G4Media.ro

Aşteptările angajaţilor din educaţie se vor regăsi în viitoarea lege a salarizării,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Aşteptările angajaţilor din educaţie se vor regăsi în viitoarea lege a salarizării, spune purtătorul de cuvânt al guvernului/ Greva generală din educație începe luni, 22 mai

Ministerul Muncii centralizează grilele pentru viitoarea lege a salarizării, în cadrul căreia se vor regăsi inclusiv aşteptările angajaţilor din sistemul de educaţie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El a amintit că, la Palatul Victoria, a avut loc miercuri o întâlnire a liderilor sindicali din Educaţie cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Domnul prim-ministru a anunţat decizia de a închide aplicarea salarizării într-o formă unitară în sistemul educaţional, în general. Mă refer acum la cei care intrau în aşa-numita categorie regăsită în Anexa 8, personalul nedidactic, care îşi vor putea, practic, atinge nivelul corespunzător, potrivit legislaţiei în vigoare, şi, în condiţiile în care la nivelul Guvernului s-a şi anunţat public acest angajament, domnul prim-ministru a transmis acest lucru în cursul acestei zile, a transmis-o şi direct liderilor de sindicat din Educaţie, la nivelul Ministerului Muncii sunt centralizate grilele de salarizare pentru viitoarea lege a salarizării, unde se vor regăsi inclusiv aşteptările salariaţilor din sistemul de educaţie, care merită întregul nostru respect, nu doar al Guvernului, ci şi al societăţii pentru munca pe care o realizează”, a afirmat Cărbunaru.

El a adăugat că, în prezent, nivelul mediu al salarizării brute în sistemul educaţional este de 7.300 lei, valoare „uşor peste media naţională”.

O nouă întâlnire a prim-ministrului cu liderii sindicali din Educaţie va avea loc lunea viitoare, zi în care sindicatele vor să între în grevă generală.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a amintit o serie de măsuri luate pentru a susţine Educaţie, precum noile legi în domeniu şi alocarea a 3,6 miliarde de euro din PNRR pentru grădiniţe, şcoli, universităţi, palate şi cluburi ale copiilor.

„Sunt peste 400 de milioane de euro care sunt deja contractaţi atât în privinţa reducerii abandonului şcolar, cât şi în privinţa digitalizării universităţilor. Reamintesc aici şi cele 10.000 de laboratoare din sistemul de învăţământ din România, care urmează a fi dotate cu tehnologie modernă. (…) Aş mai adăuga aici alte patru apeluri pentru depunere de proiecte, tot prin intermediul Ministerului Educaţiei, lansate, în valoare de 1,5 miliarde de euro şi alocarea sumei de 1 miliard de euro pentru dotarea şcolilor şi unităţilor conexe cu tot ceea ce este necesar”, a completat Cărbunaru.

Potrivit acestuia, programul „Masa caldă” a fost extins de la 350 la 450 de şcoli în cursul anului trecut, iar în acest an suma a crescut la 266 de milioane de lei, faţă de cei 147 de milioane de lei din anul anterior.

Totodată, se acordă gratuit preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat fructe şi legume proaspete, lapte, produse lactate, produse de panificaţie, în valoare de peste jumătate de miliard de lei în cursul acestui an, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„A crescut, de asemenea, în această perioadă, de patru ori bugetul pentru transportul elevilor care sunt nevoiţi să facă naveta între locuinţa proprie şi şcoală. Cheltuielile efectuate din bugetul Ministerului Educaţiei în 2021 erau de 14 milioane de lei, în timp ce anul trecut au crescut la 58 de milioane de lei”, a spus Dan Cărbunaru.

El a menţionat că din noiembrie 2021 până în prezent au fost acordaţi: 500 de lei pentru bursa de performanţă, 200 de lei pentru bursele de merit şi cele de ajutor social şi 150 de lei pentru bursele de studiu. Programul „Bursa profesională” a continuat, printr-un sprijin financiar lunar de 200 lei pentru elevii din învăţământul profesional. Pentru învăţământul superior, Ministerul Educaţiei a majorat cuantumul burselor de cercetare, formare postuniversitară şi post-doctorală „Vasile Pârvan” şi „Nicolae Iorga”. Prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii se vor acorda burse de cel puţin 1.000 euro pentru studiile universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale şi cercetare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. pentru alte categorii bugetari (gen magistrati) s-a rezolvat foarte repede , fara greva …nu au trebuit sa astepte nici o lege ..
    si cine garanteaza ca legea aia a salarizarii va fi facuta, pentru ca ne spun ca e jalon PNRR? si PENSIILE SPECIALE sunt jalon … si nu fac nimic de cateva luni bune

  2. 7300 RON brut o fi media, dar domnulica minte/manipuleaza cu spume. media e foarte usor alterata de valorile extreme.
    marea majoritate a salariilor sunt mult mai mici, iar media netului e pe la 3500-4000.
    ah, ca el si lupii lui din minister au salarii de 12000 de ron, si cativa rectori lipiti de scaune cu propriul suc, aia e altceva.