G4Media.ro

Atenție la legile securității! De ce sunt mai grave decât OUG 13…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Atenție la legile securității! De ce sunt mai grave decât OUG 13 sau chiar decât asaltul antidemocratic din 2012

Pachetul de 10 proiecte de legi privind securitatea națională, publicat integral de G4Media, arată mai rău decât orice atac la adresa democrației din România petrecut în ultimii ani, și am avut de-a face cu câteva foarte urâte.

De subliniat că aceste proiecte de legi, care măresc semnificativ puterea serviciilor secrete, reflectă modul de gândire al militarilor și ofițerilor din servicii, deci nu al politicienilor. Ei le-au conceput așa. Derapajele majore din aceste texte încă mai pot fi corectate, dacă există voință și cu puțin curaj din partea liderilor coaliției.

Înainte de toate trebuie stabilit de la ce realitate plecăm. România este deja, chiar fără proiectele lor de legi, o democrație militarizată, în care uniforma, CV-ul corespunzător cu stagiu la servicii, executanții perfecți, transpartinicii fac carieră la vârful statului mai repede decât un civil sau decât un politician obișnuit.

G4Media.ro a avertizat deja asupra acestor tendințe în două analize detaliate și cu exemple relevante:

Așadar, ne aflăm deja într-un punct de recul democratic masiv. Militarii nu au făcut decât să legalizeze o stare de fapt, să o codifice în legi și să-și consfințească statutul de adevărați conducători, din umbră, ai României. Șefii celor două servicii secrete au pus în lege că nu mai pot fi dați jos de acolo decât în cazul în care vor ei să plece.

În lumea văzută de militari, șefii serviciilor secrete nu dau socoteală niciodată, nimănui, nu pot fi demiși, ocupă funcțiile pe viață. Ofițerii nu pot fi cercetați decât cu voie de la președinte. Puterile lor cresc fără filtre adecvate de echilibru și control, n-are voie să le sufle nimeni în ciorbă, să le verifice fondurile operative.

Noi, toți ceilalți, suntem priviți ca o turmă de bieți civili cu obligația legală și îndatorirea morală să toarne tot dacă patria o cere.

Am mai văzut în ultimii zece ani, cel puțin, atacuri urâte la adresa democrației, dar parcă nimic nu se compară cu asta.

OUG 13, amnistia și grațierea pregătite de Guvernul condus în 2017 de Sorin Grindeanu, azi recuperat pe post de vicepremier, avea ca scop salvarea unui singur om. Mai scăpau câțiva pe lângă el, dar nu se schimba arhitectura statului.

Dragnea conducea autoritar și abuziv, cu vot legitim în spate și cu mari instituții de echilibru și control democratic pe care nu reușise să le anihileze în totalitate, așa cum și-ar fi dorit. Azi, liniștea așternută peste România este aproape deplină. Încă un pas și va fi totală și pe termen lung.

Cum este posibil, totuși, ca marile televiziuni de știri să evite complet subiectul legilor securității ca și cum n-ar exista? Cine și cum a evacuat complet mari subiecte de interes public de pe agenda unor redacții mari?

Asaltul anti-democratic din 2012, când a fost suspendat fostul președinte Băsescu printr-o acțiune blitzkrieg, prin anihilarea temporară a unor instituții-cheie într-o democrație (avocatul poporului, președintele Senatului) și prin schimbarea unor legi a vizat, la fel, înlăturarea unui om de la butoanele puterii.

Asaltul anti-democratic de acum zece ani a fost cumplit, dar statul a rezistat în cele din urmă. Democrația, așa șchioapă cum este ea în România, a învins și atunci. Puterile din stat s-au echilibrat cumva, și-au temperat excesele reciproc.

În cazul de față, vorbim despre o acțiune mult mai periculoasă, de reconfigurare a statului pe termen lung. Asistăm la o încercare a serviciilor de legalizare a preluării puterii în stat, la o tentativă de a proclama prin lege supremația epoleților în conducerea țării.

Dacă pachetul de legi privind securitatea națională trece așa, atunci se va crea cadrul legal pentru ca România să fie condusă pe termen nedefinit din umbră, de o putere întinsă excesiv peste tot, de la politică, afaceri, justiție, energie, până la sănătate, educație, cercetare și chiar patrimoniul cultural (inclus și el în potențiale amenințări la adresa siguranței naționale).

Odată trecute de Parlament, legile securității naționale vor mai putea fi schimbate din temelii abia peste alți 30 de ani, cel mai devreme. Și de această dată, societatea civilă, presa, opoziția, dar și politicienii responsabili din partidele aflate la putere au datoria să oprească transformarea României într-o mare unitate militară.

Încă se mai poate pune frână tendinței de militarizare a statului, chiar dacă sondajele arată că România este cea mai permisivă țară din Europa Centrală și de Est la autoritarism.

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

71 comentarii

  1. Toate proiectele astea de lege sunt elaborate chiar de servicii si celelalte institutii de forta, cu alte cuvinte si-au facut singure legi, ca sa-i incalece pe romani.
    Iar PSD, PNL si UDMR le-au preluat si n-au avut curaj sa le modifice (sau le convine ce scrie acolo), asa ca drumul inapoi spre dictatura e deschis larg.
    Doar in dictaturile sud-americane sau africane serviciile secrete, politia sau armata isi fac singure legile, iar politicienii le accepta de frica…

    • As putea gandi ca aceste masuri neobisnuite sunt cerute de gradul urias de coruptie la care s-a ajuns.
      Dar ma intreb: vor fi schimbati si ei, vor veni altii ca sa le aplice?
      Fiindca, desi si pana acum aveau destula putere si datoria de a veghea, in privinta stoparii coruptiei nu s-au prea vazut.

    • PARTIDUL SI SECURITATEA IN SIMBIOZA PENTRU A JEFUI FARA DE PEDEAPSA.

  2. Avem ceea ce meritam. Nu e niciodata tarziu pentru a pleca din cloaca asta. Cat timp mai suntem in UE granitile sunt inca deschise.

  3. vorbe fara noima . legea este inca in dezbatere .

    • Si asta ce e, nu dezbatere?

    • Declaratia sefului comisiei parlamentare de „control” al SRI: „La comisia de control a SRI nu ne-a parvenit niciun draft. Stiu ca a fost o comisie interministeriala, care a lucrat la pachet cu reprezentantii Administratiei Prezidentiale si cu juristii din structurile de forta”

      Cam asta e toata „dezbatere” despre care vorbesti: Helvig si compania scriu legi si le plaseaza intr-un tarziu catre marionetele din parlament, sa le preia si sa le voteze. Legi prin cazul seful SRI devine vesnic, nu mai exista niciun fel de ontrol parlamentar, ofiterii SRI devin complet imuni in fata legii, iar toti cetatenii Romaniei sunt obligati prin lege sa devina colaboratori docili ai serviciilor, dar si sa isi tina gura, la o adica.

      Democratia tinde sa devina hartia igienica in Romania.

  4. Cam asa se comporta si CNSU si Arafat. Nineni nu i – a tras la raspundere.

  5. Postache, pe cine încerci să aburești?
    Proiectele de lege reprezintă ceva concret, nu baliverne, nu obsesii, nu frici imaginare.
    În plus, ce treabă au ong-urile cu faptul că serviciile depun proiecte de lege în Parlament?

  6. Mah, apărătorii democrației, luați legile din statele alea cu apă caldă de unde luați lumina și citiți-le cu atenție. Să vedeți că la noi e frecție, acolo e dictatura epoleților! Cum să-ți bagi tu nasul, șoșoc, in fondurile operative? Să ce? Ce să caute un ministru corupt să vadă cine colaborează cu SRI?
    Terminați cu prostiile, toată asta e gargară care folosește numai statului paralel. Ăla mafiot, politic, care pierde controlul 😉!

  7. Tăpălabă, trompețică, degeaba latri, exagerezi, inventezi, ca un tabloid de cacao. USR e istorie. Ca și Băsescu. Orientează-te mai bine pe viitor.

    • Pesedache si care e viitorul dupa tine ?

    • care viitor? tot aia de la FSN zis si USL?
      acum base e expirat ca l-a facut varanul grivco de usl, dar acolo la USL sunt in continuare oamenii lui .. deci base nu a murit, base se transfolrma

    • marsh j a v r a aurolaca

    • @Hahaha Nu, USR nu e istorie, dintre toti cunoscutii mei care au votat cu USR nimeni nu si-a schimbat optiunea. Panica!

  8. Puti de la o posta de securism postacule !

  9. Așa merităm pentru ca nu am impus în 90 adoptarea punctului 8 de la Timișoara. Probabil mai trebuie sa punem de încă o revoluție pentru a scăpa odată de securiști, milițieni, doctori în securitate și apărare, burtoși cu epoleți, cu pensii speciale, cu pensii de serviciu, cu pensii nesimțite, cu cumulări de pensii cu salarii și asa mai departe.

  10. Daca nu ma insel, legea SRI dateaza de acum 30-31 de ani. Cine si-a putut inchipui ca va ramane imuabila for ever ? Presa, politicienii ? Presa nu s-a sesizat , politicienii nici atat, infractorii vechi si noi au trait in fericire, procurorii au stat noaptea la poarta dupa un anunt de rapire facut chiar de victima. ,, Serviciile” nu au competenta.
    Suntem pe locul 1 in Europa la o multime de dracovenii, nici nu ne ducea mintea.
    Bine, o sa ne iasa pe nas, asa ca sa se verifice la sange proiectul de lege, dar nu e cazul sa ne dam ochii peste cap, cata vreme nu exista nici un echilibru intre nivelul , cantitatea, sofisticarea, diversitatea infractiunilor si implicarea tot mai multor persoane pe peste tot , pe de o parte si modul de aparare al societatii, pe de alta parte.

    • Nici autorul articolului şi nici nimeni nu spune că legile nu trebuie schimbate. Problema este că le schimbă ca în Rusia. Dar cei care susţineţi actuala formă ştiţi foarte bine de ce le susţineţi – pentru că aveţi informaţii că vine un dezastru economic şi nu vreţi să daţi socoteală poporului pentru 32 de ani de jaf!

  11. Meritați cumva libertate? Voi, care 12 milioane nici nu mergeți la vot? Sper să vă placă în SRIstan.

    • Și eu am făcut parte din cei care nu au votat. Nu știam efectiv pe ce sa pun stampila și nu mă duceam. Am inceput sa merg cu ultimele europarlamentare. Mi-am dat seama cat de nocivă e absența de la vot .Darr si mai nociv e sa nu știi ce să alegi. Singurul motiv pentru care merg la vot e dispariția PSD-ului. Nu cred că voi prinde momentul ăla.

    • Nici nu e nevoie să aștepți dispariția PSD-ului (și a PNL-ului, etc). Important e să devină neimportanți. Să aibă 10% și să stea ca milogii la poarta altora, să nu fie buni nici de remorcă la guvernare sau în teritoriu.

    • Votam masiv USR in 2024

    • Daca luați 6-7% sa ziceți saru mana

  12. Vremea Ta a Trecut precum Vremea de Varza Murata.

  13. @Mihai „vin vremuri grele pentru ONGurile ‘independente’….” te cheama de fapt draknea? ca prea suni ca el ..
    cat de despre statul paralel , nu au preluat nimic de la draknea, e o analiza pe ce se intampla acum

  14. Încă un 10 august! Drula Imparat pe viata!

  15. Deci, am înțeles că Dragnea nu mai e câh.
    Acum e nasol că există statul paralel. Ceea ce spunea și Dragnea.
    SRI era bun când era bara-bara co Kovesi și Băselu și prindea corupți. Acum e câh.
    How turn tables!
    PS. Nu sunt PSD-ist, nici măcar PNL-ist.

    • Nu ai ințeles. Mai citeste până pricepi

    • Mai Zed,daca pe vremea aia prindea coruptii cum zici tu,acuma trebuia sa nu mai fie corupti din acea vreme. Terfelea pe cine voiau ei,cei incomozi,dar pentru nimicuri fata de ce faceau cu adevarat,iar dupa o perioada erau eliberati. Asta se numeste circ sau razbunare. Marii corupti si hoti stau linistiti sub protectia lor sau prin afara. Daca poti da mi un exemplu de corupt sau hot inchis pe fapte reale si daca s a recupat vreo suma mare,macar un milion de euro.

  16. Am vrea să oferim o variantă mai optimistă ca cea a lui Tăpălagă că noi suntem cam împărţiţi pe tema asta că am auzit că următorul preşedinte va fi Codruţa că tot asta anunţă ăştia de pe la tembelizor şi nu anunţă media care o place şi ailaltă. Acuma serios crede cineva că nu va câştiga preşedenţia Codruţa dacă va candida? Pricepeţi unde batem? 😀
    E clar că PNL de acuma încolo nu va mai prinde funcţia de preşedinte ca şi PSD oricât se va screme aşa că mai rămâne să dea cei de la USR sau în varianta voastră cea mai proastă platforma lui Orban (sau ce îl vedeţi pe Simion preşedinte cumva? 😀), care va fi tot un fel de Codruţa în prima variantă şi o Codruţa turbată în a doua. Nici acuma nu pricepeţi unde batem? 😏

    Cu cât vă chinuiţi mai mult să faceţi un sistem cât mai uşor de controlat pentru voi cu atâta mai mult zâmbim când ne gândim la Codruţe. 😀😀😀😀😀😀😀

  17. Sunt absurd eu daca ma gandesc ca intre un general de la SRI si Iohannis a avut loc prin intermediul lui Helvig urmatoarea discutie ?

    – Ati vazut d-le Presedinte ce pateste familia predecesorului dvs cu problemele penale pe care le are ?

    – Nu vreau sa pateasca si familia mea asa ceva !

    – Atunci uitati ce trebuie facut… (Dupa care restul discutiei s-a purtat la urechea Presedintelui asa ca nu mai stiu ce au discutat ) !

    PS. Dar vazand ce se petrece acum in Romania pot sa-mi inchipui. :((

  18. Stat de cackat_polițienesc_și_sekurist… Au văzut la Nikolai Patrusev și siloviki lui din Federația Rusă și vor și ei să facă la fel… că doar ăia cum au oligarhi și yachturi de zeci de milioane…

  19. Aici sunt unii care vor sa aiba incredere, ca „asa e si afara”. Vreau sa va intreb daca si afara a existat Securitatea, care era deasupra legii??? Eu cred ca puterile sporite, exact astfel de aripi iti dau.

    Ce n-ai sa auzi in Occident, e ca in presa, justitie si politica sunt ” acoperiti”. Asta e anormal si, din nou, tot din Romania anilor Securitatii e….

  20. Așa au făcut rușii și uite unde au ajuns. La fel au procedat și cu nea Nelu când l-au pus în locul lui nea Nicu, au dat legi cu carul în favoarea lor și uite unde am ajuns. Parcă tot ultimii suntem în Europa!!

  21. Cu paci mici suntem fierți fără sa ne dam seama.

  22. Între timp în UE:
    – Croația va adopta euro la 1 ianuarie, peste jumătate de an
    – Bulgaria cu mare p.r.obabilitate va adopta și ea euro în 2024

    – România va deveni un fel de Rusia

  23. Este de neimaginat ca asa ceva sa treaca de Parlament! Nu se poate sa existe doar slugi in tara asta!

  24. Mă amuză cum încă va scoateți ochii pe teme USL vs USR sau cum naiba s-or mai chema. Sunt complet apolitic și n-am mers la vot de vreo 20 de ani. Înțeleg că unii au furat mai mult decât ceilalți. Care-s aia, depinde pe cine întrebi. Am urmărit și eu subiectul acestor legi ale securității coroborate cu redefinirea noțiunii de siguranță națională. Aș adăuga aici și tratatul pandemic, pe care Klaus Werner înțeleg că l-a semnat și care pare că da OMS-ului puteri nelimitate in gestionarea crizelor ( și nu e vb doar de posibile viitoare pandemii ). Găsesc că fiind foarte periculoase toate aceste 3 probleme dezbătute ( prea puțin ), trollate și duse la nivel de cearta la pubertate. Zic și eu ca un necunoscător in ale politicii: Am văzut că Polonia riscă vreo 14 mld euro daca nu își aduce justiția la standardele uniunii. Trag concluzia că există o preocupare in sensul asta la nivel de uniune europeană și presupun că legile astea pe care le comentati cu patos și injurii din abundenta, ar putea fi obiectul unui răspuns similar din partea uniunii, că în cazul Poloniei. Sau nu?! Nu mai înțeleg nimic. Îmi rămâne doar sa presupun că acestea nu contravin direcției spre care se îndreaptă uniunea europeană și ai săi parteneri. Oi fi putinist, conspirationist, gândind așa?! Oare democrațiile asa-zis liberale nu se transforma in regimuri bazate pe control total în timp ce ne scoatem ochii pe teme gen vax/novax, PSD/USR, BLM, LGBT și cine mai știe ce?

    • După cum zici, nu înțelegi ce se întâmplă, usr nu a furat nimic, e un partid relativ nou și pro UE, similar cu partidul Maiei Sandu din Moldova, care încearcă sa pună capăt hoției generalizate din România. Narațiunea partidelor care au capusat țara de 30 de ani și a armatei lor de troli este ca și usr e la fel, ca vrea ciolan, ca nu au făcut nimic, ca vor sa aducă femeile cu penis în tara, etc. Între timp cât timp au fost în coaliția de guvernare nu le-a fost susținut nici în proiect de reformare, de independenta a justiției, de eficientizat aparatul bugetar, iar când au insistat le-au demis ministrii și i-au forțat sa plece de la guvernare.
      Între timp s-au aliat cu ceilalți hoți și acum profita de crizele care țin atenția romanului ocupata ca să facă prăpăd tara.
      Cam asta e pe scurt ce se întâmplă în frumoasa noastră țară

    • @Gogu. Ok, înțeleg că USR sunt născuți curați, nu au istoric politic. Probabil au dat anunț pe olx să-și formeze echipa cu oameni care nu au trecut politic. Asta nu răspunde problemei ridicate de mine. Observând cum țările uniunii sunt monitorizate pe justiție și nu numai, sunt aceste legi conforme cu valorile uniunii sau nu? Vom vedea.

    • Reper de nimic…
      lipseste CCR in toata schema, comisia de la venziela, cedo, etc.

      Ne grabim si nu stim unde….

      in timpul asta bugetele institutiilor publice se cheltuiesc la fel ca pina acum. Acelasi SEAP/SICAP… acelasi furtisag de 10% din PIB irosit an de an din bugetele alocate pe considerente istorice
      REGIILE AUTONOME cheltuiesc tot ce le aproba CA-ul mana in mana cu directorii
      …. TAROM tot o paguba…
      Minele? Sa inghita banii, etc.

      Noi cas căm gura la baloane

  25. Daca @Bobitza nu spune nimic inseamna ca nu e nicio schimbare (exact asa a fost si pina acum cu serviciile, erau bine si fără legi acoperitoare).
    Frauda unora permitea frauda celorlalti (ma refer la institutiile statului in totalitate).

    Schimbarea e totusi abia acum cand celorlalti le va fi frica sa mai faca fraude pentru că…

  26. Pentru cunoscatori, acum câtiva ani, in emisiunea starea natiei, patraru l-a intrebat pe invitatul ciolos daca stie ca serviciile pot sa-si infiinteze societati comerciale (legea nu interzice).
    Deci asa era si pina acum.

  27. Sau ca de ce trece ANPC in subordinea Parlamentului. Ce, Ciuca sau Ciolacu nu pot sa-l strulneasca??

  28. Te inseli: statul paralel e ala care știe ca doat un judecator decide, in aprox. 10 ani de procese daca banii lipsa merita pușcarie fizica.
    In timpul asta nepoții huzuresc pe banii bunicilor

  29. Pare evident ca autorul nu crede in „cine sapă groapa altuia…”.
    pentru rating.
    Despre confiscarea exista a averilor care prevede niste 4, 5 ani așa… empirici, nu s-a dezbatut atat in avans.
    Despre o Lege a Calității… nu se poate vorbi… ne multumim cu ce pica

  30. Mă tem că e prea târziu pentru a se mai face ceva.
    În România deja s-a instalat dictatura cleptocrației.

  31. Păi unde sunt cei 600.000( vorba cruciatului igienei, Cartianu)? Nu mai ieșiți? Cum se explică? Doar n-ați murit… Nu, n-o să mai iasă nici măcar unul. Oricum, era ok militarizarea justiției in mod ocult când era Coldea( cu arestări ca în America Latină) și văd că acum e pericol maxim. Luați cu pâine, c.ă.c.at.ilor!

  32. Atenționarea a devenit deja alertă, e drept că doar ici-colo. Răul s-a comis deja. Cinstea miresei nu se propune ca temă de dezbatere la masa cu daruri și maneliști. Un om serios nu mai are ce discuta cu un prieten care îl întreabă, la un restaurant exclusivist, pentru câte sute de dolari și-ar scuipa poza copilului. Joc de-a dictatura, rezultatul tatonărilor va fi un dezinteres crescut al tineretului și al intelectualilor pentru spectacolul oricum dezolant al politicii, deci pentru soarta României, pe care mulți o vor și părăsi.

  33. Eu unul nu mai salvez nimic.

    30 de ani am incercat tot ce este posibil si imposibil, mii de ore investite in Romania, milioane de euro intrate in Romania pe munca mea, implicare in proiecte de mediu, proiecte sociale, am fost la toate votarile, am venit cu avionul din afara special sa votez, de 2 ori, am fost in strada de ficare data cand lucrurile au luat-o intr-o directie gresita. Degeaba. Am plecat din Romania in momentul in care mi-am dat seama ca este in zadar. Efectiv mi-am inchis toate afacerile si gata. Nu vreau sa ajung precum Tutea sa ma zbat si sa sufar o viata intreaga pentru un popor de …

    Sa salveze Romania cei care absenteaza la vot.

  34. romania
    39.90 consilieri locali
    1340 consilieri judeteni-41 presedinti consilii judetene
    3176 primari
    33 europarlamentari/466 parlamentari
    1 presedinte
    total-44.957″alesi”

    • erata.39.900 consilieri locali
      aceasta coalitie de 302 parlamentari are o problema de la infiintare-cel putin jumatate si-au platit locurile-fotoliile in parlament cu sume cuprinse intre 40.000 si 70.000 euro….asa ca e o „majoritate” de doar vreo 30%-restul sunt”boieri” si-au achitat locul in „divanul tarii”.

    • erata.39.900 consilieri locali

  35. un informator-„colaborator extern la o institutie bugetara” este platit azi cu 100 lei/zi-3.000 lei/luna
    sa-i convinga prin lege sa „munceasca” gratis-adica sa dea pe trompa,sa dea la mancare,sa sifoneze,sa se verse,sa toarne,sa scape presiune pe la presetupe etc

    • Pare mai ieftin decât un agent DGA.
      totul e ca informațiile sa poate fi folosite la proces

  36. Cand stapanul nu-i acasa, functionarii nu lucreaza 8 ore pe zi…
    Cine e responsabil?

  37. Nimic nu se schimba, doar se transformă. Vi se pare ca acum sclavi precum ciolacu, ciuca, bode etc. au fost aleși? 🤣 astfel de marionete lipsite de minimul de gândire necesar sa dai cu matura sunt preferații serviciilor.
    Dacă serviciile ar lucra în interesul real al cetățeanului sa moara plagiatorii de nu chiar ar fi buna legislația asta. Problema e ca serviciile se pun bine cu rakeții, cu interlopii, cu șefii de partide …cu scursurile societății în general și de aici NU are ce sa iasă bun pentru cetățean.

    • Dacă includeau legile securității in Codul Administrativ ne prindeam urechile incercând sa intelegem „ce a fost” și „cum va fi”.
      Pînă la proba contrarie și functionarii publici si ministrii si serviciile depun un jurământ de credinta ca Constitutia, ca interesul public, ca dezvoltare… yek

  38. Mai Zed,daca pe vremea aia prindea coruptii cum zici tu,acuma trebuia sa nu mai fie corupti din acea vreme. Terfelea pe cine voiau ei,cei incomozi,dar pentru nimicuri fata de ce faceau cu adevarat,iar dupa o perioada erau eliberati. Asta se numeste circ sau razbunare. Marii corupti si hoti stau linistiti sub protectia lor sau prin afara. Daca poti da mi un exemplu de corupt sau hot inchis pe fapte reale si daca s a recupat vreo suma mare,macar un milion de euro.

  39. Nu a fost niciun asalt antidemocratic în 2012.

  40. Romania nu merita sa traiasca în libertate, romanii nu sunt capabili sa se autogestioneze decât dacă sta cineva cu biciul în spatele lor. Asta e realitatea, asta meritam. Macar sa fie destepti și sa vrea binele tarii și al poporului. Alte pretenții nu am.

  41. Eu cred ca nu poate fi facuta o paralela intre OUG 13 si lovitura de palat din 2012,care au fost acte de forta premeditate,duse pana la capat,cu efecte care s-au produs in scurt timp si care au fost inlaturate prin vointa poporului(demonstratii,presiunea strazii ,referendum).Proiectele legilor securitatii nationale nu au produs si nu produc niciun fel de efecte,sunt doar propuneri de legiferare care pot fi asumate sau nu in tot sau in parte,corectate,imbunatatite in scopul apararii securitatii nationale si a asigurarii ordinii de drept democratice.

  42. Eu cred ca nu poate fi facuta o paralela intre OUG 13 si lovitura de palat din 2012,care au fost acte de forta premeditate,duse pana la capat,cu efecte care s-au produs in scurt timp si care au fost inlaturate prin vointa poporului(demonstratii,presiunea strazii ,referendum) si proiectele legilor in discutie.Proiectele legilor securitatii nationale nu au produs si nu produc niciun fel de efecte,sunt doar propuneri de legiferare care pot fi asumate sau nu in tot sau in parte,corectate,imbunatatite in scopul apararii securitatii nationale si a asigurarii ordinii de drept democratice.

  43. Eu cred ca nu poate fi facuta o paralela intre OUG 13 si lovitura de palat din 2012,care au fost acte de forta premeditate,duse pana la capat,cu efecte care s-au produs in scurt timp si care au fost inlaturate prin vointa poporului(demonstratii,presiunea strazii ,referendum) si proiectele legilor in discutie.Proiectele legilor securitatii nationale nu au produs si nu produc niciun fel de efecte,sunt doar propuneri de legiferare care pot fi asumate sau nu in tot sau in parte,corectate,imbunatatite de catre guvern si parlament in scopul apararii securitatii nationale si a asigurarii ordinii de drept democratice.

  44. Am zis că partidul unic vrea să-l întreacă pe Dragnea și asta face. Sfidare și batjocură pentru acest popor care doarme și nu se mai trezește.

  45. Paralel cu subiectul: nu pot să nu observ asemănările cu pandemia. Legile astea au ca pretext războiul din Ucraina și posibilitatea ca acesta să se extindă. Ca și în cazul covid, avem o criză care ar putea să se adâncească. Avem un domeniu despre care masele nu știu prea multe, avem experții care ne explică, avem și libertățile individuale care pot fi puse pe on hold dacă în felul ăsta se protejează comunitatea.
    Diferențele sunt de formă, dar mecanismul e același.

  46. Tradatorul Iohannis!
    Mai avem voie sa spunem ca ne-a tradat?