Astrid Fodor, posibil să nu fie validată în funcția de primar al Sibiului, după ce ANI a transmis că este incompatibilă
Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat, luni, lista cu aleșii locali în urma alegerilor din 27 septembrie, care nu pot fi validați de către judecători, aflându-se în stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Printre aceștia se află și Astrid Fodor, primarul Sibiului.
Conform informării ANI, Astrid Fodor nu mai poate fi aleasă timp de trei ani de la încetarea mandatului 2016 – 2020, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform Turnul Sfatului.
Consilier local și membru în CA al Colegiului Brukenthal
ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, când a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru în consiliile de administraţie de la Colegiul German ‘Samuel von Brukenthal’ şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat la momentul respectiv că în cadrul normativ de la acea dată avea obligația ca în calitate de ales local să fie membru neremunerat în consiliile de administraţie ale instituțiilor de învățământ. Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI şi a trimis motivaţia către părţile în proces şi Prefectura Sibiu.
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost suspendată din funcţie, în 3 iulie, de către fostul prefect, Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fodor, care atunci era primar ales al Sibiului a atacat decizia prefectului la Tribunalul Sibiu, iar instanța a decis anularea ordinului prefectului de atunci, care a suspendat-o din funcţie.
Surse din domeniul juridic spun că Astrid Fodor a câștigat în instanță doar dreptul de a-și continua mandatul, ea neatacând și decizia instanței de a nu putea fi aleasă timp de trei ani, după încheierea mandatului din 2016. ”Când pierzi procesul cu ANI sunt două sancșiuni: prima este pierderea restului de mandat și se vacantează locul de primar prin ordin al prefectului și a doua este interdicția de a candida timp de trei ani. În acest caz, interdicția de a fi ales rămâne”, spun sursele contactate de Turnul Sfatului.
Citește articolul complet pe Turnul Sfatului.
sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii