G4Media.ro

Atacul PSD la justiţie. Când o decizie este sfântă și când nu

Membri PSD alături de Președintele, Liviu Dragnea la congresul Partidului Social Democrat, în București, sâmbătă, 10 martie 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu

Atacul PSD la justiţie. Când o decizie este sfântă și când nu

Majoritatea liderilor PSD pun la îndoială decizia în primă instanță a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care liderul partidului, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani şi şase luni cu executare. Tonul a fost dat de premierul României, Viorica Dăncilă. Paginile de FB ale filialelor judeţene, miniştri sau principali lideri ai filialelor locale s-au înroşit la cîteva ore după decizia de condamnare. Cu totul altfel se raportează însă liderii PSD la deciziile care le convin.

De pildă, după decizia CCR referitoare la revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, liderii PSD se întreceau în declarații despre cum deciziile instanțelor nu trebuie comentate, chiar dacă nu convin, ci aplicate. Chiar dacă decizia Înaltei Curți în cazul Dragnea este în primă instanță, iar decizia CCR în cazul Kovesi este definitivă, este de subliniat atitudinea arbitrară a liderilor PSD față de o decizie a unei instanțe: când le convine, se închină la ea, când îi afectează, o distrug.

G4media.ro vă prezintă cele mai importante idei rezultate din declaraţiile liderilor PSD. Ele demonstrează un atac clar asupra justiţiei şi a completului de judecată care a dat sentinţa în dosarul lui Liviu Dragnea.

1. Instanţa aplică legile după bunul plac. „Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului.” (Viorica Dăncilă, premierul României)

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că judecătorii au pus în balanță oameni și nu fapte.” (Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii)

„Ziua de joi 21 iunie a.c. va rămâne în istoria României moderne ca un moment negru, în care o sentință juridică nedreaptă și aberantă, nefundamentată pe dovezi și fapte a interferat nepermis cu viața politică a țării.” (pagina de Facebook a PSD Constanţa)

2. Condamnarea nedreaptă, făcută de probe ilegale. „Într-o vânătoare neobosită împotriva formațiunii politice care a câștigat categoric alegerile electorale, Partidul Social Democrat dar și împotriva liderului său, președintele Liviu Dragnea, pârghii oculte au funcționat din nou în defavoarea democrației și justiției corecte, realizate doar pe bază de dovezi irefutabile și nu pe denunțuri obținute cu forța.” (Pagina de Facebook a PSD Constanţa)

„Încă o etapă din lupta grea, incredibil de grea s-a consumat astăzi, finalizându-se printr-o decizie aberant de nedreaptă! Care nu are nimic de-a face cu faptele şi lucrările dosarului şi parcă nici măcar cu lupta politică! „(Marian Neacşu, secretar general PSD

3. Decizia instanţei este politică. „Este evident că această sentință este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci și la încercarea autorităților legislative și executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislația respectând Constituția și deciziile CCR, așa cum se întâmplă în orice democrație autentică!” (Carmen Dan, ministrul de Interne)

„O decizie asupra căreia se ridică numeroase semne de întrebare și care a fost luată sub presiunea multor factori externi care nu au legătură cu justiția nu poate fi considerată justă.” (pagina de Facebook a PSD Braşov )

„Se vede în toate aceste acțiuni o regie: atacul în presă, mulțimile din piață, amânările sentinței, programarea pronunțării spre seară, la ora adunării manifestanților, pregătirea pe Facebook, păstrarea sentinței lui Dragnea la sfârșit. Și-au sincronizat până și moțiunea de cenzură cu sentința.”( pagina de Facebook a PSD Vrancea)

„Liviu Dragnea a fost condamnat încă înainte de aflarea deciziei de astăzi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dovadă stă întreaga punere în scenă a acestei piese: amânările sentinței, pregătirea manifestațiilor pe facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinței la oră de maximă audiență și creșterea tensiunii prin citirea sentinței lui Dragnea la sfârșitul ședinței.” Claudiu Manda, senator PSD

3. ICCJ nu a respectat deciziile CCR. „Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției.” (Viorica Dăncilă, premierul României)

„Sunt decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu. Nu putem numi asta justiție. Este o ruletă rusească, din care unii scapă, iar alții cad victime. Este profund nedrept ca unii oameni să fie achitați, iar alții să fie condamnați pentru aceleași fapte, în funcție de judecătorii la care pică. ” ( pagina de Facebook a PSD Vrancea)

„Vă spun cu certitudine că a fost o greşeală faptul că nu am aplicat deciziile CCR. Sper că acum ne vine mintea românului de după, pentru că aşa este corect. Nu am dat înapoi noi, a dat înapoi un prim-ministru care şi-a pierdut şi mandatul, prin moţiune de cenzură făcută de partid. În momentul când ţi se înmoaie genunchii mergi acasă. Şi acea OUG 13 a fost declarată constituţională după. (…) Cred că şi noi suntem de vină pentru că Parlamentul ar fi trebuit să aplice modificările la abuzul în serviciu.” Olguta Vasilescu, ministrul Muncii

4. Nimeni nu poate cere demisia lui Liviu Dragnea. „Cei care cer demisia sa, înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează, prin prevederile lor, prezumția de nevinovăție.” Claudiu Manda

„Consider că cei care cer demisia președintelui PSD, înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleași. Vom realiza programul de guvernare și vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în fața cetățenilor, uniți și puternici în fața tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor”( Viorica Dăncilă, premierul României)

5. La apel, Liviu Dragnea trebuie achitat. „Judecătorii care vor judeca apelul să respecte decizia CCR, ceea ce înseamnă achitarea, nu doar pentru președintele PSD, ci pentru toate celelalte persoane care au fost condamnate în această primă instanță. Până la pronunțarea deciziei finale, președintele PSD beneficiază de prezumția de nevinovăție, mai ales în contextul actual în care decizia primei instanțe are un grad foarte ridicat de incertitudine.( pagina de Facebook a PSD Constanţa)

„Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiție, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menține și după recursul din apel.” ( Viorica Dăncilă, premierul României)

  • Cu totul altfel s-au raportat liderii PSD la decizia CCR care îl obligă pe preşedintele Klaus Iohannis să o demită pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA. Zile în șir, liderii PSD au explicat cum deciziile instanţei constituţionale – CCR – nu trebuiau contestate, analizate sau combătute iar cel care nu le punea în aplicare, preşedintele României, Klaus Iohannis, trebuie sancţionat.

1. Neaplicarea deciziei CCR încalcă legea fundemantală. ”Eu am spus ieri (sâmbătă – n.r.), şi nu numai eu, mai mulţi au spus că noi suntem hotărâţi să mergem până la capăt şi cu normalizarea legilor justiţiei şi cu normalizarea Codurilor penale în România şi cu respectarea legii şi cu respectarea Constituţiei şi cu respectarea deciziilor CCR. Eu nu sunt prezicător şi nu ştiu ce va face preşedintele Iohannis, dar dacă va face greşeala fatală să nu pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale, dincolo de faptul că se face de râs peste tot în lume, această încălcare gravă a atribuţiilor lui constituţionale pe noi nu să ne lase indiferenţi.” (Liviu Dragnea, preşedinte PSD)

2. Deciziile instanţei constituţionale sunt obligatorii. „Aşa cum cunoaştem, deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii. Ştim că este obligatorie şi aşteptăm de la preşedintele României să o respecte. Ma aştept ca preşedintele să ţină cond de decizia Curţii Constituţionale pentru că, până la urmă, preşedintele e garantul constituţiei. Mi-aş dori ca preşedintele să nu tragă de timp şi să dea dovadă de responsabilitate.” (Carmen Dan, ministrul de Interne)

3. Cine nu respectă deciziile instanţei trebuie sancţionat. „Domnul Iohannis citeşte mai greu, pricepe mai greu, încep să fiu îngrijorată. (…) Ce facem, sigur o să luăm o decizie. Aşteptăm să mai cugete domnul Iohannis, că vedem că mai greu cugetă, să prezinte o decizie. Sigur, într-un timp rezonabil aşteptăm ca dumnealui să se pronunţe şi dacă nu o va face, abia în acel moment vom lua o decizie. Preşedintele României se poate suspenda în măsura în care încalcă prevederile Constituţiei. Este motiv clar de suspendare, dar nu este luată niciun fel de decizie până acum în cadrul coaliţiei de guvernare” (Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii)

„Domnul președinte este român și reprezintă o instituție care trebuie să respecte legea. În cazul în care nu este pusă în aplicare, cineva trebuie să notifice acel reprezentant al institutuției. Domnul președinte nu este rege, nu este Carol. Cred că următorul pas e o notificare din partea Ministerului Justiției ca să pună în aplicare acea hotărâre, dacă nu e penală”( Niculae Bădălău, preşedinte PSD Giurgiu)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Dupa apel, zic sa citeasca si sa vada si apoi sa citeasca din nou, domnu Dragnea! Da pana atunci mai e… macar 2 anisori daca nu 3…

  2. Degeaba ne agitam noi! Dragnea e salvat din start, adica inainte de sentinta, prin deciziile CCR.
    N-are nicio greata.
    Intre timp, poporul are ce „dezbate”, deci este tinut „ocupat”, cursul de schimb si ROBOR-ul se duc in balarii, preturile cresc si banii cheltuiti pe asa-zisele cresteri de venituri vor fi recuperati.
    Cam asta e strategia politico-guvernamentala.

    • Nu e degeaba. Si eu am crezut ca e degeaba, dar nu e.

      Atentie, Romania nu e Rusia sau Turcia, in Romania libertatea inca are o sansa in fatza mafiei dictatoriale PSD/ALDE/UDMR.

  3. Toti din solidaritate mergeti La puscarie

  4. De ce ar mai respecta oamenii legile, cand PSD a facut legile optionale si le modifica dupa bunul plac?

    E o sabie cu doua taisuri.

    Ori avem legi, ori nu avem legi, dar cu siguranta nu avem legi optionale si standarde duble, asa ceva nu se accepta in 2018.

  5. Rezolvarea problemei de care este indignat acum PSD este mult mai simpla si se intituleaza „Proba turnesolului” !
    Si anume : este vinovata Nutza (Elena Udrea) in dosarul „Gala Bute” ?

    PS. Ei… vedeti ?

  6. Olgutza are un tupeu interminabil…asta se stie deja.
    Auzi, „zi de doliu in istoria Romaniei”?! Poate in istoria penalilor…
    Hai sa fim seriosi…Vasilica habar nu are ce inseamna arbitrar…si sigur toate balariile alea nu au fost scrise de ea, ca nu e capabila.

  7. Toti acesti inconstienti, in frunte cu duduile din Videle, trebuie sa dea socoteala pentru declaratiile aberante, lipsite de orice urma de ratiune si raspundere civica ! PSD nu a a fost votat pentru a face legi in favoarea infractorilor condamnati si nici pentru a dezbina societatea civila ! In programul lor de guvernare nu figureaza demolarea justitiei !