G4Media.ro

Atacurile turcești din Siria au lăsat fără apă și electricitate peste un…

Sursa foto: Photo 11384531 | Lebanon Map © Chris Noble | Dreamstime.com

Atacurile turcești din Siria au lăsat fără apă și electricitate peste un milion de oameni

Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei, afectat de secetă, au întrerupt accesul la electricitate și apă pentru mai mult de un milion de persoane, în ceea ce experții spun că ar putea fi o încălcare a dreptului internațional, potrivit BBC.

Turcia a efectuat mai mult de 100 de atacuri între octombrie 2019 și ianuarie 2024 asupra câmpurilor petroliere, instalațiilor de gaze și centralelor electrice din Administrația Autonomă din Nordul și Estul Siriei (AANES), aflată sub controlul kurzilor, potrivit datelor adunate de BBC World Service.

Atacurile au agravat criza umanitară dintr-o regiune afectată de un război civil de ani de zile și de patru ani de secetă extremă, exacerbată de schimbările climatice.

Apa era deja insuficientă, dar atacurile asupra infrastructurii electrice din octombrie anul trecut au oprit alimentarea cu energie electrică a principalei stații de apă din regiune, din Alouk, care nu mai funcționează de atunci. La două vizite în regiune, BBC a văzut oameni care se chinuiau să obțină apă.

Turcia a declarat că a vizat „sursele de venit și capacitățile” grupurilor separatiste kurde pe care le consideră teroriste.

Turcia a afirmat că se știa foarte bine că există o secetă în zonă, adăugând că gestionarea deficitară a apei și infrastructura neglijată au înrăutățit lucrurile.

AANES a acuzat anterior Turcia că încearcă să „distrugă existența poporului nostru”.

Nu există suficientă apă pentru a satisface nevoile tuturor locuitorilor din Hassakeh

Mai mult de un milion de persoane din provincia Hassakeh, care odată își primeau apa de la Alouk, depind acum de livrările de apă pompată de la aproximativ 12 mile (20 de kilometri) distanță.

Sute de livrări sunt efectuate în fiecare zi cu cisterne, consiliul pentru apă acordând prioritate școlilor, orfelinatelor, spitalelor și celor mai nevoiași.

Dar livrările nu sunt suficiente pentru toată lumea.

„Apa este mai prețioasă decât aurul”

În orașul Hassakeh, BBC a văzut oameni care așteptau cisternele, implorându-i pe șoferi să le dea apă. „Apa este mai prețioasă decât aurul aici”, a spus Ahmad al-Ahmed, șofer de cisternă. „Oamenii au nevoie de mai multă apă. Tot ce vor este să le dați apă”.

Unii oameni au recunoscut că s-au luptat pentru ea, iar o femeie a amenințat: „Dacă el [șoferul cisternei] nu-mi dă apă, îi sparg cauciucurile”.

„Permiteți-mi să vă spun sincer, nord-estul Siriei se confruntă cu o catastrofă umanitară”, a declarat Yayha Ahmed, co-director al consiliului municipal pentru apă.

Oamenii care locuiesc în regiune au fost prinși nu numai în războiul civil în desfășurare din Siria, ci și în conflictul Turciei cu forțele conduse de kurzi, care au înființat AANES în 2018 după ce – cu sprijinul coaliției conduse de SUA – au alungat gruparea Statul Islamic (SI) din regiune. Forțele coaliției sunt încă staționate acolo pentru a preveni o resurgență a Statului Islamic.

Stațiile de transfer a energiei electrice din trei zone au fost bombardate

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a descris AANES – care nu este recunoscut oficial de comunitatea internațională – drept un „stat al terorii” lângă granița sa.

Guvernul turc consideră că miliția kurdă care domină principala forță militară de acolo este o extensie a grupului rebel Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă de decenii pentru autonomia kurdă în Turcia.

PKK este desemnată drept organizație teroristă de Turcia, UE, Regatul Unit și SUA.

Între octombrie 2023 și ianuarie 2024, au fost lovite stațiile de transfer a energiei electrice din trei zone ale AANES: Amouda, Qamishli și Darbasiyah, precum și principala centrală electrică din regiune, Swadiyah.

BBC a confirmat pagubele folosind imagini din satelit, înregistrări video ale martorilor oculari, rapoarte de știri și vizite la fața locului.

Imaginile prin satelit ale luminilor nocturne de dinainte și de după atacurile din ianuarie 2024 au indicat o pană de curent generalizată. „Pe 18 ianuarie…., este evidentă o pană de curent semnificativă în regiune”, a declarat Ranjay Shrestha, un om de știință de la NASA care a analizat imaginile.

ONU afirmă că forțele turcești au efectuat atacurile din Swadiyah, Amuda și Qamishli, în timp ce grupurile umanitare afirmă că Turcia se află în spatele atacului din Darbasiyah.

Turcia a declarat că a vizat PKK, Unitățile de protecție a poporului (YPG) și Partidul Uniunii Democrate Kurde (PYD).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Israel e de vina