Atacarea unui baraj este considerată o crimă de război? Da, dacă un astfel de atac poate provoca eliberarea de forțe periculoase
Oficialii ucraineni au acuzat forțele rusești de atacarea marelui baraj de la Nova Kahovka, acuzându-le de comiterea unei crime de război.
Sky News a analizat ce spun legile războiului în această privință:
În primul rând, barajele sunt protejate de legile războiului și de Convenția de la Geneva.
Distrugerea barajului Kahovka, sau a unuia asemănător, ar fi considerată o armă de distrugere în masă și o crimă de război fără discriminare.
Articolul 56 din Protocolul adițional I din 1977 prevede:
- „Lucrările și instalațiile care conțin forțe periculoase, și anume barajele, digurile și centralele nucleare de producere a energiei electrice, nu trebuie să facă obiectul unui atac, chiar dacă aceste obiecte sunt obiective militare, dacă un astfel de atac poate provoca eliberarea de forțe periculoase și, în consecință, pierderi grave în rândul populației civile”.
- „Alte obiective militare situate la aceste lucrări sau instalații sau în vecinătatea acestora nu vor face obiectul unui atac dacă un astfel de atac poate provoca eliberarea de forțe periculoase din aceste lucrări sau instalații și, în consecință, pierderi grave în rândul populației civile.”
Rusia a negat că se află în spatele exploziei, acuzând în schimb Ucraina pentru distrugerea barajului.
Russia has committed a major war crime with the overnight destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam across the Dnipro river. The attack will cause massive flooding and put thousands of lives at risk pic.twitter.com/qHnyvQvjoH
— Business Ukraine mag (@Biz_Ukraine_Mag) June 6, 2023
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii