Associated Press: Ce legătură are Transnistria cu războiul din Ucraina?
Dintre locurile din fosta URSS în care există „conflicte înghețate”, o fâșie lungă și îngustă de pământ din Moldova a fost cea mai stabilă în ultimele trei decenii. În Transnistria n-au mai avut loc lupte de la sfârșitul războiului separatist din 1992. Însă exploziile din ultimele două zile au stârnit îngrijorarea că războiul Rusiei din Ucraina s-ar putea extinde și acolo. Aproximativ 1.500 de militari ruși sunt detașați în Transnistria. O reluare a ostilităților ar constitui o problemă gravă pentru Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, se arată într-o analiză publicată de Associated Press și citată de Rador.
Ce e Transnistria?
Transnistria se întinde pe aproximativ 400 de kilometri, între malul estic al râului Nistru din Moldova și granița țării cu Ucraina. Dintre cei 470.000 de locuitori ai regiunii separatiste, care se identifică drept moldoveni, ucraineni sau ruși, cei mai mulți vorbesc rusa.
Intenția de a se proclama moldoveana drept limbă oficială a Moldovei în 1989, când republica făcea încă parte din URSS, i-a alarmat pe locuitorii Transnistriei. Regiunea și-a proclamat independența în 1990 și au izbucnit lupte. Luptele s-au intensificat în martie 1992 și au durat până la un armistițiu încheiat în iulie; se estimează că în război au murit peste 700 de oameni.
În virtutea acelui armistițiu, în Transnistria staționează un contingent de trupe ruse sub denumirea de trupe de menținere a păcii. De atunci regiunea insistă că nu face parte din Moldova, care își proclamase independența în 1991.
Transnistria păstrează multe cutume și simboluri sovietice, inclusiv secera și ciocanul pe steagul ei. Însă în general a rămas pașnică și e vizitată de unii turiști care-i apreciază anacronismul.
Ce s-a întâmplat acolo săptămâna aceasta?
Sediul ministerului de securitate al regiunii a fost zguduit luni de explozii. Clădirea era goală datorită vacanței de Paștele ortodox și nu s-au raportat victime. Oficiali au afirmat că atacul a fost comis cu aruncătoare de grenade. Presa locală a publicat fotografii cu țevi ce par a proveni de la astfel de arme, abandonate în stradă.
Două explozii au avut loc marți la un releu de radio, doborând și scoțând din uz două antene puternice. Nimeni nu a revendicat atacurile.
Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a impus marți măsuri de securitate antitero, la „nivel roșu”, timp de 15 zile, inclusiv puncte de control la intrarea în orașe.
SUA au avertizat că, pe fondul războiului din Ucraina, Rusia ar putea înscena atacuri în țările vecine drept pretext pentru a trimite trupe acolo.
Are Rusia ambiții în regiune?
Rusia nu recunoaște independența Transnistriei, ca în cazul altor regiuni separatiste precum Osetia de Sud, Abhazia sau regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei.
Acele regiuni au fost recunoscute de Moscova în urma războiului ruso-georgian din 2008, respectiv drept justificare pentru invadarea Ucrainei în februarie. Izbucnirea unor lupte în Transnistria ar putea schimba calculele politice ale Kremlinului; doctrina de securitate a Rusiei afirmă că ea are dreptul de a proteja populațiile ruse oriunde în lume.
Un înalt comandant rus, Rustam Minnekaiev, a declarat săptămâna trecută că armata rusă urmărește să cucerească întreg sudul Ucrainei, afirmând că acest lucru ar deschide și un coridor terestru între Rusia și Transnistria.
Atingerea acestui obiectiv ar necesita bătălii majore pentru capturarea coastei ucrainene a Mării Negre, inclusiv marele port Odesa. În mod cert soldații ruși ar întâmpina o rezistență masivă.
„Rusia are probleme logistice. Dacă ei ar începe o operațiune militară în Transnistria, pentru a crea un coridor către Transnistria, vor fi obligați să rezolve problema Odesa”, a declarat pentru The Associated Press analistul moldovean Anatol Țăranu, fost ambasador în Rusia.
Contingentul rus din Transnistria are drept misiune să păzească muniție și depozite, nefiind clar cât de pregătit de luptă poate fi el. Transnistria are și ea vreo 10.000 de soldați proprii.
Moldova s-a declarat neutră prin constituție, astfel că Rusia nu poate invoca motivul că ea intenționează să adere la NATO pentru a justifica o invazie, așa cum a procedat președintele rus Vladimir Putin în cazul Ucrainei. Dar dacă s-ar extinde în Moldova, Rusia ar avea o prezență vecină cu membrul NATO România.
Țăranu a declarat că, din perspectivă strategică, ocuparea Transnistriei nu pare să aibă logică.
„Există însă și o logică politică”, a afirmat el, date fiind eșecul Rusiei de a cuceri capitala ucraineană Kiev și rezistența acerbă a forțelor ucrainene.
Putin „trebuie să-i prezinte publicului un fel sau altul de poveste de succes”, a declarat Țăranu, remarcând că Putin ar putea vrea să revendice vreo realizare de Ziua Victoriei, 9 mai, cea mai mare sărbătoare seculară a Rusiei.
sursa: AP (traducere: Rador/ Andrei Suba)
Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii