G4Media.ro

Associated Press: Rădăcinile istorice și avantajele energetice, printre motivele din spatele reticenței…

Sursa foto: Facebook / NATO Allied Land Command

Associated Press: Rădăcinile istorice și avantajele energetice, printre motivele din spatele reticenței Germaniei de a livra arme Ucrainei

Refuzul Germaniei de a se alătura celorlalte state membre ale NATO în a livra arme Ucrainei i-a deranjat pe aliaţi şi a ridicat întrebări în legătură cu hotărârea Berlinului de a se opune Rusiei, se arată într-o analiză a agenţiei americane de presă Associated Press, citată de Agerpres.

Chestiunea a ieşit la suprafaţă în weekend în urma unor informaţii conform cărora Berlinul a mers într-atât de departe încât să blocheze Estonia de la a oferi Kievului obuziere germane vechi pentru a se apăra împotriva trupelor ruseşti care sunt concentrate în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Poziţia Germaniei privind livrările de arme „nu corespunde nivelului relaţiilor noastre şi situaţiei actuale de securitate”, a scris pe Twitter ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Într-o discuţie cu presa care a avut loc luni la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a negat că a fost luată o decizie despre mortiere şi a insistat că Berlinul este alături de aliaţii din NATO şi din Uniunea Europeană în a contracara orice incursiune a Rusiei în Ucraina.

„Dacă se va întâmpla acest lucru, vom acţiona împreună”, a declarat el presei, adăugând că „va exista un cost ridicat”.

Cu toate acestea, deşi Germania va continua să ofere ajutor Ucrainei, va exista o excepţie. „Nu vom oferi arme letale”, a spus Scholz.

Această poziţie, criticată la Kiev şi, mai puţin vocal, la Washington şi Londra, a produs consternare în unele medii în Germania, care se tem că ţara riscă să nu mai fie considerată un partener de încredere.

„Câtă lume de la Berlin este cu adevărat conştientă de faptul că politica noastră aparent confuză privind Ucraina afectează nu doar (Germania), dar şi întreaga UE?”, a întrebat Wolfgang Ischinger, fost ambasador german în SUA şi în prezent şeful Conferinţei de Securitate de la Munchen, care are loc anual.

Experţii spun că poziţia Germaniei îşi are parţial rădăcinile în istoria sa ruşinoasă de agresiuni în secolul al XX-lea.

„Evident, există moştenirea propriei militarizări a Germaniei în Europa în timpul celor două războaie mondiale care i-a făcut pe mulţi lideri germani să considere orice reacţie militară ca o soluţie de ultim resort”, a spus Rachel Ellehuusm, director adjunct al Programului pentru Europa, Rusia şi Euroasia al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale cu sediul la Washington.

O astfel de atitudine poate avea efecte adverse, a spus ea. „Guvernul actual nu pare să înţeleagă faptul că a trimite arme defensive în Ucraina ar putea cu adevărat să descurajeze şi mai mult agresiunea Rusiei”, a declarat Rachel Ellehuusm.

Deşi Germania a invocat poziţia restrictivă privind exporturile de arme spre zone de conflict în trecut, analiştii spun că această regulă nu a fost aplicată constant.

„Au existat întotdeauna cazuri la limită, cum au fost războiul din Kosovo sau sprijinul pentru kurzi împotriva Statului Islamic în Siria”, a spus Sabine Fischer, expertă în Rusia de la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate.

Dezbaterea despre armele Germaniei a apărut la câteva zile după ce şeful Marinei germane şi-a dat demisia în urma unor critici în ţară şi în străinătate pentru comentarii pe care le-a făcut despre Ucraina şi Rusia.

Într-un discurs susţinut vineri în India, viceamiralul Kay-Achim Schoenbach a spus că este important ca Rusia să fie de aceeaşi parte cu Germania împotriva Chinei şi a sugerat că preşedintele rus Vladimir Putin merită „respect”.

În contextul în care social-democraţii lui Scholz continuă moştenirea abordării din timpul Războiului Rece urmată de predecesorul său Willy Brandt, iar Verzii au o veche tradiţie a pacifismului, două dintre cele trei partide aflate la guvernare în Germania s-ar opune ideii de a oferi arme unei ţări din afara NATO aflată în conflict cu Rusia. Însă a permite Estoniei să ofere Ucrainei obuzierele D-30 de 122 mm, de concepţie sovietică, ar putea fi un compromis acceptabil.

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a spus clar că, în afară de îndoielile privind exporturile de arme către Ucraina, Berlinul are o viziune confuză în privinţa comportamentului Rusiei.

„În ultimele săptămâni, peste 100.000 de militari ruşi cu tancuri şi arme au fost concentraţi în apropierea Ucrainei dintr-un motiv inexplicabil. Şi e greu să nu vedem asta ca o ameninţare”, a spus ea într-o vizită recentă la Moscova.

Într-o conferinţă de presă alături de omologul său rus Serghei Lavrov, pe care l-a numit „dragă coleg”, Baerbock a recunoscut „suferinţa şi distrugerile pe care noi, germanii, le-am produs populaţiilor din Uniunea Sovietică” în perioada nazistă, dar a atras atenţia că Germania este dispusă să ia în considerare măsuri mai dure dacă Rusia acţionează împotriva Ucrainei.

Acest lucru include punerea sub semnul întrebării a viitorului nou gazoduct Nord Stream 2 menit a transporta atât de necesarul gaz din Rusia în Germania.

O astfel de decizie împotriva celui mai mare furnizor de energie al său ar veni însă cu un preţ ridicat pentru Germania.

Date fiind planurile de a-şi închide în acest an ultimele trei centrale nucleare şi de a renunţa la folosirea cărbunelui până în 2030, dependenţa Germaniei de gaz va creşte pe termen scurt până când va exista suficientă energie regenerabilă, a spus Georg Zachmann, expert al think-tank-ului economic Bruegel din Bruxelles.

Cu toate acestea, oficialii germani consideră că a fi un client important al gazului rusesc poate oferi Berlinului o pârghie, pentru că Moscova nu va dori să îşi strice reputaţia de furnizor de încredere de gaz, construită cu minuţiozitate în ultimele decenii.

În intervenţia sa de luni de la o întrevedere a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles, Baerbock a spus că prioritatea guvernului german este de a detensiona situaţia în privinţa Ucrainei, descurajând apelurile aliaţilor pentru sprijin militar către Kiev şi pentru noi sancţiuni rapide împotriva Moscovei.

„Berlinul va trebui să facă faţă criticilor care acum vin din partea Ucrainei, a altor ţări europene şi a Washingtonului”, a declarat Sabine Fischer.

„În acelaşi timp, Germania rămâne un jucător important în negocierile privind conflictul ruso-ucrainean şi, anticipez, vom continua să susţinem sancţiunile şi alte măsuri în viitor”, a adăugat ea.

Sursa foto: Facebook / NATO Allied Land Command

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Germania nu degeaba are negrul ăla de pe steag.
    Este partea neagra a istorie si acum face la fel, alege partea neagră.
    Germanii daca tot au ramas fara cancelar, ar trebui sa-l aleaga pe Putin cancelar si sa se mute la el, are unde sa-i cazeze, repet cazeze nu gazeze.

  2. Deși germanilor le plac mult gazele rusești, tot de cazare vorbim, nu de gazare.

    Apropo, germanilor li se pare normala invazia altor țări, au si ei experiența lor in acest domeniu.

  3. Bravo lor, de ce sa se bage intr-un conflict in care nu au nimic de castigat

    • Da, da ca ei traiesc pe alta Planeta intr-o alta Galaxie.
      Totul pe Pământ azi e interconectat, draga KGB.

  4. Neamtul tine cu rusul, pana ii da in cap, vezi WWW2. Mai recent, cand Europa si USA impuneau restrictii si economice Rusiei, Germania deschidea fabrica Mercedes-Benz langa Moscova, dar nimeni n-a marait, ca la fiecare om place Mercedes-Benz, BMW, Haudi, etc. 🙂

  5. Dupa ce ne-a facut tradatori -pe buna dreptate- pe noi romanii, dupa WW2, acum Germania tradeaza toate tarile din UE. Bravo Germania! Iar ai infrant!

    • Nu pune concluzii dupa ureche. Ai analzat situatia schimburilor economice si militare intre parti in perioada data?Te-ai informat despre asta?Poate ai fi putut rezista fara armamentul neasigurat de aliat, dar nesansa a facut sa nu conduci ostilitatile.

  6. nu trebuie sa fii mare analist ca sa vezi ca de ani de zile, Germania se pis.a invers fata de restul europei
    cearta cu Rusia pe diverse teme este doar de suprafata

  7. Istoria lor este atat de odioasa si rusinoasa, incat n-ar trebui sa scoata capul in lume vreo doua secole de acum incolo.
    Istoria recenta e marcata de merkelismul duplicitar si de oameni racolati de (ex)sovietici.
    In concluzie, nimic nu-i recomanda ca pe niste parteneri de incredere. Ar trebui izolati de comunitatea internationala. Norocul lor este ca au o economie puternica, iar americanii sunt „vinovati” de asta.
    Altfel, dupa ce bagi oameni la cuptor in numele suprematiei rasei, trebuie sa te ascunzi de ochii lumii si sa nu mai iesi din grota!

  8. Israelienilor le construesc submarine, dar pe ucraenieni nu vor să-i ajute. Ciudat…si politica asta.

    • Submarinele alea sunt pe bani grei. Ucrainienii sunt la milogeala.

  9. De unde și zicala Ferește-mă doamne de prieteni că de dușmani mă feresc singur. Ce e „surprinzător” este faptul că presa germană nu îi numește vânduți rușilor, sclavii lui Putin, etc. Văd că nici presa din România nu îndrăznește. 👍

  10. Germania face ceea ce orice stat suveran trebuie sa facă- în primul rând își apără interesele! Restul e fum în vânt! Este normal să nu mai accepte să fie remorca USA și să meargă pe pierdere! Numai la noi se găsesc fraieri care compătimesc Ucraina în timp ce acolo sunt discriminați sute de mii de români!

    • Sute de mii de moldoveni care votează cu partidele pro-ruse.

    • Unde e Germania pe pierdere?
      Ai vazut cum arata drumurile si aeroporturile in Germania vs SUA?
      Iar cu Ucraina nu ține nimeni, e o țară odioasa, si un vecin rău, dar tinem la un principiu, nu iti invadezi vecinii pt ca au alte optiuni.
      Cum ar fi daca Polonia ar invada Belarus, pt ca opteaza pt alianta cu Rusia.
      Iar Romania isi apara interesul, cand nu e de acord ca Rusia sa invadeze Ucraina, ca maine putem urma chiar noi sau mai sigur Moldova.

      Porc KGB.

  11. „Nu vom oferi arme letale”

    Și care ar fi „armele” alea neletale?

  12. Aș sublinia inca un lucru: nu toți vorbitorii de limba germană sunt in Nato, de ex austriecii nu sunt.

    Acum intelegem mai bine cu.rvasareala germană.
    Cu unii te iubeste pe bani, cu alții pe valori si sentimente.

    Germanii si rușii multe crime au mai comis si încontinuu tot asta vor, crime, crime si iar crime.