G4Media.ro

Asteroid, șters din evidență după ce s-a descoperit că este mașina Tesla…

Sursa foto: Wikimedia Commons / SpaceX - Falcon Heavy Demo Mission

Asteroid, șters din evidență după ce s-a descoperit că este mașina Tesla Roadster trimisă de Elon Musk în spațiu

Pe 2 ianuarie anul curent, Centrul pentru Planete Minore (MPC) de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică a anunțat descoperirea unui asteroid neobișnuit, denumit 2018 CN41, transmite Astronomy. Identificat de astronomul H. A. Güler, acest obiect avea o orbită care îl aducea la o distanță de 240.000 km de Pământ, mai aproape decât orbita Lunii. Astfel, a fost clasificat drept un obiect apropiat de Pământ (NEO).

Cu toate acestea, mai puțin de 17 ore mai târziu, MPC a retras această desemnare după ce a realizat că 2018 CN41 nu era un asteroid, ci Tesla Roadster-ul lui Elon Musk. Acest vehicul, deținut și condus anterior de Musk, fusese lansat în spațiu la 6 februarie 2018, la bordul rachetei Falcon Heavy a SpaceX, în timpul zborului său inaugural. Mașina, cu un manechin numit Starman pe scaunul șoferului, a fost destinată ca sarcină utilă de testare și a fost trimisă pe o orbită în jurul Soarelui.

Acest incident evidențiază provocările cu care se confruntă astronomii în urmărirea și identificarea obiectelor din spațiul îndepărtat. În timp ce Forțele Spațiale Americane monitorizează obiectele de pe orbitele terestre inferioare, există o lipsă de transparență și de reglementare pentru obiectele aflate dincolo de aceste orbite.

Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică, a subliniat potențialele probleme generate de obiectele produse de om ajunse departe în spațiu. El a afirmat că acestea ar putea duce la irosirea eforturilor de observare și ar putea chiar distorsiona analizele statistice privind asteroizii din apropierea Pământului. McDowell a avertizat că, în cel mai rău scenariu, resurse semnificative ar putea fi cheltuite în misiuni de studiere a obiectelor considerate a fi asteroizi, doar pentru a descoperi că acestea sunt artefacte create de om.

„În cel mai prost scenariu, cheltuiești miliarde de dolari pentru a trimite o sondă să studieze un asteroid, doar ca să realizezi că nu este un asteroid când ajungi acolo”, a spus McDowell.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.