G4Media.ro

Asociații patronale: Statul va deţine date detaliate despre structura achiziţiilor şi bugetele…

sursa foto: Unsplash/ freestocks

Asociații patronale: Statul va deţine date detaliate despre structura achiziţiilor şi bugetele consumate de fiecare persoană fizică / Unul dintre riscuri: migrarea achizițiilor online către țările vecine

Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) atrage atenţia, într-un comunicat, că Ordonanţele de Urgenţă OUG 69 şi OUG 70 din data de 21 iunie 2024, „aprobate fără o consultare publică prealabilă”, vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei româneşti, transmite Agerpres.

Organizaţia menţionează că actele normative fac referire la introducerea sistemului E-factura pe relaţia B2C şi Decontul de TVA precompletat RO e-TVA.

„Argumentele experţilor din cadrul Grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă, sunt: E-factura pe relaţia B2C. Această măsură obligă raportarea detaliată a achiziţiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online şi achiziţiile de bunuri de folosinţă îndelungată. Astfel, statul va deţine date detaliate despre structura achiziţiilor şi bugetele consumate de fiecare persoană fizică. Impact negativ anticipat: Percepţia de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetăţeni; Scăderea consumului pe piaţa naţională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB); Migrarea achiziţiilor online către pieţele din ţările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) şi preferinţa pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească”, se spune în comunicat.

În ceea ce priveşte decontul de TVA precompletat RO e-TVA, organizaţia susţine că acest sistem, deşi intenţionează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare şi birocraţie pentru companii şi ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creşterea încasărilor bugetare.

Potrivit sursei citate, companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerinţe şi astfel vor creşte costurile operaţionale şi se va reduce competitivitatea pe piaţă. Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declaraţia 394, astfel birocraţia creşte fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, există riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazionişti, astfel că vor avea timp să îşi acopere urmele. Totodată, presupune costuri publice semnificative pentru implementarea şi întreţinerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea şi dezvoltarea de soluţii software eficiente. susţine sursa citată.

„Pornind de la argumentele prezentate, OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 şi 70/2024. Implementarea acestor acte normative în forma actuală nu aduce beneficii semnificative economiei româneşti şi contribuabililor, ci, dimpotrivă, impune sarcini administrative suplimentare şi generează costuri inutile. OFA UGIR susţine necesitatea unor consultări publice reale şi transparente înainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esenţial să promovăm un sistem fiscal eficient şi echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică şi competitivitatea pe piaţa naţională şi internaţională”, se mai spune în comunicat.

Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR) este un patronat dedicat sprijinirii şi promovării antreprenoarelor din România. Fondată cu scopul de a oferi suport şi resurse necesare dezvoltării afacerilor conduse de femei, OFA UGIR se angajează să creeze un mediu favorabil pentru creşterea economică şi profesională a membrilor săi.

OFA UGIR activează în diverse domenii de activitate şi oferă o platformă de networking, consultanţă şi formare profesională, facilitând accesul la informaţii şi resurse esenţiale pentru dezvoltarea afacerilor. Prin intermediul evenimentelor, seminariilor şi workshop-urilor organizate, OFA UGIR promovează schimbul de experienţe şi bune practici, contribuind la consolidarea comunităţii de femei antreprenor din România.

Misiunea OFA UGIR este de a sprijini şi încuraja femeile în demersurile lor antreprenoriale, promovând egalitatea de şanse şi dezvoltarea durabilă a afacerilor lor. Organizaţia colaborează îndeaproape cu autorităţile publice, instituţiile financiare şi alte organizaţii de profil pentru a influenţa politicile publice în favoarea mediului de afaceri şi pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ şi fiscal din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ce ne mai deranjeaza spaga in plic, dar ce apreciate sunt cumparaturile cu plata in plic.

  2. Faci comenzi cu date false cu plata la livrare. Curierul nu te intreaba de nimic atat timp cat isi vede banii.

    • Odata cu introducere EFactura pentru consumator, nu se vor mai putea emite facturi fara CNP. Da, e aberant, dar asa o sa mearga. O sa stie Ciolacu si companie exact ce cumperi si nu doar la nivel de suma, ci la nivel detaliat, produs cu produs.

    • @silicon: o sa mearga multi o vreme pe CNP fals, dar asta o sa ridice flag direct , iar livrarea o sa aiba o adresa, e ca si cum spui aici ma manifest . Probabil sunt destui care fac tranzactii pe persoana fizica , cand ei de mult depasesc nivelul firmelor . Probabil sunt multi care importa si apoi vand catre persoana lor fizica la pret mic , care revinde mai departe cu adaos , TVA , care le ramane lor. De s-a prins si de ei o combinatie .

    • Pai daca cer CNP-up e vai de steaua lor pentru magazinele online din Romania. Ma mir ca multe dintre alea mari nu au nici o opinie in legatura cu mizeria asta. Cunos multe persoane care comandau cu date false inainte sa apara lockerele si punctele de pickup. Acum se pare ca nu mai e nici o portita. O sa renunte destui la comenzi din Romania.

    • @Alexutu : in final care e diferenta din politic care fura si acea zona gri de antisistem care eludeaza legea? Astia insa sunt cei mai vehementi ca nu sunt standarde inalte in tara. Natie de ipocriti , ca astia se pare ca sar de 30% plus multi altii care ii aproba.

  3. problema e foarte posibila utilizare …. sa zicem „asimetrica” a datelor. data fiind vadita rea credinta a statului roman (a vremelnicilor matracuci de la butoane) asa cum il cunoastem prea bine. plateste, adica, cine „trebuie” – cine are ciocul mare, cine nu sta la banca lui.

  4. si uite asa, a ajuns statul sa ne numere ouale

  5. Eu n-am înțeles. La achiziția direct din magazin pe bon fiscal nu se emite factura. Asa ca e-tva egal cu zero. Sau, dacă luam o pâine de la colt o sa trebuiască sa dam vânzătorului CNP-ul, altfel vom muri de foame. !?!
    La achiziția din online se da factura pe persoana fizica, dar asa CNPul cetățeanului va deveni informație publica și oricine va putea sa ia un credit cu CNPul tău fără sa te poți opune !
    Prostie sau ticăloșie. ??

  6. Organizaţia Femeilor Antreprenor are dreptate. Ele cunosc cel mai bine efectul devastator al e-facura asupra PIB and co. Draga, i-ar ai cheltuit enorm de pe cadu familiei? Hai ma iubi, ca mi-am cumparat si eu 20 de carti de dezvoltare personala. Aha. Pai uite ce scrie aici: poseta, farduri, pantofi, lenjerie intima, salon infrumusetare. Hai ca esti porc si nesimtit! :)))