Atacul de la Strasbourg. Teoriile conspirației înfloresc pe rețelele de socializare. Atacul, prezentat ca o manevră împotriva Vestelor galbene
“Nu distribuiți zvonurile false”. La câteva ore după atacul de la Strasbourg de marți, 11 decembrie, conturile oficiale de Twitter ale ministerului de interne și serviciilor de stat din regiunea Grand-Est și din departamentul Bas-Rhin (Rinul inferior) avertizau împotriva difuzării de informații false, transmite France 24, citat de Rador.
Mai multe teorii ale conspirației au început să circule pe rețelele de socializare imediat după fapte.
Teoria care a avut cel mai mare răsunet afirmă că atacul a fost orchestrat de guvern pentru a deturna atenția de la mișcarea Vestelor galbene, înaintea actului V al mișcării. Aceste teorii ale conspirației au fost mult distribuite, mai ales pe paginile de Facebook ale grupărilor Vestelor galbene. “Bine jucat Micron I, harta atentatului de la Strasbourg!!!”, comentează un internaut.
Una din figurile importante ale mișcării, Maxime Nicolle, cunoscut și sub porecla de „Fly Rider”, care are o mare audiență pe contul lui de Facebook, și-a prezentat și el “analiza”: “Dacă ar fi un atentat, gândiți-va că tipul nu așteaptă să nu fie nimeni pe stradă seara la ora 20. Se duce în plin Champs-Élysées când sunt acolo milioane de persoane și se aruncă în aer, asta e un adevărat atentat!”.
În fața acestor teorii ale conspirației, o majoritate a internauților s-a manifestat arătându-și “dezgustul” pentru ceea ce consideră o lipsă de respect pentru victime și apropiații lor. “Gândiți-vă la victime și la locuitorii Strasbourgului în loc să o luați razna”, spunea unul dintre ei.
Miercuri dimineață, secretarul de stat la interne, Laurent Nunez, și-a prezentat și el indignarea: “cum poți spune asemenea lucruri? Un atacator a ucis trei persoane ieri seară, rănind grav altele, unele dintre ele sunt între viață și moarte. Nu înțeleg cum poți să-ți imaginezi așa ceva. (…) E nedemn”.
Pentru a susține complotul unui atac “orchestrat”, unele conturi distribuie capturi de ecran de pe Twitter ale conturilor oficiale de media sau instituții, cu o oră de difuzare indicată cu mult înaintea dramei. Or, ora unui tweet diferă în funcție de fusul orar pe care internautul consultă Twitter.
În ultimii ani, aproape sistematic, după fiecare atentat, apar multe teorii ale conspirației. Așa s-a întâmplat după 11 septembrie 2001 sau după atentatele din 13 noiembrie de la Paris, când s-a dezlănțuit imaginația adepților teoriilor complotiste.
(Sursa: France24/ Rador/ Traducerea: Gabriela Sîrbu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.