schimba totuşi condiţiile de vechime. Mai ales după această declaraţie făcută de premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de Guvern din 28 ianuarie, imediat după ce Parlamentul a votat legea privind desfiinţarea pensiilor speciale.
”Să ne uităm un pic şi la vârsta de pensionare şi, de asemenea, să vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimţite, cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor”, a declarat prim-ministrul.
O problemă reală este faptul că în magistratură intră anual mult mai puţini noi procurori şi judecatori decât ar putea acum să plece brusc.
„Nu există posibilitatea de a alimenta instanţele şi parchetele cu noi judecători şi procurori cu un număr mai mare de 150-200 de persoane maxim pe an. Ori dacă noi vorbim deja de o plecare de 4-500, poate chiar ceva apropiat de cifra maximă şi anume 900, care e în mometul de faţă, va fi aproape imposibil să fie acoperită,” a declarat avocatul Adrian Toni Neacşu.
Consecintele ar putea fi grave, atenţionează judecătorul Dragoş Călin. Procesele, care oricum durează foarte mult în România, s-ar putea prelungi şi mai mult.
„Spre exemplu, în cauzele penale, ca urmare a diverselor hotărâri ale CEDO, probabil vor fi reluate foarte multe dintre dosare dacă se vor pensiona magistraţii în astfel de cauze ceea ce va determina îngreunarea soluţionării unor dosare, posibila prescriere a unora”, a declarat judecătorul Dragoş Călin, preşedinte al Forumului Judecătorilor.
Marţi, 28 ianuarie, Parlamentul a votat desfiinţarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi, parlamentari, aviatori şi alte categorii. Totuşi, au rămas cu pensii de serviciu militarii şi poliţiştii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
42 comentarii