G4Media.ro

Atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești ar putea afecta economia Rusiei…

sursa foto: captura video

Atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești ar putea afecta economia Rusiei mai mult decât sancțiunile occidentale

Atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești au fost posibile datorită utilizării de drone cu rază de acțiune mai mare și capacități mai avansate, dintre care unele au început să integreze o formă de bază de inteligență artificială, a relatat CNN, citând o sursă apropiată programului ucrainean de drone.

Potrivit sursei citate, Ucraina și aliații săi stabilesc în avans planul de zbor al dronelor, iar utilizarea inteligenței artificiale le permite să atingă țintele „cu o precizie de câțiva metri”.

După cum scrie CNN, citând mai mulți experți intervievați, de cele mai multe ori atacurile cu drone ucrainene nu sunt efectuate asupra instalațiilor de depozitare a combustibilului, ci asupra instalațiilor de rafinare unde țițeiul este procesat și transformat în combustibil.

Experții consideră că aceste atacuri ar putea avea un impact mai mare asupra economiei rusești decât sancțiunile internaționale actuale, relatează BBC.

„Dacă vă gândiți la sancțiunile care au fost impuse până acum, acestea au ocolit în mare parte sectorul energetic”, explică Helima Croft de la banca de investiții RBC Capital Markets. „De fapt, exportul de energie, de țiței, gaze naturale și produse petroliere rafinate a fost cel care a oferit Rusiei colacul de salvare economic pentru a continua să lupte în acest război”.

Atacurile ucrainene asupra rafinăriilor rusești au dus deja la o creștere a prețurilor mondiale ale petrolului: anul acesta, prețul petrolului Brent a crescut cu aproape 13%.

Deși nu au menționat prețurile la energie, oficialii de la Washington au declarat că descurajează în mod activ Ucraina să lovească aceste rafinării. „Am spus de mult timp că nu încurajăm și nu permitem atacuri în interiorul Rusiei”, a afirmat un oficial american pentru CNN.

Croft a declarat că sancțiunile americane și internaționale impuse de la începutul războiului au fost structurate pentru a menține energia rusă pe piețe.

„Aceasta a fost înțelegerea cu Ucraina: Vă vom da bani, vă vom da arme, dar stați departe de facilitățile de export, stați departe de energia rusă, pentru că nu vrem o criză energetică masivă”, a explicat Croft.

Dar impasul de la Washington în ceea ce privește finanțarea Ucrainei și potențiala schimbare la Casa Albă anul viitor ar putea oferi Kievului o anumită marjă de manevră.

„Dacă nu primesc armele și banii care le-au fost promiși, care este stimulentul lor de a respecta acordul cu Washingtonul?”. s-a întrebat Croft.

O îngrijorare mai mare, spun experții, este că Ucraina nu se va opri la rafinării. Unele dintre cele mai mari porturi petroliere ale Rusiei, responsabile pentru aproximativ două treimi din exporturile sale de țiței și produse petroliere, potrivit RBC, se află în raza de acțiune a dronelor ucrainene.

„Dacă pur și simplu am avea o singură instalație majoră de export lovită, cred că impactul asupra piețelor ar fi substanțial”, a spus Croft. „Multe dintre aceste instalații de export sunt adiacente rafinăriilor și, deocamdată, pare a fi o alegere deliberată de a viza rafinăriile.”

Oficialii ucraineni au recunoscut îngrijorările SUA, dar spun că loviturile vor continua.

„Este clar că trebuie să minimizăm cât mai mult posibil aceste venituri bugetare și să-i tăiem automat oxigenul domnului Putler”, a declarat Vasil Maliuk, șeful SBU, folosind o combinație între Putin și numele lui Hitler, comună în Ucraina.

„Așa că vom continua să lucrăm, în timp ce țara-benzinărie continuă să ardă”, a adăugat el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Aceste atacuri vor mari preturile la carburanti si energie in toata lumea, nu doar Putler este afectat.

    • cand iti aperi familia si casa de invadatori si violatori, te mai gandesti la vecinu’ ca saracu nu mai poate baga benzina cu 7 lei ci cu 7.50?

    • La fel cum a fost si cu gazul, nu ? Care a scăzut de 4 ori la preturi mai mici decât alea cu care santaja Putin în 2021

  2. O sa sarbatorim cu borș.