G4Media.ro

Atenție când cumpărați bijuterii / Protecția consumatorului: Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase…

sursa foto: DIICOT

Atenție când cumpărați bijuterii / Protecția consumatorului: Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe / Există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, avertizează cumpărătorii să fie atenţi în această perioadă întrucât contrafacerile reprezintă un pericol real la achiziţionarea bijuteriilor din metale preţioase.

„Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diferite forme, precum imitaţiile: există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică.

La fel ca şi în cazul metalelor preţioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor preţioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle şi materiale reproduse sintetic, toate aceste imitaţii sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator”, a scris, pe Facebook, Paul Anghel.

El susţine că absolut orice piatră, în sens larg, care nu este ce susţine descrierea sa reprezintă o imitaţie.

O altă formă de contrafacere în cazul bijuteriilor este cea legată de umpluturile realizate la construcţia unui model, care pot fi încărcate cu un metal comun. Astfel, în cazul umpluturilor, uneori construcţia sau modelul unei bijuterii prezintă cavităţi ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal preţios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal preţios decât cel de la suprafaţă.

„Aceste cavităţi sunt închise cu abilitate, umplutura nepermisă devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal preţios, are şi elemente din metal comun sau oţel, datorate design-ului, orice producător serios, specifică pe aceste elemente componente cuvântul „METAL” sau „STEEL”, menţionează Anghel în postarea sa.

În cazul acoperirilor, comisarul ANPC avertizează că există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios, iar aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialişti.

De asemenea, în cazul bijuteriilor „se fac deseori copii după mărci celebre, precum: Bulgari, Chanel, Louis Vuitton”, respectiv bijuterii umplute cu pilitură de metal comun sau bijuterii cu interior de metal comun şi exterior de aur, a mai scris Paul Anghel pe reţeaua de socializare. (Sursa: Agerpres)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Oare există o afacere în lumea asta la care dacii liberi nu s-au gândit cum să fure?

  2. „a mai scris PaulA nghel pe reţeaua de socializare.”
    Știe cineva daca domnul scrie in timpul programului de lucru saubin timpul liber e cu gândul la muncă.
    Eu ma simt protejat de oameni odihniti si nu de unii hulpavi dupa „vizibilitate”.
    Despre vinuri o sa scrie, ma intreb…
    Si in general… ne invata si el cum sa apeleze cetatenii la ANPC in asa fel incit sa fie luati in serios mai ales atunci cand e vorba despre „descoperiri cu impact major în piata”?
    Nu pot sa nu ma gandesc la HexiPharma in orice domeniu cu lichide si la faptul ca ANPC ne pazeste

  3. Bun …și ce facem în situația respectivă,noi consumatorii?…dacă ai cumpărat să zicem un lanț de 10g din Aur și îl oferi cadou cuiva,iar peste 2-3ani persoana care îl poartă dorește a-l transforma în inele sau verighete,constată că nu e Aur integral,ce face?…te duci la cine?…dacă firma care a vîndut respectivul obiect nu mai există?