Atelier de experimente științifice pentru copii: “Natura luminii”, duminică, 3 martie
Vârsta recomandată: 10-15 ani
Preț: 200 lei, redus la 150 de lei pentru înscrieri până duminică 25 februarie (în limita locurilor disponibile)
Când: duminică, 3 martie, la ora 10.00 (atelierul durează 2 ore)
Unde: Education Point, Piața Amzei 7-15, sector 1, București
Locuri limitate (12 locuri)
LearnGate organizează încă o ediție a atelierului experimental de optică: „Natura luminii”. Noi informații despre lumină vor fi oferite curiozității copiilor prin experimente practice.
De secole, oamenii de știință au fost preocupați să înțeleagă ce este lumina. Cum apare, de unde vine lumina, cum interacționează cu mediul și materia, cum vedem obiectele?
În antichitate se credea că lumina este a cincea formă a materiei, alături de pământ, apă, foc și aer. În secolul al XVII-lea fizicianul Issac Newton explica efectele de reflexie și refracție considerând lumina ca fiind formată din particule minuscule ce călătoresc prin eter. Se năștea teoria corpusculară a luminii. Cam prin aceeași perioadă, alt fizician, Christiaan Huygens, demonstra matematic natura ondulatorie a luminii. Iar ulterior, la finalul secolul XVIII, Thomas Young remarca similitudini între propagarea luminii și propagarea undelor sonore. Celebrul experiment al celor două fante de lumină conceput de Young demonstra fără echivoc natura ondulatorie a luminii. Dar, după câteva secole în care s-a crezut că s-a făcut “lumină” în această controversă, nimeni altul decât Albert Einstein demonstra experimental prin efectul fotoelectric intern că lumina este formată din cuante de energie, confirmând astfel o ipoteză a părintelui mecanicii cuantice, fizicianul Max Planck. Din nou se afirma și se confirma prin experiment că lumina este particulă. Deși aparent teoriile erau contradictorii, fizicienii aveau fiecare dreptate, însă interpretau doar o altă față a aceluiași cub. Ulterior, fizica cuantică modernă a pus piesele cap la cap și a definit teoria duală a fotonilor, cuante de energie ce se comportă fie ca undă, fie ca particulă în funcție de tipul de experiment, respectiv de interacțiune cu mediul prin care se propagă.
Așadar, până la urmă, ce este lumina?
Pentru a răspunde la această întrebare, în acest curs vom face experimente în care elevii vor înțelege efecte precum polarizarea luminii, ce este lumina coerentă și lumina necoerentă, cum se manifestă difracția și interferența luminii, ce este absorbția luminii.
Pentru o abordare cât mai intuitivă a unor noțiuni considerate abstracte și greu de asimilat, vom face experimente prin care vom observa comportamentul undelor sonore și vom găsi similitudini cu cele ale undelor luminoase, vom observa efecte de interferență și difracție a luminii, vom descoperi holograme ascunse, vom face experimente captivante de sunet și lumină.
Fizica joacă un rol esențial în meseriile viitorului, de la medicină și robotică, la schimbări climatice și industria auto. Mai mult, studiul fizicii formează un mod de gândire. O minte modelată de științe are un plus competitiv în meserii din domenii cu profil investigativ, chiar dacă acestea nu au legătură directă cu știința, precum finanțele și dreptul.
Atelierul „Natura luminii” este conceput de cercetători de pe Platforma Măgurele.
Pentru mai multe informații, sunați la nr. de telefon 0751188752 sau trimiteți un mail la adresa office@learngate.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank