G4Media.ro

Atenție când mergeți în vacanţă! Un cuplu din Cluj susține că a…

sursa foto: Arhivă personală cuplul din Cluj

Atenție când mergeți în vacanţă! Un cuplu din Cluj susține că a fost jecmănit în câteva zile petrecute în Italia, de o firmă de închirieri auto

Ai câteva zile libere și îți programezi un city-break? Nimic mai ușor. Site-urile de profil oferă sute de oferte în toată Europa. Dar aveți grjă cum procedați atunci când optați pentru câteva zile de relaxare în străinătate.

Un cuplu din Cluj a ales să-și petreacă o mini-vacanță în Catania, Italia. Aici cei doi tineri, Alin şi Ştefana, susțin că au avut parte de o reală aventură. Au închiriat pentru câteva zile o mașină de la o companie autorizată. Cei doi au plătit închirierea după un anunţ pe care l-au văzut pe booking.com.

  • „După rezervarea cazării în Catania am primit o ofertă foarte avantajoasă de închiriere a unei mașini. Am decis să achit, gândindu-mă că îmi va fi de ajutor în vizitarea Siciliei. Primul lucru suspect a fost că în momentul când am ajuns la sediul din aeroportul Catania mi-au spus că nu mai au acea mașină pe care o rezervasem și că îmi pot oferi doar una mai încăpătoare, un FIAT 500X, dar că prețul va crește cu 100 de euro. Am acceptat din comoditate. Apoi am cerut asigurare full casco și am fost asigurat că o am. Am ajuns în centrul orașului Catania, unde aveam cazarea, aproape de Piazza del Duomo și de la recepţie mi s-a recomandat să parchez într-o parcare publică. Am lăsat mașina pe un loc de parcare, am achitat parcarea pentru toată noaptea, iar un băiat destul de agitat mi-a cerut insistent să îi dau 2 euro pentru a avea grijă de mașină. I-am dat ca să scap de el, pentru că mă trăgea de mână destul de agresiv și a plecat nemulțumit că nu aveam și țigări”, povesteşte Alin.

A doua zi dimineaţă, surpriză, însă. Cei doi tineri susțin că au găsit maşina avariată. Iar de aici a început o reală aventură.

  • „Maşina nu mai avea stopuri, dar era închisă și fără o urmă vizibilă de spargere. Am constatat apoi că dispăruseră și roata de rezervă, triunghiul reflectorizant, trusa medicală, actele mașinii și câteva obiecte personale lăsate în portbagaj. Am sunat imediat firma de închirieri și mi s-a spus să fac plângere la poliție și apoi să duc mașina la sediul lor de la aeroport. Am făcut plângerea, iar când am înapoiat mașina mi s-a spus că nu este asigurată decât în caz de accident și nu de furt și că în acea noapte avuseseră loc mai multe furturi asemănătoare. Mi-au spus că îmi vor reține de pe card încă 800 de euro, pe lângă garanția de 250 de euro. Am acceptat, asumându-ne că nu am citit regulamentul lor de pe site, cu toate că era, zic eu, normal să ne spună acest „mic detaliu” la închirierea mașinii. Problemele au continuat însă. Aceeași firmă a încercat să mai retragă 1200 de euro de pe cardul pe care îl prezentasem la închiriere, fără să fiu înştiinţat. Banca a respins tranzacţia, care probabil, i s-a părut suspectă. După ce am revenit acasă, povestea a continuat. Am primit o factură estimativă de 1209 euro. Am cerut o factură reală, nu estimativă, dar nu am mai primit niciun răspuns. Mai apoi, la 2 săptămâni după închirierea mașinii m-am trezit cu alți bani retrași de pe card, la două intervale orare diferite: 400 de euro și apoi 90 de euro au fost sumele retrase de aceeași firmă. Am trimis un mail în care am cerut justificarea acestor sume, dar nu am primit nici un răspuns”, explică Alin.

El susține că a plătit aproximativ 200 de euro pentru închirierea maşinii timp de 4 zile, plus o garanţie de 250 de euro. Maşina ar fi fost spartă în prima noapte. Cuplul susține că firma de închirieri nu le-a înapoiat nici banii pentru restul zilelor, nici garanţia şi le-au mai luat 800 de euro, apoi încă 490, în două tranşe, fără înştiinţare, adică peste 1700 de euro pentru câteva ore de plimbare cu maşina, mai spune cuplul.

  • „Oamenii trebuie să fie atenţi, să nu facă greşeli din astea. Într-adevăr, pe site-ul firmei este paragraf în caz de furt, dar nu te anunţă când închiriezi maşina. Să fim serioşi, cine stă să citească toate condiţiile alea? Dar vreau să lămuresc acum acea plată estimativă, să vedem ce e de făcut. Cum au ajuns la sumele astea. Să explice! Deocamdată nu au răspuns. Şi nu poţi să iei aşa bani de pe cardul cuiva”, adaugă bărbatul.

Potrivit unui ghid de călătorie realizat de reputata publicaţie Washington Post, din SUA, intitulat „10 înșelăciuni comune în materie de călătorii – și cum să le evitați „, Italia se numără printre ţările unde se practică cele mai multe înşelătorii cu închirierile auto. Italia apare pe o listă alături de Thailanda, Vietnam, Philipine, Grecia, Bahamas şi Mexic.

sursa foto: Arhivă personală cuplu Cluj

Potrivit Washington Post, escrocheria se produce în felul următor:

  • „Închiriați o motocicletă, o mașină sau un scuter nautic și sunteți acuzat că ați deteriorat vehiculul. Firma de închiriere vă cere bani pentru reparații. Fiți conștient de faptul că daunele ar putea fi reale, deși nu ați fost vinovat. Este posibil ca un angajat să vă fi urmărit și să fi distrus mașina închiriată când nu erați în zonă”.

Publicaţia americană oferă şi câteva sfaturi pentru a evita situaţiile de acest fel:

  • „Închiriați prin intermediul unei companii de renume. Faceți fotografii ale autovehiculului înainte de a părăsi incinta și supravegheați în permanență mașina închiriată”.

„Nu am nici o dovadă că am fost jefuiţi în complicitate, asta e doar o presupunere. Doar să aveţi grijă când mergeţi undeva şi să citiţi toate documentele, puneţi întrebări, informaţi-vă înainte. Să căutaţi cazări cu parcare inclusă, parcare supravegheată. Căutaţi recenzii, nu plătiţi la primul anunţ şi ce e mai ieftin. Şi aveţi grijă la setările pe care le aveţi la carduri”, mai spune Alin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Mi-a placut in articol: voi aveti ceva de povestit despre „pățaniile” din România? Dar nu alea care ajung la ANPC

  2. Cel mai bine e sa folosesti un card virtual (precum cele oferite de Revolut de exemplu) de fiecare data cand mergi in vacanta. In felul acesta poti oricand dezactiva cardul in caz de orice inselatorie.

    • Nu merge pentru inchirieri de masini, nici aia nu sunt fraieri. Doar carduri de credit nu de debit.

    • Nu se accepta decat carduri de credit. Insa pentru schema clasica cu retras bani dupa X zile eu am mereu o rezolvare foarte simpla. Imi inchid imediat cardul de credit si generez altul. Orice tranzactie „estimativa” va fi refuzata si apoi se poate discuta de la egal la egal cu facturile in fata.
      Valabil si pentru amenzi.
      O frima de inchirieri auto nu repara niciodata imediat micile avarii produse de un client. Insa il taxeaza de fiecare data cu minim 500 de euro.

    • @Bogdan:

      Nu numai asta, dar orice tranzactie care nu are inregistrat PIN-ul sau semnatura poate fi refuzata de banca, trebuie doar sa-i suni sa le spui ca ai fost inselat.

    • Eu am fost in Spania. N-am mai primit masina. Banca mi-a blocat cardul, mi-a dat unul nou si mi-a restituit banii pt inchiriere. Dar stau in UK.

  3. eram sigur ca dau in comentarii de unul cu „sigur tu esti de vina”, urmand probabil mai tarziu comentariul cu „sigur erau romani”, iar mai tarziu comentariul clasic cu „in italia(vest) totul e perfect, n-are cum sa fie asa” :))

  4. De-aia, baieti, cand mergeti peste hotare, trebuie sa va puneti limite la accesarea cardului, sa nu poata oricine sa puna ce sume vor pe buzunarul vostru…… E 2023 deja, n-ati invatat?

  5. nu am card de credit si nici nu imi fac. nu accepta debit? cu atat mai rau pentru ei, ma duc la altii sau iau autobuzul, taxiul, trenul. oricum nu as inchiria masini de la ”costel srl”.

    • Se poate si cu card de debit dar platesti efectiv echivalentul sumei blocate pe card de credit.
      Adica dai de 2 ori costul inchirierii iar apoi astepti ca firma de inchirieri sa iti faca retur de bani…
      Si nu orice firma de inchirieri accepta card de debit

    • cei care nu accepta card debit sunt TEPARI. Banii ii fac din asemea tepe colaterale, nu din amaratele de sume pe care le plateste clientul pt inchiriere efectiva. Treziti-va la realitate!!!!
      In momentul in care au cardul tau de credit, e raiul pe pamant pentru ei!

  6. Cel mai bine e sa BLOCHEZI CARDUL dupa ce platesti masina si sa ai alt card de rezerva

  7. In Italia, inclusiv in Sicilia, exista un sistem exceptional de cai ferate, la preturi rezonabile. In plus, exista curse de autobuze ieftine intre toate localitatile. Dar românul daca nu are el masina lui in vacanta, nu se simte bine… Cu ce sa se laude acasa, ca a mers cu trenul ?

  8. „a încercat să mai retragă 1200 de euro de pe cardul pe care îl prezentasem la închiriere, fără să fiu înştiinţat. Banca a respins tranzacţia, care probabil, i s-a părut suspectă.”
    Amanuntele conteaza…
    Nu am incredere in oamenii care uita sa detalieze fix ce e mai interesant – cum a blocat banca din România și cât de dependent poți sa fii de un card de nu poți sa-l inchizi brusc!

    • Se vede că nu ai închiriat în viața ta o mașină. De multe ori ți se blochează nu 250 de euro, ci 500-1000 de euro în funcție de mașină. Nu poți închide cardul până nu deblochează garanția.
      Firmele de închirieri sunt țepare, 1 din 3 dăți o pățești, oricât ești de versat.

    • @ antiUSL – esti real?
      Exista conceptul de suma rezervata (garantia)… care nu poate fi mai mare decît limita pe care o stabilesc Eu pentru acel card.
      Daca iau cu full casco de ce l-as lasa sa rezerve cât are el chef?

    • Banca mea portocalie deblocheaza rezervarea daca o rog…

    • Dacă limita cardului tău nu acoperă garanția cerută, nu primești mașina. Simplu. Ni s-a întâmplat prin America să încercăm 3-4 carduri până au acceptat unul. Cum spuneam, nu ai închiriat niciodată o mașină.

    • Limita cardului e una, limita maxima pentru o tranzactie e alta.
      Sunt carduri de credit pentru care poti stabili separat limite pentru tranzactii nationale sau internatiinale, din aplicatia mobila.
      Care e faza cu embosat sau nu, pentru card. Nu a specificat …

    • Daca iei masina cu full casco de ce trebuie sa mai rezerve si pe card o suma de bani?
      Daca cere o suma totusi, si nu e mare… o platesc cash si cer bon. Le dau si card daca cer. Dsr cu limite puse la nivel de tranzactie.
      Oricum conversia ron eur e mizerabila pentru noi, multumim sistemului bancar român

  9. Aerul si fraierul.

    • În garsonieră și când scuipi semințe în fața blocului nu ai cum să ai nevoie de mașină închiriată.

    • Deții vreun card ? Știi care e diferența între debit și credit ?

    • Fraier util care „grăește” pe fb.
      De asta l-a pus g4 aici. Sa radem de el.
      Daca l-ai ruga sa scrie despre anpc cum nu-si face treaba ar spune ca nu e de interes public

    • Confirm.
      Am incercat eu.
      Cum nu-si fac treaba institutii gen anpc sau itepe nu e de interes public in romania.
      Doar dezbinarea e

  10. Oooo, Sicilia. Acel loc unde toți sînt numai mafioți…

  11. Am fost in Sicilia. Am închiriat mașină. Full casco printr-o agentie de inchirieri. Mici discutii la ridicare dar totul OK după. O să ma merg si tot la fel o sa fac. In rest, strugurii sunt acrii cand nu ajungi la ei.

  12. Acri. Mi-au pus un i in plus ca daunele inventate la închirieri.

  13. Pe youtube are Buhnici un podcast foarte bun despre inchirieri auto si combinatiile aferente.

  14. Inchirierea prin agentii terte gen booking.com, wizzair etc e 100% jecmaneala. Nu trebuie sa mergi in Sicilia pentru asta.

  15. O poveste cu fraieri. În primul rând, de ce acoperiți numele firmei??? În al doilea rând, orice ne-fraier se uită la recenziile companiei. E foarte simplu să te ferești de țepe. Dar na, așa am aflat noi de unii (doi tineri fără nume, lol) care au luat o țeapă de la firma nuștiucare. Prostia și domnia se plătesc, always.

    • Lasa ca a menționat „Potrivit Washington Post”
      Acum, cum ar fi sa scrie si G4media ceva preluat apoi de cei de la Washington Post?? 🤣
      Dar nu politica… ceva fraude… tot asa cu factura (cu produse false) cu tot. (Servicii neprestate, bunuri nelivrate)
      Ce … daca ai o factura e obligatoriu ca sa fie inregistrata la ANAF? CINE o sa-l verifice daca are pile? A scris ceva G4 despre raportul Curtii de Conturi despre verificarea activitatii anaf? A scris doar despre „diminuarea independentei”… Pai oricum nu intereseaza pe nimeni din politicienii aflati la putere in comisiile parlamentare… singurii care ar putea face ceva.
      Ce… la itepe daca platesti automat iti si verifica temeinic masina?

  16. Da..nu poti generaliza asa, oriunde se poate intampla asta daca nu esti atent, in primul rand firmele serioase nu cer bani in plus pt upgrade la masina, decat daca vrei tu un upgrade. Le-as sugera sa ia un avocat si sa rezolve problema. Nu inteleg de ce s-a scris articolul asta. Sigur povestea lor nu ajungea pe g4media daca nu persoaana respectriva nu avea cunostinte la acest ziar.

    • Corect. Asta am spus si eu… sa nu-i deranjam pe cei care muncesc aici in România plătiți de noi de la bugetul de stat sau din banii colectati direct la prestarea unui serviciu gen revizie sau itepe.
      Facem articole cu Italia, America…
      E simplu: cand e vorba de card bancar trebuie sa stii intotdeauna ce ai de facut.
      Nu-l dai oricui la intamplare fara un „firewall”.

  17. Nu mai inteleg nimic. In Romania va jecmanesc comerciantii si hotelierii, in Italia patronii de inchirieri masini. Nicaieri nu e bine.

  18. Care sunt sansele ca faptele sa nu se fi intamplat unor români din România si toata povestea sa fi fost adaptată sa ni se potriveasca si noua?
    Cine accepta sa plateasca in euro daca stie ca cardul lui e in lei iar conversia bancara e o bici

  19. Eu am patit-o in Franta.Cand a vazut ca nu poate sa ma pacalească(trebuia sa-i dau 2500 € pentru a schimba niste piese la ambreiaj,cu pedală servo-mi-am dat seama si am reparat-o singur,in fata atelierului),seful de service a fugit cu talonul masinii,ca sa ma determine sa accept sa-i platesc 100 € ,doar ca s-a uitat la masină 5 minute,punadu-l pe altul sa ma convingă.Altfel,trebuia sa las masina la ei si sa te tii.De fapt,astia sunt pe mană cu cei care te iau de pe drum cu platforma,fiindca i-am dat si lu ala 150 €,acum vreo 6 ani.

  20. dragii IT-isti, care au fost victime….Urata patanie, dar cu sanse mari sa se intample:
    1. Ei nu s-au uitat si documentat suficient legat de destinatia aleasa. Sicilia pe cat de frumoasa, pe atata de multe probleme.
    2. 90% din firmele de inchiriere nu asigura autoturismul de furt in Palermo si Catania. Da, scrie in termeni si conditii. Stiu si ei de ce nu fac aceste asigurari.
    3. Interactiunea cu parcangiul, a fost prima lor interactiune probabil cu mafia siciliana. Mafia nu e cea din Godfather, ci e fix cea care se ocupa de parcari in Palermo si Catania. Da, stiu, nu e bine sa o incurajezi, dar „cand esti in Roma, faci ce fac romanii”, ca nu o sa schimbi tu regulile. Eu de exemplu cand mi-a cerut 2 euro, i-am dat 5 euro si am avut tot timpul parcare asigurata in fata cazarii.
    4. Pentru astfel de destinatii e bine sa faci rezervarea direct la firmele de inchirirei. Sunt si vreo 2 platforme care pot sa te scape de astfel de probleme, dar sunt din alte tari.
    5. In astfel de destinatii, e bine sa mergi pe depozit cat mai mic tocmai de aceea iei asigurare full.
    6. Cand stii ca ai avut incident, iti schimbi limita de tranzactii daca o ai si o pui cat mai aproape de 0. Si dupa ce te intorci acasa iti inchizi cardul.
    Dar pasul 1 e cel mai important. Sa stii unde mergi si ce riscuri, ce legi si ce oferte sunt in destinatia aleasa, nu doar faptul ca este zbor direct din Cluj si acolo nu am mai fost.

    • Eu am fost in Spania. N-am mai primit masina. Banca mi-a blocat cardul, mi-a dat unul nou si mi-a restituit banii pt inchiriere. Dar stau in UK. Ideal ar fi sa-ti gasesti hotel cu parcare privata

    • Bine ca le-a ținut presiunea-n pneuri 🤪
      Camionul ala care transporta mineri la munca nu avea nici frâne

  21. Italienii din sud te fura. La fel ca si aceia de la Restaurantul Carbon din Palas Garden Iasi, care iti dau preturi (si alea piparate totusi) doar pe suta de grame.

  22. Totuși, informația e la un click distanță și gratis. Mai ales cînd pretinzi că vii din „Silicon Valley de România” (Cluj). Mă refer la informații despre năravurile locale, țepe cu închirieri, hoteluri care nu asigură parcare proprie supravegheată, folosirea cardurilor (respectiv limitarea sau blocarea lor) și așa mai departe. Este o vorbă veche în popor: „Pr__tia și domnia se plătește!”

  23. bro 30 secunde cautare am gasit inchirieri auto catania peste 4 stele si 1k+ reviewuri. Dar daca crezi ca ieftin e si bine…