G4Media.ro

Atacul terorist din New Orleans – de ce raidurile cu mașini au…

Foto: Captură video

Atacul terorist din New Orleans – de ce raidurile cu mașini au devenit o tactică preferată: provoacă o vărsare maximă de sânge cu puțină pregătire sau pricepere

Era anul 2016 și gruparea jihadistă Statul Islamic era în plină ascensiune, cucerind vaste zone din Orientul Mijlociu. Nemulțumită de câștigurile sale teritoriale, gruparea dorea să semene teroarea în lumea occidentală. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru, credeau liderii săi, era să radicalizeze cât mai mulți adepți din Occident, sugerând în același timp metode de atac care nu necesitau prea multe competențe, formare sau finanțare, scrie The Times.

„Dacă nu sunteți capabili să găsiți un dispozitiv exploziv improvizat sau un glonț, atunci alegeți un american, un francez sau oricare dintre aliații lor neîncrezători. Măcelăriți-l cu un cuțit sau călcați-l cu mașina”, a declarat Abu Muhammad al-Adnani, purtătorul de cuvânt al grupării la acea vreme, într-un mesaj video.

Într-o primă ediție a revistei Rumiyah a grupării teroriste, liderii acesteia specificau chiar tipul, greutatea și viteza ideale ale unui vehicul pentru a crea „baia de sânge supremă”.

Revista sugera că, vizând locuri precum piețele în aer liber și adunările de sărbători, atacatorii ar putea răni mulți oameni deodată și ar putea provoca alarmă generală.

„Loviți convențiile și sărbătorile mari în aer liber, străzile aglomerate de pietoni, piețele în aer liber, festivalurile, paradele [și] mitingurile politice”, a scris Statul Islamic în Rumiyah.

Ceea ce a urmat a fost un val fără precedent de atacuri cu vehicule-capcană.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un rezident francez de origine tunisiană, a condus un camion închiriat pe o distanță de peste un kilometru de-a lungul unei promenade aglomerate de pe malul mării din Nisa, cu ocazia sărbătorii de Ziua Bastiliei, în 2016, omorând 86 de persoane și rănind peste 400. Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru acel atac.

Câteva luni mai târziu, un alt tunisian, Anis Amri, a intrat în mod deliberat cu un camion într-o piață de Crăciun din Berlin, omorând 12 persoane și rănind alte 67. Statul Islamic a difuzat ulterior o înregistrare video în care Amri jura credință liderului său, Abu Bakr al-Baghdadi.

În Marea Britanie, Khalid Masood a intrat cu un SUV în oameni pe podul Westminster în iunie 2017, omorând patru persoane (printre care turista româncă Andreea Cristea), înainte de a înjunghia mortal un polițist care păzea Palatul Parlamentului.

Între 2014 și sfârșitul anului 2017, teroriștii au comis 17 atacuri cunoscute cu vehicule în toată lumea, soldate cu 173 de morți și 667 de răniți.

Mașina a devenit brusc arma preferată a jihadiștilor.

Fiind o inovație tactică nesofisticată și cu un nivel scăzut de tehnologie, atacurile cu vehicul-capcană tind să aibă succes deoarece minimizează potențialul de detectare de către forțele de ordine. Accesarea unei mașini sau a unui camion nu ridică aceleași semne de alarmă ca încercarea de a achiziționa arme de foc ilegale sau materiale pentru construirea de bombe. Aceasta a fost numită „arma de distrugere în masă a omului sărac”.

Utilizarea vehiculelor pentru a lovi, răni și ucide în mod deliberat pietoni datează de la mijlocul secolului al XX-lea.

Unul dintre primele incidente înregistrate a avut loc în 1964 și a implicat un șofer de autobuz care a călcat patru persoane pe străzile din Taipei, Taiwan, înainte de a se înjunghia într-o tentativă de sinucidere. În 1973, o femeie instabilă mintal, în vârstă de 21 de ani, care locuia în Cehoslovacia, a intrat cu un camion în oamenii care așteptau un tramvai în Praga, omorând opt persoane și rănind 12.

Utilizarea modernă a acestei tactici de către islamiști poate fi urmărită până la conflictul israeliano-palestinian, în special în vara anului 2008, când vehiculele au fost folosite de trei ori pentru a lovi în mod deliberat pietoni.

Acestea au devenit mult mai frecvente și mai letale începând din 2014 – 70 % dintre astfel de incidente având loc numai în ultimul deceniu, conform cercetării efectuate de Universitatea de Stat San José.

Mai mult de jumătate din atacuri au avut loc în țări dezvoltate precum SUA, Regatul Unit și Europa.

Din 2003, 41 de atacuri au avut loc în națiuni avansate din punct de vedere economic. SUA conduce lista cu un total de 13 atacuri, urmată de Franța cu 10 atacuri și de Regatul Unit cu cinci.

Multe au fost inspirate de grupări militante islamice precum al-Qaeda și Statul Islamic, dar altele au fost legate de boli mintale și de extremismul de dreapta.

În cel mai recent incident înainte de atacul din New Orleans, un cetățean saudit în vârstă de 50 de ani, care a venit în Germania în 2006, a intrat cu mașina într-o mulțime la piața de Crăciun din Magdeburg săptămâna trecută, omorând cinci persoane și rănind până la 100. Taleb al-Abdulmohsen exprimase opinii anti-musulmane și sprijinise partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD).

În timpul unui miting „Unite the Right” din Charlottesville, Virginia, în 2017, suprematistul alb James Alex Fields Jr a intrat intenționat cu mașina într-o mulțime de protestatari Black Lives Matter, omorând o femeie și rănind zeci de persoane.

Extrema dreaptă a creat o serie de meme-uri care glorifică atacurile cu vehicule asupra protestatarilor, sugerând că aceștia meritau să fie victime ale violenței pentru că manifestau pe străzi și autostrăzi.

În Seattle, un ofițer a fost pus în concediu administrativ după ce a postat o fotografie cu un vehicul care lovește pe cineva sub fraza comună „All Lives Splatter”.

Orașele din întreaga lume au luat măsuri pentru a se proteja împotriva atacurilor cu vehicule.

Bornele metalice utilizate de obicei pentru a controla accesul autovehiculelor pe Bourbon Street din New Orleans erau în curs de înlocuire înainte de Super Bowl, care va avea loc pe 9 februarie pe stadionul Caesars Superdome din oraș.

Bornele au fost instalate pentru prima dată în 2017, ca parte a măsurilor de siguranță introduse de oraș.

Se pare că atacatorul plănuise lovitura. De asemenea, un dispozitiv exploziv improvizat a fost găsit în apropierea locului faptei.

Bolarzii de securitate sunt recunoscuți ca fiind cei care au redus la minimum pagubele și victimele în atacul din 2007 de la aeroportul din Glasgow și cei care au prevenit atacul prin înjunghiere din 2014 de la Alon Shvut, într-o colonie israeliană din Cisiordania, în care atacatorul și-a abandonat mașina și a atacat cu un cuțit pietonii care așteptau într-o stație de autobuz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...