Astronomii, intrigați de „cea mai mare” explozie cosmică înregistrată vreodată
Astronomii au anunțat vineri descoperirea celei mai „mari” explozii cosmice înregistrate vreodată, un glob imens de energie de 100 de ori mai mare decât sistemul nostru solar, care s-a aprins brusc în urmă cu trei ani, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Oamenii de știință au o explicație inedită pentru cauza fenomenului.
Evenimentul, catalogat ca AT2021lwx, nu este cel mai strălucitor înregistrat vreodată. Această distincție revine exploziei de raze gamma GRB221009A (o explozie colosală de energie în timpul colapsului unei stele), detectată în octombrie 2022 și considerată a fi „cea mai strălucitoare din toate timpurile”.
Dar explozia descrisă în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society din Marea Britanie poate fi descrisă ca fiind „cea mai mare”, deoarece a eliberat infinit mai multă energie în trei ani decât explozia-gamma, potrivit autorului principal al studiului, Philip Wiseman, astrofizician la Universitatea Southampton din Marea Britanie.
AT2021lwx este rezultatul unei „descoperiri accidentale”, a declarat el pentru AFP.
Explozia a fost într-adevăr detectată în 2020, în mod automat, de către observatorul american Zwicky Transient Facility din California. Dar această detecție „a rămas nefolosită în baza de date” a observatorului, potrivit lui Wiseman. Apoi, oamenii de știință au observat-o în anul următor.
O observare directă a fenomenului a schimbat situația. Analiza luminii a arătat că aceasta a avut nevoie de opt miliarde de ani pentru a ajunge la telescop.
„O adevărată enigmă”
Astronomii încă se întreabă ce a cauzat fenomenul. Ar putea fi vorba de o supernovă, adică explozia unei stele masive la sfârșitul vieții sale, dar strălucirea de aici este de zece ori mai mare decât se aștepta.
O altă posibilitate este un eveniment de dezmembrare mareică, în care o stea este sfâșiată de forțele de atracție ale unei găuri negre de care s-a apropiat prea mult. Dar, din nou, AT2021lwx este de trei ori prea strălucitoare pentru a valida un astfel de scenariu.
Singurul echivalent cunoscut al luminozității măsurate este cel al quasarilor, galaxii care au în centrul lor o gaură neagră supermasivă care înghite materie și emite o cantitate fenomenală de lumină.
Dar lumina de la quasari este intermitentă, în timp ce în acest caz a devenit brusc mai strălucitoare în urmă cu trei ani. „Nu am observat niciodată așa ceva (…). A părut să apară de nicăieri”, spune omul de știință.
Echipa sa are totuși o idee, așa cum se subliniază în studiu. Teoria lor este că un nor gigantic de gaz, de mărimea a 5.000 de sori, este devorat de o gaură neagră supermasivă.
Cum principiul științei este că „nu există niciodată certitudini”, echipa lucrează la noi simulări – folosind datele – pentru a testa „plauzibilitatea convingătoare” a teoriei sale.
Problema este că găurile negre supermasive ar trebui să se afle în centrul galaxiilor. Iar cea din evenimentul AT2021lwx ar trebui să fie de mărimea Căii noastre Lactee.
Cu toate acestea, nimeni nu a detectat încă o galaxie în apropierea evenimentului observat. „Este o adevărată enigmă”, spune Philip Wiseman.
(Foto arhivă)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii