G4Media.ro

Atac sinucigaș asupra unei tabere militare din Gao, Mali, nu există un…

Sursa Foto: Africom/Staff Sergeant Samuel Bendet

Atac sinucigaș asupra unei tabere militare din Gao, Mali, nu există un bilanț al victimelor deocamdată

O tabără a armatei din MAli a fost ținta unui atac sinucigaș vineri în Gao, la o zi după ce două atacuri atribuite jihadiștilor au ucis cel puțin 49 de civili și 15 soldați în nordul țării, a anunțat armata, citată de agenția AFP.

Armata a vorbit într-un scurt mesaj pe rețelele de socializare despre un atac „complex” în zona aeroportului, ceea ce înseamnă că a implicat diferite mijloace.

Ea nu a oferit un bilanț, spunând doar că „răspunsul și evaluarea (erau) în curs de desfășurare”.

Context

La 18 august 2020, președintele Ibrahim Boubacar Keïta a fost răsturnat de o juntă militară condusă de colonelul Assimi Goïta. În perioada imediat următoare, a fost format Consiliul Național pentru Salvarea Poporului (CNSP), iar junta a promis alegeri în termen de trei ani. Fostul ministru al apărării Bah N’Daw a fost numit președinte de tranziție, iar Assimi Goïta vicepreședinte.

La 24 mai 2021, a avut loc o nouă lovitură de stat. Armata maliană i-a arestat și reținut pe președintele de tranziție Bah N’Daw, pe prim-ministrul său Moctar Ouane și pe ministrul apărării Souleymane Doucouré. La 26 mai, Bah N’Daw și Moctar Ouane au demisionat, iar Assimi Goïta a devenit președinte al tranziției.

La „Adunările naționale pentru refondare” din decembrie 2021, Assimi Goïta a anunțat că dorește să prelungească tranziția de la șase luni la cinci ani. După negocieri dificile cu Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane (CEDEAO sau ECOWAS), care a impus sancțiuni economice grele asupra țării, autoritățile de tranziție din Mali au programat în cele din urmă alegeri prezidențiale care să marcheze revenirea la ordinea constituțională pentru februarie 2024.

La 31 ianuarie 2022, junta la putere i-a cerut ambasadorului Franței la Bamako să părăsească Mali. La 18 februarie, autoritățile au cerut Franței să retragă forțele Barkhane și Takuba (o forță formată din mai multe țări europene) din Mali. În iunie 2023, Bamako a cerut plecarea Minusma, misiunea ONU în țară, al cărei personal urma să plece până la sfârșitul anului.

Din decembrie 2021, peste 1000 de mercenari ruși din grupul Wagner însoțesc forțele maliene pe teren. Au existat numeroase relatări privind abuzuri împotriva populației civile. Bamako neagă în continuare prezența Grupului Wagner în Mali, recunoscând doar utilizarea de „instructori ruși” în cadrul unei „cooperări de la stat la stat”, în ciuda confirmărilor repetate din partea autorităților ruse însele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...