G4Media.ro

ASPA anunţă că în anul 2022 a capturat din Bucureşti aproximativ 1.700…

Sursa foto: Facebook / ASPA București

ASPA anunţă că în anul 2022 a capturat din Bucureşti aproximativ 1.700 de câini, cei mai mulţi de pe raza Sectorului 6

ASPA anunță, luni, într-o postare intitulată „Precizări legislative”, că în cursul anului 2022 a capturat din Bucureşti aproximativ 1.700 de câini, iar cei mai mulţi de pe raza Sectorului 6, respectiv 381. Instituţia mai arată că rolul său este de a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public, în timp ce poliţiile locale şi poliţia naţională pot verifica dacă animalele sunt sterilizate şi microcipate, dacă sunt ţinute pe proprietăţi private îngrădite corespunzător, în aşa fel încât acestea să nu aibă acces să iasă pe domeniul public, relatează News.ro.

Potrivit OUG 155/2001, ANSVSA şi poliţiştii din cadrul MAI pot aplica sancţiuni pentru nemirociparea şi nesterilizarea câinilor. Potrivit HCGMB 120/2010, poliţiştii locali pot aplica sancţiuni proprietarilor de terenuri, persoane fizice sau juridice, care nu îşi îngrădesc corespunzător proprietăţile, şi astfel câinii pot intra pe acestea, se pot înmulţi şi apoi pot ieşi pe domeniul public, precizează ASPA.

„În 2022, ASPA a achiziţionat pentru prima dată instrumente de capturare non-traumatice, precum cuşti-capcană pentru animale mari şi mici, plase de capturare, mănuşi profesionale anti-muşcătură. În dotarea echipajelor existau deja crose pentru contenţie şi arme cu tranchilizant. Au fost cumpărate şi cuşti noi de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecţionate special pentru nevoile echipajelor şi bunăstarea animalelor, precum şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Totodată, au fost reparate maşinile de intervenţie pentru siguranţa angajaţilor şi a animalelor”, anunţă ASPA.

ASPA mai precizează că în cursul anului 2022, a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1700 de câini.

Cei mai mulţi câini capturaţi în 2022 au fost ridicaţi de pe raza sectorului 6:

Sectorul 6 – 381
Sectorul 5 – 358
Sectorul 2 – 285
Sectorul 4 – 268
Sectorul 3 – 238
Sectorul 1 – 150

De asemenea, ASPA spune că a organizat în ultimii doi ani 63 de târguri de adopţii, au fost adoptaţi peste 3.000 de căţei la târguri sau din adăposturi iar în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite organizate de ASPA în ultimii doi ani au fost sterilizaţi 2.000 de câini şi 6.000 de pisici.

Context. O femeie care alerga pe malul Lacului Morii a fost găsită moartă după ce ar fi fost mușcată de câini. Poliția a fost alertată prin 112 iar echipajul medical care a ajuns la fața locului a constatat decesul. Aceeași femeie fusese internată în urmă cu un an după ce a fost atacată de o haită de maidanezi în aceeași zonă a Lacului Morii.

În primăvara anului trecut, femeia a fost atacată de o haită de 20 de câini maidanezi, pe podul ,,La Roșu” de pe Lacul Morii. Femeia a fost dusă la spital conștientă, dar cu răni multiple la mâini și picioare din cauza mușcăturilor. Incidentul a fost confirmat de Poliția București, care arată că femeia a fost salvată de o persoană care a sunat la 112.

Trei documente intrate în posesia G4Media arată că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori în două săptămâni cu privire la agresivitatea câinilor fără stăpân din zona Lacul Morii, unde sâmbătă a fost ucisă o femeie care se afla la alergat.

Primarul Ciprian Ciucu a recunoscut schimbul de adrese duminică, între Autoritatea Animalelor și polițiile locale, după documentele publicate de G4Media conform cărora Poliția Locală S6 fusese somată de ASPA privind pericolul câinilor din zona Lacul Morii încă din luna septembrie. Ciucu numește corespondența dintre instituții drept ”schimb de adrese kafkanian” și adrese cu care ”își acoperă incompetența”: ”Nu mă spăl pe mâini! Am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală (…) În paralel, să fie evaluată activitatea ASPA (…) Voi reveni cu o dare se seamă”, sunt câteva dintre mesajele transmise de edil.

Citește și Ciprian Ciucu: Vom cere aprobarea pentru a înființa un serviciu de ecarisaj al Sectorului 6, vom extinde competențele poliției locale, vom bugeta servicii de adăpost pentru câinii fără stăpân / Cel târziu luni voi prezenta într-o conferință de presă concluziile anchetei interne de la poliția locală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. adica 1 pe zii in fiecare sector

  2. Circuli cu tramvaiul saracule? Iti este frica? Mergi pe jos atunci!

  3. Curios ce buget are ASPA asta… presupun ca multe milioane. La 1700 caini prinsi intr un an, probabil ne costa multe mii de euro / caine capturat.

  4. Oare de ce NIMENI, dar absolut NIMENI in media nu vorbeste despre faptul ca nici un ONG nu sterilizeaza nici caini nici pisici gratis la cerere in Romania??? Cand suni, tori au scuze, toti se fofileaza sau nu raspund la telefon. La vet costa intre 300 si 1000 de lei sa sterilizezi o pisica!

  5. Ar trebui sa existe un raport anual al primariilor din care am intelege si fara rezultatul ”anchetei”, realitatea gen cate amenzi au fost aplicate anul trecut :
    – proprietarilor de caini care nu ii tin in arealul lor, care nu strang r–atul acestora, care ii abuzeaza;
    – celor care adopta si apoi abandoneaza pe strazi ;
    -celor care organizeaza, participa la lupte cu caini ;
    Altele ar fi :
    -cati din cei 1700 caini capturati au fost adoptati si unde e diferenta ;
    -cate zile au fost tinuti in medie, in adapostul primariei si cati au fost eutanasiati-legea spune ca dupa 14 zile, daca nu sunt adoptati;
    -cati oameni au fost muscati de caini si s-au prezentat la medic ;
    -cati salariati si din ce structuri se ocupa de acesta problema ………
    O sa fim uimiti si o sa ne imaginam si cum arata lucrurile astea si in restul tarii……..

    • Ia zi, si cu hotii pe doua picioare ce propui?
      Dar cu pedofilii??
      Dar cu romii ce nectalharesc prin tramvaie??
      Ia zi, sau ti- a secat capsorul??
      Asa sa fie…

    • Eva,
      E ok ce spui, dar într-o altă țară, mai evoluată.
      Ignoră trolul care încearcă un whatab.o.ut de manual.

  6. Văd că poliția locală are tot felul de atribuții – să verifice câinii la „ouă”, să păzească țarcurile de gunoi…
    Pt ce există medici veterinari? Să le fie lor repartizată sarcina. Un polițist are pregătirea necesară pt așa ceva?
    Hârtiile pot fi falsificate si degeaba controlează dacă nu știi unde sa se uite.
    Iar ăștia de la ASPA fac pe nebunii acum. Era treaba lor și nu și-au făcut-o.

  7. Buget 18 milioane RON – caini prinsi 1700
    Peste 10 mii RON – bani cheltuiti pentru fiecare caine prins.
    Mai putin de 5 caini prinsi zilnic in tot Bucurestiul.

    O singura concluzie : La puscarie pentru banii incasati fara prestarea muncii.

    P.S. : Nu ii consider vinovati de moartea femeii pentru ca ea e singura vinovata. Cum sa mai mergi in acelasi loc in care aproape ai mai fost omorat de aceeasi caini?

    • Salariile la ASPA. Șeful instituției are aproximativ 19.000 lei/lună, cu sporurile incluse. Cât câștigă un hingher.
      Salariile angajaților de la ASPA sunt plătite de la buget, pentru că instituția este în subordinea Primăriei Capitalei, dar nu sunt deloc mici.
      Un director poate ajunge până la aproximativ 19.000 de lei, incluzând sporurile, în timp ce un hingher câștigă aproximativ 4.300 de lei/lunăi
      Toate sumele din tabel sunt cele de încadrare, iar din ele se scad contribuțiile către stat.
      Un muncitor necalificat (în cazul ASPA, hingherul, persoana care prinde efectiv animalul pe teren) are un salariu de 3.631 lei/lună plus spor de condiții periculoase de 464 lei, iar un şofer 4.093 lei/lună plus spor de condiții periculoase de 523 lei, arată sursa citată.
      Tot personalul mai are în plus la salariu o indemnizație de hrană de 347 lei/lună proporțional cu timpul efectiv lucrat.
      „Planul” de la ASPA: 7 câini/zi
      Directorul general al ASPA este Georgiana Constantina Preda, conform siteului instituției. Ce pregătire are nu știm deoarece CV-ul nu este pe site. Singura informație găsită este că în 2020 Georgiana Constantina Preda a candidat din partea PSD la Consiliul Local Sector 1.
      Autoritatea pentru Supavegherea și Protecția Animalelor, instituția din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de câinii fără stăpân, a avut în 2022 un buget de 17,8 milioane lei. Anul acesta, propunerea de buget este de 20,4 milioane de lei.
      În organigrama ASPA sunt 89 de posturi, din care 17 posturi de conducere.(o gramada de sefi!!!)
      Dintre acestea, circa 60 sunt ocupate.
      Efectiv, de prinderea câinilor se ocupă între 13 și 15 persoane.
      În rest, majoritatea se ocupă de câinii din adăposturi, adopții și administrativ.”

      Deci: din birourile ASPA nu vezi macar cainii vagabonzi, dar sa-i prinzi….

    • Pentru cei 15 oameni care prind cainii, un coordonator este suficient. Pentru restul de 16 sefi, demisia. Nu a fost unul care sa vina cu ideea sa nu se astepte dupa neintamplare, adica dupa politia locala.
      Politia locala umbla dupa drogati prin oras si daca nu are timp sa-si indeplineasca din atributii, sa delege, sa imputerniceasca, sa gaseasca solutii.
      Blocajul nu este o solutie.

    • Pentru cei 15 oameni care prind cainii, un coordonator este suficient. Pentru restul de 16 sefi, demisia. Nu a fost unul care sa vina cu ideea sa nu astepte dupa neintamplare, adica dupa politia locala.
      Politia locala umbla dupa dro.gati prin oras si daca nu are timp sa-si indeplineasca din atributii, sa delege, sa imp.uterniceasca, sa gaseasca solutii.
      Blocajul nu este o solutie.

    • Cum ar veni 3 cu mapa si 1 cu sapa.

  8. Soluția e simplă, din moment ce P.rimaria își permite să plătească peste 2.000 de euro pe câine p.rins:
    Să p.lătească și p.rivați să prindă câini, eventual să ofere 1.000 de euro pentru un câine.
    Cu dispecerat și site, aplicație pentru sesizări, cine preia p.r.imul sesizarea se duce să rezolve și e plătit.
    Pentru 1000 de euro se vor dota mulți cu un laț și o cușcă.

    • Cu banii astia un pensionar sau un salariat platit cu noul minim pe economie traieste 3 luni, iar ei ii dau ca sa prinda un caine.🫣

  9. La 100 de euro pe câine vagabond prins ar rămâne București ul fara ei în maxim 3 luni.

  10. Un hingher din tara isi cauta o casa, a doua proprietate.

  11. Ecarisajul trebuie sa termine cu cainii de pe domeniul public: ori impuscati ori prinsi si adusi in adapost dar tinuti nu mai mult de 3 zile. Iar proprietarii de terenuri unde sunt caini amendati cu zeci de mii de lei pana isi repara gardurile. ONG-urile mafioate trebuie scoase in afara legii si ANAf-ul sa se duca peste ei sa ii ia la bani marunti.

    • Eu zic ca daca : 1. se face o verificare extinsa a averii angajatilor in primarii, adica si a parintilor, bunicilor, copiilor acestora, si 2. se interzice angajarea rudelor in primarii, se rezolva foarte multe din probleme noastre, inclusiv asta cu cainii.

  12. Coruptia ucide, chiar si cu primar usrist nu s-a schimbat mai nimic, nici la ASPA, nici la Adminstratia spitalelor etc. O sa scpe ieftin si de data asta shmekerii…