G4Media.ro

Atacurile aeriene americane au ucis cel puțin 22.000 de civili începând cu…

Sursa foto: Twitter/ @18airbornecorps

Atacurile aeriene americane au ucis cel puțin 22.000 de civili începând cu 11 septembrie 2001, se arată într-o analiză Airwars

Dronele americane și atacurile aeriene au ucis între 22.000 și 48.000 de civili  de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, potrivit unei noi analize publicate de grupul civil de monitorizare a daunelor, Airwars, citat de The Guardian.

Analiza, bazată pe afirmația proprie a armatei SUA că a efectuat aproape 100.000 de atacuri aeriene începând cu 2001, reprezintă o încercare de a estima numărul morților civili în multiplele conflicte care au cuprins aspecte ale „războiului împotriva terorii”.

Cifrele, lansate chiar înainte de cea de-a 20-a aniversare de la atentatului terorist de pe 11 septembrie 2001, vin în momentul în care președintele SUA, Joe Biden, a promis că va pune capăt „războaielor pentru totdeauna” care au marcat ultimele două decenii și odată cu retragerea SUA a trupelor din Afganistan.

De când a preluat funcția, Biden a redus dependența SUA de atacurile aeriene pe fondul unei revizuiri formale a politicii SUA privind dronele și s-a retras din multe dintre intervențiile străine care au marcat timpul în funcție al celor trei predecesori ai săi George W Bush, Barack Obama și Donald Trump.

Cuprinzând atacuri asupra Statului Islamic din Siria, conflictele din Irak și Afganistan, precum și atacuri cu drone împotriva grupărilor militante și teroriste din Yemen, Somalia, Pakistan și Libia, SUA au declarat că au efectuat cel puțin 91.340 de atacuri cu drone în ultimii 20 de ani – inclusiv 9.000 împotriva Statului Islamic, se arată în raportul Airwars.

Pe baza acestui total, Airwars a calculat că „acțiunile SUA au ucis cel puțin 22.679 de civili, cu un număr potențial de până la 48.308”.

Potrivit cercetărilor grupului, cel mai mortal an din ultimele două decenii pentru victimele civile ale atacurilor aeriene din SUA a fost anul 2003, când s-a raportat că au fost uciși cel puțin 5.529 de civili, aproape toți în timpul invaziei Irakului din acel an.

Următorul an cel mai mortal a fost 2017, când cel puțin 4.931 de civili au fost probabil uciși, marea majoritate a bombardamentelor coaliționale din Irak și Siria.

Cu toate acestea, urmând estimările maxime, 2017 apare ca fiind cel mai prost an pentru civili, cu până la 19.623 uciși, aproape toți în campania de bombardament împotriva IS.

Numărul de morți din atacurile aeriene americane – despre care grupul admite că este imprecis – se compară cu aproximativ 387.000 de civili despre care se crede că au fost uciși de toate părțile în timpul „războiului împotriva terorii”, conform analizelor efectuate de Programul „Costs of War” al Universității Brown.

Problema victimelor civile a atacurilor aeriene occidentale și a altor activități militare în timpul „războiului împotriva terorii” a fost întotdeauna un teritoriu extrem de contestat, SUA și aliații săi insistând că s-au depus eforturi intense pentru a reduce la minimum moartea și rănirea civililor.

De asemenea, în ciuda numărului mare și a complexității operațiunilor americane din ultimii 20 de ani, SUA nu a încercat niciodată să calculeze un număr total al deceselor civile atribuite acțiunilor armatei americane, a transmis Pentagonul.

Sursa foto: Twitter/ @18airbornecorps

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Intr-un razboi armatele ar trebui sa se confrunte pe un camp de batalie, fiecare purtand uniforme distincte.
    Razboiul are reguli tocmai pentru a proteja civilii.
    Dar jihadistii, teroristii si alti musulmani asemeni lor, without balls, se amesteca printre civili, se imbraca precum civilii, punandu-i astfel in pericol, rezultatul fiind un numar mare de victime civile.

  2. Joe Biden says more U.S. veterans now commit suicide than are killed in action.

  3. „Analiza, bazată pe afirmația proprie a armatei SUA că a efectuat aproape 100.000 de atacuri aeriene începând cu 2001, reprezintă o încercare de a estima numărul morților civili” – va dati seama ce formula miraculoasa au folosit ei, daca nu au avut nevoie decat de numarul aproximativ de misiuni ca sa ajunga la numarul de victime colaterale?

    Or fi estimat si cati civili au „pacificat” talibanii in ultima luna?

  4. Niste tembeli de stanga, care au impresia ca razboaiele cu teroristii islamisti se poarta pe front si ca islamistii au uniforme. Tembelii nu stiu ca astia isi pun copii sa puna bombe si sa se arunce in aer. Din cauza acestui tip de analize, isi bat joc talibanii si membrii isis de occident.