Atena prelungeşte cu 80 km gardul de la granița cu Turcia: „Vom sigila complet granița cu Ankara”
Guvernul elen a anunțat că intenționează să „sigileze” complet granița cu Turcia din nord-estul țării, cu scopul de a împiedica trecerea pe jos a migranților care încearcă să intre în Europa. În prezent, gardul se întinde pe o distanţă de 35 de kilometri, urmând a fi prelungit cu alţi 80 de kilometri, scrie Il Fatto Quotidiano, citată de Rador.
Anunțul soseşte într-un climat de tensiune puternică între Atena și Ankara, contrastele fiind atât de mari încât, în urmă cu câteva zile, președintele turc Erdoğan spunea că pentru el „prim-ministrul grec Mitsotakis nu mai există”, în timp ce Grecia se teme că Turcia i-ar putea folosi din nou pe migranți ca instrument de presiune, lucru care s-a întâmplat deja în februarie 2020, când Erdogan a anunțat deschiderea graniței cu Grecia din apropierea râului Evros, iar numărul migranţilor care încercau să intre în Europa a crescut semnificativ.
În urmă cu doar câteva zile, Grecia a anunțat că a împiedicat 600 de migranți să traverseze Marea Egee din Turcia, zădărnicind „cea mai mare încercare de intrare de la începutul anului” și a acuzat din nou autorităţile de la Ankara că nu au întreprins „măsuri suficiente pentru a-i opri pe traficanții de persoane”, care gestionează pe coastele turcești plecările migranților cu bărci și şalupe nesigure, încălcând acordul din 2016 cu Uniunea Europeană. Odată cu Pactul privind migrația semnat în urmă cu șase ani, UE a alocat Ankarei un pachet de ajutor de 6,7 miliarde de dolari și diverse alte beneficii politice, în schimbul promisiunii turce de a opri plecările către continentul european.
Campaţi la graniță, în încercarea de a o trece, migranții trăiesc în condiții de igienă precară, la care pe timpul iernii se adaugă temperaturile scăzute, de altfel 12 persoane au decedat din cauza hipotermiei deoarece au fost respinse de paza de coastă a Atenei în timp ce încercau să pună piciorul pe teritoriul european. Fuseseră interceptate de forțele de securitate de la Ankara care le furaseră pantofii și hainele pentru a-i forța să părăsească granița. Granița terestră pe care o împart Turcia și Grecia se întinde pe 120 de kilometri și este în mare parte mărginită de râul Evros, fiind în principal o zonă cu păduri şi terenuri agricole și foarte puțin locuită.
Sursa: Il Fatto Quotidiano/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii