G4Media.ro

Astronomii au descoperit o exoplanetă care va fi distrusă în timp ce…

Sursa foto: Center for Astrophysics / Harvard & Smithsonian

Astronomii au descoperit o exoplanetă care va fi distrusă în timp ce intră în spirală într-o stea

Astronomii au descoperit o exoplanetă cu un viitor sumbru, care se apropie în spirală de steaua care o găzduiește până când va fi în cele din urmă distrusă, relatează CNN.

Exoplaneta, numită Kepler-1658b, a fost identificată în 2019, la un deceniu după ce telescopul spațial Kepler a descoperit-o ca fiind un candidat la titlul de planetă.

Planeta este considerată a fi un „Jupiter fierbinte”, sau un tip de exoplanetă cu dimensiuni similare cu Jupiter – dar cu o temperatură toridă. Kepler-1658b orbitează îndeaproape steaua sa îmbătrânită, completând o singură orbită la fiecare 3,85 zile.

Dar orbita se dezintegrează, ceea ce face ca planeta să se apropie tot mai mult de steaua sa. În cele din urmă, această mișcare va duce la o coliziune și la distrugerea planetei. Astrophysical Journal Letter a publicat un studiu care detaliază descoperirile.

„Am detectat anterior dovezi ale existenței unor exoplanete care se îndreaptă spre stelele lor, dar nu am mai văzut niciodată o astfel de planetă în jurul unei stele evoluate”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Shreyas Vissapragada, cercetător la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian.

„Teoria prezice că stelele evoluate sunt foarte eficiente în a absorbi energia de pe orbitele planetelor lor, iar acum putem testa aceste teorii cu ajutorul observațiilor.”

După ani de observații atât cu telescoape spațiale, cât și cu telescoape terestre, cercetătorii au calculat că orbita planetei scade cu o rată de 131 de milisecunde pe an. Telescoapele au urmărit scăderile de luminozitate ale stelei în timp ce planeta trecea prin fața ei. Intervalele dintre aceste scăderi, numite tranzite, au scăzut constant pe măsură ce orbita a scăzut.

Rolul atracției gravitaționale

Interacțiunile mareice, sau relația gravitațională dintre Kepler-1658b și steaua sa, sunt de vină pentru atragerea spre interior a planetei. Astronomii încă mai învață despre interacțiunile gravitaționale dintre corpurile care orbitează, cum ar fi Pământul și Luna, dar acest sistem planetar ar putea face lumină asupra unei astfel de dinamici.

De asemenea, noile cercetări i-au ajutat pe oamenii de știință să explice de ce Kepler-1658b pare chiar mai fierbinte și mai strălucitoare decât se așteptau. Aceeași tracțiune gravitațională dintre planetă și steaua sa ar putea, de asemenea, să elibereze energie suplimentară de pe planetă.

„Ceea ce ne-am dat seama în timpul acestui studiu este că planeta ar putea fi strălucitoare deoarece este mult mai fierbinte decât se anticipase anterior, ceea ce s-ar putea întâmpla dacă aceleași efecte care conduc la dezintegrarea orbitei planetei o încălzesc și pe aceasta”, a declarat Vissapragada într-un e-mail.

Nu este diferită de Io, luna lui Jupiter, cel mai vulcanic loc din sistemul nostru solar. Influența gravitațională puternică a lui Jupiter topește interiorul lui Io, provocând erupția lavei din sute de vulcani de pe suprafața acestei luni. Misiunea Juno va efectua mai multe survoluri ale lui Io în următorul an și jumătate pentru a afla mai multe despre această relație volatilă.

Observarea altor exoplanete aflate în pericol

Între timp, steaua îmbătrânită în jurul căreia orbitează Kepler-1658b se extinde și intră în faza de subgigantă înainte de a deveni o gigantă roșie, o stea muribundă aflată în ultimele etape ale vieții.

Descoperirile ar putea anticipa soarta planetelor din propriul nostru sistem solar care s-ar putea afla într-o zi prea aproape de Soare.

„În aproximativ cinci miliarde de ani, soarele va evolua într-o stea gigantică roșie”, a declarat Vissapragada. „Pare sigur că Mercur și Venus vor fi înghițite în timpul acestui proces, dar ce se va întâmpla cu Pământul este mai puțin clar”.

Cercetătorii cred că mai multe exoplanete sunt în pericol de a muri în lumina arzătoare a stelelor lor gazdă, iar observațiile acestora ar putea fi chiar după colț cu ajutorul TESS, sau Transiting Exoplanet Survey Satellite, care studiază lumina stelelor din apropiere.

„Sistemul Kepler-1658 poate servi ca un laborator ceresc în acest fel pentru anii ce vor urma”, a declarat Vissapragada, „și, cu puțin noroc, în curând vor fi mult mai multe astfel de laboratoare”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ?

    • Păi vă ajută și pe voi, rușii fake science, fake news. Dacă studiem Cosmosul, putem pleca spre planete care pot întreține viața și să vă lăsăm pe voi să vă învecinați doar cu voi.

  2. Volodea,
    Ți-au spălat creierul de tot.